Linkuri accesibilitate

Ziarele bucureştene despre criză: cea de acasă şi cea din vecini


Tania Radu
Tania Radu

Potrivit Taniei Radu, criza este comentata in presa printr-o critica dura la adresa masurilor anticriza ale guvernului, dar si la adresa atitudinii delasatoare a omului de rand.

In editorialul din Romania Libera, Elena Vijulie se teme ca guvernul va arunca si copilul o data cu apa din copaie, prin masurile de restrangere a cheltuielilor publice. Se taie sporuri peste sporuri, se comaseaza, se desfiinteaza institutii publice, se pregateste interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat. Ce se va intampla in unele domenii unde deficitul de specialisti este cronic? Oricum, economiile la buget ar urma sa se faca mai ales pe seama celor cu slarii mici, se mai arata in Romania libera, ca de altfel si in Cotidianul, unde despre criza si masuri anticriza scrie Calin Hera, sub titlul “Romania se pregateste sa moara”. Comentariul discuta soarta oraselor mici, unde locurile de munca dispar vertiginos, iar salariatii isi asteapta randul la somaj cu binecunoscuta resemnare.

Nimic, in schimb, nu pare sa atinga consistentele avantaje pe care le au anumite categorii de bugetari, cum sunt cei din justitie, aparare, siguranta si ordine publica, arata Marius Nitu, in Gandul. Aici, sporurile fata de salariul de baza merg pana la 50%, iar in legatura cu ele nimeni nu spune nimic precis. Nu se da un termen pentru singura solutie echitabila – o noua lege de salarizare a bugetarilor, una pentru toata lumea – pentru ca “ce partid e capabil sa spuna clar ca un magistrat e, sa zicem, de 2,7 ori mai important ca un medic sau ca un politist e de 1,3 ori mai important ca un profesor?”.

Adevarul publica un reportaj de la Moscova, care vorbeste despre descongestionarea subita a traficului rutier (moscovitii merg tot mai mult cu metroul), despre magazine si restaurante goale, intr-o capitala unde venitul mediu este de aproximativ 2000 de euro (fata de 400 in restul Rusiei). Detaliu exotic: Serviciul de Stat pentru protectia consumatorilor prezinta rusilor un “meniu de criza”, la propriu: cartofi in coaja, caşă de hrişcă şi orez, multe legume si fructe, paine de secara.

Despre Ucraina in pragul falimentului national - in Gandul. Bogdan Munteanu pune cap la cap informatii concrete: caderea de 44% a monedei nationale, banci care nu mai pot obtine credite straine si mii de pensionari facand coada la aceste banci pentru a-si retrage economiile. O tara in care oamenii traiesc in medie 62 de ani.
XS
SM
MD
LG