Linkuri accesibilitate

Cum vor vota migranții


Moldova -- Liliana Barbărosie, RFE correspondent 2009
Moldova -- Liliana Barbărosie, RFE correspondent 2009

Pentru că Republica Moldova nu are o reprezentanţă diplomatică în Irlanda, migranţii moldoveni din această ţară ar urma să se deplaseze la Londra pentru a vota la sediul ambasadei moldoveneşti

Oxana Miculeţ, o moldoveancă care munceşte de mai mulţi ani în Irlanda, spune că nu va merge la vot, la fel ca şi majoritatea conaţionalilor săi din această ţară. Dincolo de dificultăţile legate de drum, cheltuieli şi program încărcat, Oxana constată că, de fapt, nici nu ştie unde anume ar putea să-şi exercite dreptul la vot. Pentru că Republica Moldova nu are o reprezentanţă diplomatică în Irlanda, migranţii moldoveni din această ţară ar urma să se deplaseze la Londra pentru a vota la sediul ambasadei moldoveneşti de acolo, dar această perspectivă nu pare deloc să-i încânte.
„Bineînţeles că vrem şi noi să participăm la vot – să ne alegem conducerea ţării. Dar unde să votăm? Să facem boxa noastră şi să punem biletele în ea?
Şi preşedintele Asociaţiei Emigranţilor Moldoveni în Statele Unite ale Americii, Vasile Bînzar, e de părere că mai toţi moldovenii aflaţi în această ţară ar avea motive ca să nu participe la alegerile din 5 aprilie, mai ales că, remarcă el, autorităţile au răspuns cu refuz solicitării legate de deschiderea mai multor secţii de votare în străinătate. „Cea mai mare problemă este distanţa. Plus că, în opinia mea, un singur punct de votare nu va avea capacitatea să primească mai mult de 4-5 mii de votanţi într-o zi. Totuşi, noi, cei de pe coasta de est, încurajăm cetăţenii să meargă în mod organizat la vot. Vom merge care şi cum poate – cu maşini, autocare... pe cont propriu...”
Iar tinerii moldoveni aflaţi la studii în România au solicitat autorităţilor din această ţară transport gratuit pentru a se deplasa la Bucureşti să voteze, ne spune Oxana Greadcenco, o studentă moldoveancă din Timişoara. „Dacă vom avea facilităţi, pun pariu că jumătate dintre studenţii basarabeni vor merge să voteze. „
Şi moldovenii care muncesc în Italia sunt hotărâţi să participe la alegerile din Moldova, ne spune Tudor Grosu, preşedintele unei asociaţii culturale din Regia Emilio, mai ales că pentru prima dată puncte de vot vor exista atât la Roma, cât şi în Bologna. Dar, remarcă Tudor Grosu, este puţin probabil ca acestea să poată face faţă fluxului de votanţi. „Dacă la Regi Emilio sunt peste 3500 de moldoveni, la Parma mai sunt vreo patru mii, în alte oraşe – şi mai mulţi, atunci cum e posibil ca toţi ei să poată să voteze într-o singură zi la Bologna – cel mai apropiat punct de vot. Ar fi fost binevenit să fie un punct de vot chiar aici la Regia Emilio, ca să vină aici să voteze şi cei de la Parma şi din alte oraşe...”
De la ambasadorul moldovean în Italia, Gheorghe Rusnac, am aflat că cerinţele moldovenilor din diasporă legate de deschiderea mai multor secţii de vot, chiar dacă logice, ar fi imposibil de realizat, atîta timp cît legislaţia nu prevede deschiderea unor secţii de votare în afara misiunilor diplomatice ale RM. Milano ar fi un oraş unde s-ar cere o secţie suplimentară. Torino. Dar, deocamdată, nu este posibil.”
Ar putea ambasada facilita în vreun fel accesul la punctele de vot pentru moldovenii din localităţi mai îndepărtate?, îl întreb pe ambasadorul Rusnac: „Noi nu dispunem de mijloace pentru a asigura transportul lor. Dacă vor să voteze, vor face-o pe cont propriu.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG