Linkuri accesibilitate

Tîrgul de mărțișoare


Incă de vineri, la Chișinău s-a deschis Tîrgul de mărțișoare pe care l-a vizitat corespondenta Europei Libere.

În fiecare an, cînd începe primăvara, moldovenii îşi dăruiesc unul altuia mărţişoare – acel simbol al primăverii, care se pune la piept şi este purtat pînă cînd se sfîrşeşte luna martie. La Chişinău, mărţişoarele au început să se vîndă încă din ultima zi a lui februarie, iar concurenţa e mare, mai ales în Centrul capitalei.
"Poftim, mărţişoare frumoase şi norocoase..." Mărţişoare de tot felul - croşetate, împletite, confecţionate din paie, ceramică, sunt în aşteptarea cumpărătorilor la târgul tradiţional, improvizat în centrul capitalei. Cei drept, în acest an cu mai puţin cumpărători ca deobicei. Micii comercianţi au şi o explicaţie –criza financiară i-a afectat şi pe cetăţenii moldoveni."Prețul nu este chiar atât de mare...munca multă... îi multă lume... poate și criza i-a afectat pe mulți... anul acesta nu prea dar merge..."
De mai bine de două luni, Ion împreună cu familia sa din raionul Străşeni au început pregătirile pentru târgul de mărţişoare de la Chişinău. Ca să atragă puţinii cumpărători, fiecare mărţişor, simbol al primăverii conţinea şi un mesaj. "Martie cu toată dragostea...asa mărțisor pentru o doamnă, domnișoara... seara facem șezători cu familia întreagă... și facem cutiile, croșetăm, împletim..."
Chişinăuenii par a fi mai puţin pretenţioşi ca în alţi ani, toate mărţişoarele fiindu-le pe plac. Când e vorba de cumpărat, sunt ceva mai rezervaţi. "De aista vrei... hai să mai luăm unul.. de ăsta nu vreau..."
Două mărţişoare pentru persoanele dragi cumpără la târg şi Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova. "Pentru soția am avut de ieri un mărțișor, acum plec la mămica și am și o soră... caut mărțișoare tradiționale românești".
Printre vânzătorii de mărţişoare îşi făceau loc şi cei cu flori de primăvară - ghiocei şi viorele, cinci lei buchetul...
Chiar dacă unii chişinăueni nu au reuşit să treacă pe la târgul de mărţişoare, ei au rămas plăcut surprinşi în transportul privat când au primit în dar simbolul primăverii de la taxatori.
Previous Next

XS
SM
MD
LG