Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la două congrese - Judit Ferencz


Congresul PNL, în avanpremieră, în Új Magyar Szó. Cotidianul publică un interviu cu politicianul liberal din Ungaria, Eörsi Mátyás, sosit la congresul colegilor români, care promite să-şi exprime dezacordul faţă de mai multe aspecte ale politicii interne din România. Căci, spune el, un rol important al UE este tocmai acela de a crea posibilitatea intervenirii în treburile interne ale ţărilor membre, dacă acestea nu merg tocmai bine.

Şi Szabadság dedică un articol congresului PNL. Şi îl citează pe fostul ministru al partidului, Gheorghe Flutur, mutat între timp în formaţiunea de asemenea liberală a lui Theodor Stolojan. Ei bine, Flutur consideră congresul PNL ca fiind fără miză. Iar senatorul UDMR, Puskás Bálint, spune, comentând acelaşi subiect, că partidul domnului Stolojan n-are ce căuta la guvernare.

Congresul UDMR, tot în avanpremieră, tot în Új Magyar Szó. La o şedinţă a conducerii, liderul formaţiunii, Markó Béla, i-a îndemnat pe colegii săi să participe, cel puţin în week-end, la cât mai multe manifestări publice. Şi să nu rateze ocazia de a le vorbi alegătorilor despre activitatea lor. Căci, spune Markó, mulţi ar vrea să scape de UDMR. Tocmai acum, când, România beneficiază de fonduri europene importante. Or, acestea trebuie administrate.

Şi, oricum, se mai pierd. Se evaporă prin procedurile de absorbţie - Nyugati Jelen comentează un raport al Curţii Europene de Conturi. Şi ajunge la ideea că România va pierde mult pentru că nu reuşeşte să adopte o strategie post-aderare.

Allgemeine Deutsche Zeitung comentează decizia de eliberare condiţionată a lui Miron Cozma. Decizie luată, mai apoi contestată. Şi aduce aminte de decretul de graţiere, semnat de preşedintele Ion Iliescu în ultimele sale zile la Cotroceni. Şi de faptul că Ion Iliescu susţine în continuare eliberarea lui Cozma.

Discriminare ! - strigă poate cel mai înverşunat adversar al UDMR, primarul din Odorheiu Secuiesc, Szász Jenő, lider al Uniunii Civice Maghiare, în săptămânalul Erdélyi Napló. Szász a câştigat în 2004 ce de-al treilea mandat împotriva candidaţilor UDMR. Acum oraşul se pregăteşte de alegeri anticipate. Iar legea electorală, susţinută de UDMR, face practic imposibilă participarea organizaţiilor care n-au reuşit să se înscrie ca partid.

Un autor maghiar încinge spiritele în Transilvania. Este vorba despre Wass Albert, declarat criminal de război în România, în cea de-a doua jumătate a anilor ’40 şi stabilit în SUA, unde însă nu i s-a imputat nimic. Ei bine, o trupă de teatru din Serbia a sosit în turneu cu piesă a sa. Câteva organizaţii din Cluj şi Târgu Mureş au protestat vehement, cerând interzicerea spectacolelor – detalii în Népújság.

Szabadság publică un reportaj despre soarta castelelor şi a conacelor din Transilvania. Retrocedate şi nu prea. Pe care statul nu le poate păstra, dar le vrea şi n-are bani să le cumpere. În această situaţie se află şi castelul din Bran. Proprietarii vor 60.000.000 de euro. Iar autorităţile române se ceartă: cine are dreptul să negocieze cu ei ?

În final, o ştire din Háromszék: Ungaria se pregăteşte de 15 martie, ziua ce marchează izbucnirea revoluţiei din 1848. Cel puţin, membrii Consiliul Naţional Maghiar 2006, constituit în toiul protestelor de stradă ce au avut loc la Budapesta în septembrie-octombrie ale anului trecut, se pregătesc minuţios. Cum se pregătesc ? Solicitând autorizaţii pentru multe-multe manifestaţii în aceeaşi zi. Cu scopul declarat de a diviza forţele de ordine. Şi de a manifesta în faţa mai multor sedii de partide şi instituţii de presă.
XS
SM
MD
LG