Linkuri accesibilitate

75 de ani de la foametea organizată din RSS Moldovenească | VIDEO


Țărani din RSS Moldovenească obligați să predea toată recolta autorităților sovietice la începutul foametei din 1946-1947. Stop cadru din Pur și Simplu: „Au măturat până și pleava” (2016)
Țărani din RSS Moldovenească obligați să predea toată recolta autorităților sovietice la începutul foametei din 1946-1947. Stop cadru din Pur și Simplu: „Au măturat până și pleava” (2016)

În fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii aprilie, vor fi comemorate victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. Decizia a fost votată săptămâna trecută de către parlament, dominat de PAS, în vreme de opoziția socialistă, comunistă și din partidul lui Ilan Șor a părăsit sala înainte de a începe dezbaterile.

Potrivit deputaților PAS, autorii inițiativei de a comemora foametea organizată, circa 200.000 de oameni ar fi decedat în anii foametei, când puterea sovietică le-a rechiziționat țăranilor până la ultimul pumn de făină sau de grâne, în condiții de secetă.

Foametea organizată de la al cărui apogeu se împlinesc în această primăvară 75 de ani este văzută de istorici ca un eveniment dureros, cu multe elemente încă neelucidate. În primul rând, nu este clar care a fost numărul real al victimelor, deoarece în statisticile oficiale sovietice decesele sunt atribuite nu doar malnutriției, ci și altor boli, spune Europei Libere comentatorul politic Nicolae Negru, care provine dintr-o familie de deportați.

Nicolae Negru, analist
Nicolae Negru, analist

Ca și Holodomorul din Ucraina, din anii 30 ai secolului trecut, foametea din Moldova a fost provocată de politicile sovietice, chiar dacă partidele pro-ruse de azi au altă părere, spune Negru.

75 de ani de la foametea organizată din RSS Moldovenească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Jurnalistul salută inițiativa guvernării PAS și crede că a venit timpul ca și R. Moldova să urmeze exemplu Ucrainei din anii 2000, care a reevaluat capitolul foametei, a revăzut documentele, inclusiv numărându-și victimele, și și-a elucidat această filă istorică.

„Dacă ne considerăm oameni civilizați, oameni cu demnitate, dacă ne considerăm un stat în adevăratul înțeles al cuvântului, atunci trebuie să vedem care e temelia noastră spirituală. Dar de ce se opun forțele politice finanțate de Rusia sau orientate spre est? E legat de faptul că ele consideră ca asta ar fi un atac la istoria Uniunii Sovietice, pentru care ei au nostalgie și pe care ei încearcă prin toate mijloacele s-o protejeze”.

„Au măturat până și pleava…”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:52 0:00

Fără să nege gravitatea evenimentelor istorice, fostul vicepremier comunist Victor Stepaniuc crede că guvernarea trebuie să-și caute alte priorități, mult mai conectate la realitățile cotidiene. Victimele foametei, spune fostul politician, trebuie comemorate, dar puterea ar putea să se concentreze pe problemele grave actuale, ca sărăcia de azi, și pe chestiuni care unesc societatea, nu o dezbină.

Victor Stepaniuc
Victor Stepaniuc

„E adevărat că noi avem acum probleme multe și de toate și nu cred că aducerea în societate a unor elemente pesimiste suplimentar ar fi în beneficiul societății și chiar al guvernării. În prim-plan problemele social-economice trebuie soluționate. Repet, subiectele care divizează trebuie lăsate în planul doi. Și aici nu este vorba de comuniști și socialiști, este vorba de cea mai mare parte a societății”.

Se estimează că în timpul foametei cel mai mult au avut de suferit localnici din sudul RSS Moldovenești, unde au fost atestate nu doar decese în masă, dar și cazuri de canibalism. Anume asemenea episoade triste, ca și alte umilințe provocate de acele evenimente, au făcut ca foametea să fie „sărită” pe alocuri de istorici și trecută în uitare de martori și de urmașii lor. Inițiatorii comemorării spun că urmăresc restabilirea memoriei istorice, inclusiv cu aceste detalii tragice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG