Linkuri accesibilitate

Şase deputaţi PAS la Marşul LGBT | Tauber: Vrem alegeri anticipate!


Protestul partidului Sor, 19 iunie 2022
Protestul partidului Sor, 19 iunie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • La Marșul Solidarității, organizat de comunitatea LGBT, au participat șase deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, scrie Newsmaker.md. Este vorba despre Dumitru Alaiba, Eugeniu Sinchevici, Vitalie Gavrouc, Marcela Nistor, Galina Sajin și Evghenia Cojocari. O informație în acest sens a fost comunicată de reprezentanții Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”, care au menționat că este cel mai mare număr de deputați care au participat la un marș desfășurat de comunitatea LGBT.
  • Membrii și simpatizații Partidului ȘOR au organizat duminică, 19 iunie, un protest în Piața Marii Adunări Naționale împotriva „crizei sociale” și actualei guvernări, citim în Ziarul de Gardă. Pe rețelele de socializare apăruseră imagini cu mai multe autocare care se îndreaptau din mai multe localități spre Chișinău. Internauții spun că în vehicule erau oameni care urmau să fie aduși organizat la protestul Partidului ȘOR. De pe o scenă imporvizată, deputatat Marina Tauber a declarat: “Vrem alegeri anticipate!”
  • Proiectul de lege privind securizarea spațiului informațional, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, a fost promulgată de președintele R. Moldova, Maia Sandu, citim în Jurnal.md. „Legea a fost promulgată, probabil, vinerea viitoare urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și să intre în vigoare”, a declarat șefa Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, la RliveTV, scrie IPN.
  • La 30 de ani de la luptele de la Varnița-Tighina, cele mai violente confruntari între trupele moldovenești și separatiștii transnistreni în 1992, președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de comemorare a eroilor căzuți în prima linie, citim în Anticoruptie.md. „Ne amintim cu recunoștință de eroii căzuți pentru apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a R. Moldova, și ne înclinăm în fața veteranilor care au stat la straja tânărului nostru stat. Aducem în acest mod un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în Războiul de pe Nistru și celor care s-au jertfit pentru viitorul pașnic al R. Moldova”, se arată în mesaj.
  • O listă a artiştilor străini care, după ce au acceptat, au refuzat ulterior să cânte la concertele politice din Moldova e publicată de Diez.md. În 2014, de pildă, trupa rusă rock Bi-2 a refuzat să participe la concertul din 14 septembrie la Chișinău, organizat de Partidul Socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, marşul PRIDE şi acţiunile de protest din PMAN.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook video live-ul Europei Libere de la Marşul minorităţilor sexuale.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a TVR Moldova, ne spune că se împlinesc 30 de ani de la bătălia de la Tighina, cea mai sângeroasă luptă a războiului ruso - moldovean de la Nistru.
  • Tot pe Facebook, Ziarul de Gardă se întreba: Unde vor cânta Kirkorov și Kreed? Până duminică dimineață în PMAN nu a fost instalată nicio scenă pe care ar urma să evolueze artiștii ruși aduși de Valico, apropiat de-al lui Platon.
  • Pe Instagram Europa Liberă scrie: Chiar dacă aderarea la UE ar putea fi la câțiva ani distanță, Zelenski a numit decizia o „realizare istorică” și a spus că aceasta va aduce „cu siguranță victoria noastră mai aproape” împotriva Rusiei. „Instituțiile ucrainene își mențin rezistența chiar și în condiții de război. Instinctele democratice ucrainene nu și-au pierdut puterea nici măcar acum”, a declarat Zelenski.

XS
SM
MD
LG