Linkuri accesibilitate

Ziua Victoriei vs. Ziua Europei la Chişinău


Două ceremonii, reprezentând momente-cheie ale istoriei moderne a Republicii Moldova, pot sau ar putea coexista.

Ziua care pare să ilustreze cel mai bine dilemele geopolitice ale Republicii Moldova, dar și modul cum ar putea fi rezolvate este 9 Mai - Ziua Victoriei și numai Ziua Victoriei pentru unii, Ziua Europei și numai Ziua Europei pentru alții sau o zi în care cele două ceremonii, reprezentând momente-cheie ale istoriei moderne a Republicii Moldova pot sau ar putea coexista.

Majoritatea parlamentară dominată de PD a decis încă anul trecut ca Ziua Europei să fie marcată oficial la 9 mai concomitent cu Ziua Victoriei. Deși se declară împotriva acestei suprapuneri, președintele Igor Dodon a fost alături de speakerul şi premierul democrați Andrian Candu şi Pavel Filip la ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei împotriva fascismului, la Complexul Memorial „Eternitate”. Spre deosebire de premier și preşedintele Parlamentului, președintele Dodon a purtat panglica neagră-portocalie pe care Rusia o consideră simbol al victoriei.

„Este Ziua Victoriei şi cred că pentru marea majoritate a cetăţenilor este Ziua Victoriei. Ziua Europei, din câte cunosc, se sărbătoreşte în Europa pe 8 mai. Dar mâine la sigur voi fi la recepţia organizată de domnul ambasador care m-a invitat. Trebuie să fim în relaţii bune şi cu Europa, şi cu toţi”, a declarat preşedintele Igor Dodon care a evitat să ne răspundă dacă a fost sau nu invitat la parada militară de la Moscova la care a participat anul trecut.

Premierul Pavel Filip s-a declarat convins că Ziua Victoriei şi cea a Europei pot coexista:

„Este o zi deosebită şi nu noi am decis ca în această zi să fie sărbătorită şi Ziua Europei, dar şi Ziua Victoriei asupra fascismului. Acest lucru a fost dictat de istorie.”

De la stânga la dreapta: preşedintele legislativului Andrian Candu, şeful statului Igor Dodon şi premierul Pavel Filip
De la stânga la dreapta: preşedintele legislativului Andrian Candu, şeful statului Igor Dodon şi premierul Pavel Filip

După festivitatea oficială, la care au participat tradițional veterani, militari şi diplomați acreditați în R. Moldova, preşedintele Igor Dodon a revenit la memorialul „Eternitate” de această dată în fruntea coloanei simpatizanţilor socialişti, mii la număr, care au organizat un marş al victoriei pe străzile capitalei.

Participanţii la marş au purtat câteva drapele ale R. Moldova şi ale Rusiei, dar cele mai multe erau cu însemne ale Uniunii Sovietice. Simbolul central a fost panglica neagră portocalie. Coloana era însoțită de fanfară, motociclişti şi automobile retro.

Simpatizanții socialiștilor au desfășurat şi acțiunea numită „regimentul nemuririi”, după modelul preluat din Rusia, care presupune afișarea în timpul marșului a portretelor de militari căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Unii au intonat cântece ruseşti din timpul războiului.

PD a marcat Ziua Victoriei şi cea a Europei în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) cu fanfară, antrenamente ale câinilor salvatori, desene pe asfalt, cântece populare şi alte activităţi.

Liderii coaliției de guvernare, inclusiv președintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc au mâncat alături de veterani hrişcă și castraveți murați în corturi amplasate în scuarul Catedralei Mitropolitane.

Seara, PD a organizat un concert, după ce în seara precedentă președintele Dodon a participat la un concert al socialiștilor de Ziua Victoriei, la care a decorat mai mulți veterani. Concertul socialiştilor la care au evoluat renumiţi interpreți ruşi s-a încheiat la miezul nopţii cu zgomotoase focuri de artificii care au nemulțumit locuitorii din cartierele adiacente.

Manifestaţia guvernării
Manifestaţia guvernării

Socialiștii au rezervat PMAN şi pentru ziua de 9 mai, dar se pare că au cedat-o democraților. Atât socialiştiil, cât şi democraţii au evitat să spună cât i-au costat manifestațiile de 9 mai.

PCRM şi Partidul Shor au marcat mai modest Ziua Victoriei. Aceştia au depus flori la mormintele eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial la Complexul Memorial „Eternitate”. Oarecum neașteptată a fost prezența la Memorial a însăși primarului de Orhei Ilan Shor. Acesta a promis că va organiza la Chişinău un amplu concert dedicat Zilei Victoriei pe 12 mai, zi în care în centrul capitalei Delegaţia UE din Moldova va serba Ziua Europei.

Singura formaţiune care a marcat azi doar Ziua Europei este PL. Liderii liberali au ţinut o conferinţă de presă în Scuarul Europei din capitală, după care au organizat un marș automobilistic al „Drapelului European”, cum l-au numit organizatorii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG