Linkuri accesibilitate

Ziua tricolorului și drapelul venerat de Igor Dodon


Maxim Lebedinschi la Grigorievca, Tighina
Maxim Lebedinschi la Grigorievca, Tighina

Ștafeta drapelelor. Peredovoie krasnoye znamea (steagul roșu transmisibil)?

De Ziua drapelului de stat, Președinția de la Chișinău distribuie în primării tricolorul și, cum a promis președintele Igor Dodon, un drapel al lui Ștefan cel Mare, despre care unii cred că n-ar respecta adevărul istoric, având culorile drapelului sovietic și ale socialiștilor apropiați președintelui. Dodon a spus că drapelele vor fi distribuite în toate localitățile, dar începând cu cele care au semnat declarații anti-unioniste. Natalia Sergheev s-a interesat unde au ajuns aceste drapele și cum au fost primite.

Ziua tricolorului și drapelul venerat de Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Mai mult de zece sunt localitățile în care a ajuns deja copia după drapelul victorios al lui Ștefan, steagul la care ține atât de mult președintele. Igor Dodon sau consilierii dânsului au botezat inițiativa prezidențiala drept „ștafetă a drapelelor”, ceea ce adie, cumva, a „peredovoie krasnoye znamea”, adică „drapelul roșu transmisibil” de pe vremuri, pe care-l câștigau kolhozurile și sovhozurile în lupta pentru cele mai bune recolte și performanțe zootehnice.

Președintele Igor Dodon promite să facă parte dreaptă și să distribuie în toate localitățile țării drapelele de stat, împreună cu cel declarat „al lui Ștefan cel Mare”, dar a început cu localitățile înrudite ideologic. Iată ce spune purtătorul de cuvânt al președintelui, în lipsa lui Ion Ceban, și consilierul juridic, Maxim Lebedinschi:

„Astăzi, eu personal din numele președintelui am fost în localitatea Pervomaisk, Troițkoe și Grigorievca din raionale Căușeni, Cimișlia. Alți colegi au fost îndreptați în alte raionale – Sângerei, Râșcani. Unele dintre localități sunt inclusiv cele dintre care au semnat declarații pentru statalitatea, independența și integritatea teritorială a RM. Cred că aceste localități merită să fie vizate în prim plan cu aceste drapele de stat care de fapt simbolizează independența RM. Este o opțiune simbolică care are drept scop îndemnarea cetățenilor și respectiv a conducerii administrațiilor publice locale de a respecta simbolurile statului.”

Lebedinschi a adăugat că vor anunța publicul despre satele și orașele în care a ajuns campania. El estimează că ar fi câteva săptămâni până vor acoperi toată republica.

Aflându-se într-o vizită oficială la Sankt-Petersburg, președintele Igor Dodon a transmis un mesaj pe rețelele de socializare cu prilejul Zilei Drapelului de Stat, în care anunță că a înaintat o inițiativă legislativă prin care vrea să legifereze ceea ce numește „drapel istoric”, și anume stindardul pe care Ștefan cel Mare l-ar fi purtat în bătălii. „[…]simbolica statală deține rolul primordial în educarea sentimentului de unitate, de crez şi idealuri comune”, se subliniază în adresarea prezidențială.

Primarul satului Grigorievca din raionul Căușeni Tatiana Ivanova spune că doi deputați socialiști au venit la pauza de masă și le-au înmânat cele două steaguri.

„Erau prezenți consilieri, lucrători ai primăriei, ai grădiniței… Am fost bucuroși să întâlnim parlamentarii noștri cu această ocazie. Pot să zic că noi am acceptat acest steag, fiindcă nu vrem unirea. Consilierii și localnicii au colectat semnături ca să sprijine istoria Moldovei. Cred că este steagul care a fost creat încă în perioada lui Ștefan cel Mare, este steagul istoric și trebuie să respectăm memoria și tradițiile Moldovei noastre.”

Ivanova spune că vor arbora steagul pe 6 mai, cu prilejul hramului satului.

Primarul satului Slobozia Mare din raionul Cahul Valentina Carastan spune că nu cunoaște prea multe detalii despre campania lansată de președinte, dar știe ce va face cu drapelul statului și steagul lui Ștefan cel Mare, dacă vor ajunge în localitatea pe care o conduce.

„Drapelul, noi deja-l avem arborat, atâta timp cât este încă Republica Moldova – este drapelul arborat pe primărie și nu avem ce face cu încă un drapel. Ne permitem să cumpărăm drapele singuri. În al doilea rând, noi am semnat declarația de unire cu România și vrem să credem că lucrurile se vor schimba. O să-l întoarcem înapoi, poate o să-l punem într-un dulap acolo… Nu știu, vom vedea ce vom face. Nicidecum nu-l vom arbora nicăieri.”

Valentina Carastan a adăugat că președintele mai curând ar trebui să-și îndeplinească promisiunile electorale.

Până drapelul venerat de președinte va ajunge în registrul simbolurilor de stat, legea obligă autoritățile locale să arboreze la vedere în sediile instituțiilor publice doar tricolorul.

Arborarea steagului albastru înstelat al Uniunii Europene este opțională. Ar putea deveni obligatorie dacă pledoaria democraților pentru introducerea în Constituție a vectorului european al politicii externe va deveni realitate.

Unii fani ai curentului statalist consideră că steagul roșu cu bourul auriu în centru ar avea totuși un rol pozitiv, dacă va dezlocui iremediabil panglica dungată negru-portocalie despre care se vorbește în fiecare an, în ajunul zilei de 9 mai.

Ceea ce este puțin probabil, spun alți cronicari ai carierei postmoderniste a președintelui Dodon.

Previous Next

XS
SM
MD
LG