Linkuri accesibilitate

Ziua naţională marcată în ajun de veteranii războiului de la Nistru


Depuneri de flori la monumentul Maica Îndurerată
Depuneri de flori la monumentul Maica Îndurerată

Unii luptători regretă că independenţa pe care au apărat-o nu le-a îmbunătăţit viaţa, iar copiii lor sunt nevoiţi să i-a calea pribegiei.

Ceremoniile de marcare a celor 26 de ani de Independență a R. Moldova deja au început. Mai mulți veterani de război și reprezentanți ai Ministerului de Interne au depus astăzi flori la monumentul Maicii Îndurerate, în semn de recunoștință față de militarii care au participat la conflictul armat de pe Nistru. Cu ce gânduri au ajuns veteranii în prag de 27 august, Ziua Independenței Republicii Moldova?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct


„Noi nu avem de unde și țara-i cam săracă...”, așa este văzută Republica Moldova în prag de 26 de ani de independență de unii veterani, printre care și Ștefan Ciobanu, pe care l-am întâlnit astăzi la monumentul Maicii Îndurerate din cadrul Memorialului Eternitate.

Despre conflictul de pe Nistru de la începutul anilor '90 se vorbește deseori ca despre un război pentru apărarea independenței. Veteranul Mihai Badea, care a fost comandant al unui batalion de voluntari în acele timpuri, se arată convins că dacă în martie '92 proaspătul stat moldovean nu opunea rezistență agresiunilor militare, armate străine aveau să stăpânească întreaga republică:

„Principalu-i că noi am dobândit independența Republicii Moldova și ar fi de dorit să fim independenți și mai departe. Să avem tărie de caracter ca să construim acest stat mai departe. Câteodată ne dictează din exteriorul țării, dar noi trebuie să facem ceea ce este în interesul Moldovei.”

Cei care au luptat la Nistru sunt comemorați și cinstiți, de obicei, în data de 2 martie, zi în care au început acțiunile militare în raionale de est. Intenția autorităților este însă de a mai institui o zi în acest sens, a sugerat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan:

„Este o tradiție instituită de curând de MAI, prin care cu ocazia Zilei Independenței noi venim la monumentul Maicii Îndurerate împreună cu veteranii care au luptat în 1992 pentru independența statului. Sper eu ca această tradiție se va păstra în continuare, când Ministerul de Interne separat va sărbători Ziua Independenței.”

Războiul pentru independență nu a însemnat însă doar apărarea integrității pentru Oleg Vîrlan, care s-a prezentat fost comandant de pluton în Brigada poliției cu destinație specială. El spune că a luptat în '92 și cu gândul la o viață mai bună.

Oleg Vîrlan: „Ar fi fost de dorit ca veteranii într-adevăr să simtă că au luptat pentru independență, nu pentru altă țară sau altceva.”

Europa Liberă: De ce nu simțiți asta?

Oleg Vîrlan: „Pentru că vedem cum se vinde și țara, și oamenii, tinerii pleacă, nu au de muncă și nu au nici un trai decent.”

Europa Liberă: Nu pentru asta ați luptat atunci.

Oleg Vîrlan: „N-am luptat pentru asta. Am luptat ca tinerii să aibă parte și de educație, și de locuri de muncă etc. să nu fugă toți din țară.”

Când este întrebat despre independență, Oleg Vîrlan amintește de armata rusă, care după un sfert de secol încă staționează pe teritoriul Republicii Moldova. El crede că statul moldovean încă nu și-a câștigat în totalitate independența față de alte țări.

Oleg Vîrlan: „Armata a 14-a, ea demult ar fi plecat dacă conducerea noastră ar fi vrut, fără lupte, fără vărsare de sânge, să steie la o masă rotundă și să se înțeleagă.”

Europa Liberă: Dar se discută de 25 de ani.

Oleg Vîrlan: „Nu, ei doar se întâlnesc la baruri și restaurante. Mă simt trădat. De pe an ce trece, din ce în ce mai mult se uită despre evenimentele de atunci.”

Combatanții de pe Nistru au fost cinstiți la doar o zi după ce președintele Igor Dodon a decorat cu Ordinul Republicii mai mulți veterani participanți la operațiunea Iași-Chișinău, de acum 73 de ani, în cadrul unui concert organizat în centrul capitalei cu artiști invitați din Federația Rusă.

Cea de-a 26-a aniversare de la proclamarea Independenței va fi marcată duminică. De dimineață, conducerea statului, alături de veterani și rudele acestora vor depune flori la Complexul memorial „Eternitate” și Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. În Piața Marii Adunări Naționale vor avea loc parade, dar și concerte până la miezul nopții. Spre deosebire de anul trecut, când a fost organizată o paradă militară, în acest an vizitatorii vor putea urmări o paradă a portului popular.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG