Linkuri accesibilitate

Sergiu Stati: „Este şi Ziua Europei, dar este şi Ziua Victoriei”


În dialog cu istoricul și deputatul democrat despre ziua de 9 mai – un măr al discordiei sau un prilej de unitate pentru societatea moldoveană.

Speakerul Andrian Candu a declarat că Legislativul va reconfirma decizia de a marca Ziua Europei pe 9 mai, odată cu Ziua Victoriei, în caz că președintele Igor Dodon va refuza să promulge legea, așa cum a declarat săptămâna trecută, imediat după votul din Parlament. Deputatul democrat, istoricul Sergiu Stati, e de părere că șeful statului se va consulta și cu deputații majoritari, înainte de a lua o decizie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Europa Liberă: Rămâne ziua de 9 mai un măr al discordiei în societatea moldavă, din moment ce în Parlament 56 de deputaţi au votat ca să fie sărbătoare oficială Ziua Europei, iar pe de altă parte, preşedintele promite să nu promulge legea şi să o blocheze?

Sergiu Stati: „Eu sper că nu va deveni în niciun caz această situaţie un măr al discordiei pentru cetăţeni. Mai mult ca atât, eu sper că va fi invers, va fi împăcată societatea şi toţi vor merge împreună pentru a sărbători şi una, şi alta, fiindcă este şi Ziua Europei, dar este şi Ziua Victoriei.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă preşedintele nu va promulga această lege? O va retrimite înapoi în Parlament?

Sergiu Stati: „Da, în sens că aşa se procedează conform legislaţiei în vigoare.”

Europa Liberă: Şi atunci deputaţii ar putea să o mai voteze, să o revoteze sau cum? Va continua acest ping-pong între Preşedinţie şi Legislativ?

Sergiu Stati
Sergiu Stati

Sergiu Stati: „Nu. Sper că se va găsi un numitor comun în această situaţie. Și, respectiv, va fi găsită soluţia cea mai bună. Nu cunosc foarte amănunţit ce are de făcut Dodon în situaţia aceasta. Dar sper că el va consulta majoritatea să găsim o soluţie, astfel ca să nu creăm nişte platforme de contrapunere în rândul societăţii.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că trebuie de manifestat respect faţă de ceea ce s-a întâmplat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi victoria, şi sacrificiile veteranilor.

Sergiu Stati: „Aşa şi trebuie.”

Europa Liberă: Dar, în acelaşi timp, țara trebuie să se mişte pe calea integrării europene, aşa cum şi-a luat angajamentul.

Sergiu Stati: „Sunt de acord cu dumneavoastră. Și sper că 9 Mai va deveni o platformă comună pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, ca să nu se întâmple aşa că jumătate din societate sărbătoreşte ceva, iar altă jumătate din societate nu acceptă conceptul și ideea acestor manifestaţii. De aceea, sper că fiecare îşi va găsi platforma.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, această sărbătoare pentru moment, mai degrabă, dezbină societatea moldavă decât o uneşte? Şi cine ar fi potenţialul conciliant al acestei sărbători de 9 Mai?

Sergiu Stati: „Ziua Victoriei?”

Europa Liberă: În general, data de 9 Mai.

Sergiu Stati: „Cu regret, se politizează o dată care trebuie să fie, de fapt, o sărbătoare comună pentru toată societatea. Şi în condiţiile când cineva „privatizează” Ziua Victoriei şi o redă drept sărbătoare a Partidului Socialiştilor, spre exemplu, eu nu accept astfel de idei şi astfel de comportament. Adică, trebuie să fie o coeziune pentru toată societatea, dar nu cine va sta sub drapelele Partidului Socialiştilor sau ale altor partide ş.a.m.d. Fiindcă cei care au căzut în cel de Al Doilea Război Mondial, inclusiv pentru eliberarea Republicii Moldova nu s-au gândit la aceea că îi fac un favor lui Dodon, spre exemplu.”

Europa Liberă: Dar domnul Dodon ar putea să pună piciorul în prag ca să rămână, într-un fel, favorizat, simpatizat şi pe mai departe de administraţia Putin. Aceasta lasă să se înţeleagă mai mulţi analişti, observatori ai scenei politice.

Sergiu Stati: „Despre aceasta şi vorbesc, că se politizează un eveniment care nu are nicio treabă cu Partidul Socialiştilor.”

Europa Liberă: Şi deznodământul trebuie să vină tot de la politicieni?

Sergiu Stati: „Exact. Sper că Dodon înainte de a pune veto pe această hotărâre a Parlamentului va avea nişte consultări, inclusiv cu majoritatea parlamentară.”

Europa Liberă: Dar dacă nu promulgă legea înseamnă că el şi pe mai departe afectează relaţia Moldovei cu UE?

Sergiu Stati: „Nu cred că aceasta chiar va duce la afectarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. Ei spuneau despre altceva, să fie în altă zi Ziua Europei, adică în calendar să fie găsită altă zi, nu neapărat să fie pe 9 mai. Acesta era conceptul şi ideea lor.”

Europa Liberă: Dar la o îmbunătăţire a relaţiei cu Rusia poate să ducă acest gest al şefului statului, dacă blochează legea?

Sergiu Stati: „Nu cred. Poziţia mea constă în aceea că trebuie să evităm politizarea unui eveniment care a fost cândva şi acum încearcă cineva să îl „privatizeze”. De aceea, nici ruşii, inclusiv în sensul acesta, nu trebuie ca să-şi „privatizeze” dreptul de a manipula nişte situaţii în condiţiile când cei care au luptat pentru altceva, de fapt, pentru eliberarea de fascism, dar nu pentru aceea ca să se instaureze Partidul Socialiştilor la guvernare.”

XS
SM
MD
LG