Linkuri accesibilitate

Zelenski cere din nou urgent Europei mai multe arme, în timp ce ministra germană de externe face o vizită inopinată la Harkov


Militari ucraineni trag o salvă anti-aeriană în timp ce armata rusă continuă să stace pe linia frontului în apropiere de orașul Bahmut, 10 ianuarie 2023.
Militari ucraineni trag o salvă anti-aeriană în timp ce armata rusă continuă să stace pe linia frontului în apropiere de orașul Bahmut, 10 ianuarie 2023.

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a făcut pe 10 ianuarie o vizită inopinată la Harkov, estul Ucrainei, unde a promis că Germania va trimite mai multe arme acestei țări, la mai puțin de o săptămână după ce Berlinul s-a angajat să trimită vehiculele de luptă de infanterie cerute de Kiev.

Înainte de asta, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul căreia a solicitat din nou națiunilor europene să trimită arme țării sale.

Vizita lui Baerbock la Harkov a avut loc în timp ce autoritățile de la Kiev au raportat lupte grele în regiunea estică Donețk. Annalena Baerbock a promis mai multe arme în timpul vizitei sale la Harkov, fără însă să precizeze ce fel de armament ar urma să trimită țara sa Ucreinei.

Săptămâna trecută, Germania și Sttele Unite s-au angajat să trimită vehicule de luptă de infanterie Bradley și Marder, blindate grele pe care Ucraina le ceruse în mod repetat Occidentului. Guvernul de la Berlin a mai spus că se va alătura Statelor Unite în a furniza Ucrainei o baterie de apărare aeriană Patriot.

„Acest oraș [Harkov] e un simbol al nebuniei absolute a războiului rus de agresiune din Ucraina și al suferinței nesfârșite cu care oamenii, în special aici, în estul țării, se confruntă în fiecare zi”, a spus șefa diplomației germane Annalena Baerbock, într-un comunicat emis înainte de întâlnirea sa cu ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Baerbock a mai spus că Germania va avea și alte „oferte concrete” pentru a ajuta Ucraina în drumul ei spre integrare europeanp.

Președintekle Zelenski spune că l-a informat pe Charles Michel despre situația de pe câmpul de luptă și despre „nevoile urgente ale Ucrainei în materie de armament”.

Cei doi au discutat și despre summit-ul Ucraina-UE programat pe 3 februarie la Kiev, la care vor lua parte șefii de stat și de guverne din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Armata ucraineană a anunțat pe 10 ianuarie că a atacat în noaptea de 9 spre 10 ianuarie mai multe poziții nespecificate și sisteme de rachete antiaeriene ale rușilor, în timp ce luptele grele au continuat la Soledar, oraș din nord-estul Ucrainei, unde se spune că trupele ruse au făcut progrese tactice în ultimele patru zile.

Statul Major ucrainean a mai spus că armata rusă desfășoară operațiuni ofensive în direcția mai multor orașe din estul regiunii Donețk, inclusiv Bahmut, Avdiivka și Lîman și că încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică în direcția Kupyan.

Radio Europa Liberă nu a putut verifica independent aceste afirmații legate de situația de pecâmpul de luptă și eventualele victimele.

Dar ministerul britanic al Apărării spune în buletinul său cotidian din 10 ianuarie că „axa Soledar a Rusiei este probabil un efort de a învălui” dinspre nord orașul Bahmut, aflat în apropiere, „și de a perturba liniile de comunicații ucrainene”.

Ministerul britanic al Apărării mai spus că „în ultimele patru zile, forțele ruse și [grupul de mercenari Vagner] au făcut progrese tactice” în apropiere de orașul istoric minier de sare Soledar și probabil dețin controlul asupra celei mai mari părți din această locslitate.

Armata ucraineană susținuse anterior că forțele ruse s-au regrupat în apropiere de Soledar, după ce nu au reușit să cucerească orașul Bahmut, și au făcut asta după ce Moscova a cerut unilateral încetarea focului pentru respectarea Crăciunului pravoslavnic la sfârșitul săptămânii trecute.

Dar potrivit unei declarații din 9 ianuarie a guvernatorului ucrainean al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, trupele ucrainene continuă să aibă controlul asupra orașului Soledar, Kirilenko a spus că relatările conform cărora trupele ruse au capturat sunt „false”.

Bahmut și Soledar se află în regiunea Donețk din estul Ucrainei, pe care Putin pretinde că a anexat-o. Potrivit analiștilor, principala prioritate a lui Putin în această etapă a războiului este să obțină controlul total asupra acestei regiuni și asupra regiunii vecine Luhansk, care fac împreună provincia industrială ucraineană Donbas.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG