Linkuri accesibilitate

Zece ani fără Havel


Vaclav Havel
Vaclav Havel

Cehii au marcat sâmbătă împlinirea a zece ani de la moartea lui Vaclav Havel, primul președinte al Cehoslovaciei post-comuniste, luptător împotriva nedreptăților regimului totalitar răsturnat în 1989.

Dramaturg de renume, marginalizat și șicanat de regim inclusiv pentru că provenea dintr-o familie burgheză prosperă, Havel s-a numărat printre inițiatorii mișcării pro-reformă Carta 77, fiind întemnițat de mai multe ori din cauza convingerilor sale democratice și umaniste.

După Revoluția de catifea din 1989, Havel a acceptat cu rețineri să candideze la postul de președinte, din care și-a dat demisia, simbolic, odată cu separarea Slovaciei de Cehia în 1993, fiind apoi ales președintele Cehiei independente.

A fost unul din cei mai cunoscuți lideri noi din Europa de est, bucurându-se de stima și prietenia politicienilor, oamenilor politici și celebrităților din lumea artelor, de la Bill Clinton la Frank Zappa și Lou Reed, sau Dalai Lama.

Ultimii ani din viață i-au fost marcați de boli provocate de condițiile din închisoare și fumatul excesiv, dar și de neînțelegeri cu politicienii post-comuniști implicați în transformările economice adesea netransparente din anii 1990.

Havel, care a fost căsătorit de două ori și nu a avut copii, a murit la 18 decembrie 2011 în casa lui de la țară din nordul Cehiei, după o boală îndelungată, la vârsta de 75 de ani. Înmormântarea lui Havel pe 23 decembrie 2011 a prilejuit una din cele mai mari adunări publice din istoria recentă a Cehiei, aducând la Praga zeci de șefi de stat și de guvern.

Sâmbătă, 18 decembrie, la Praga și în alte orașe au avut loc numeroase manifestări de comemorare, inclusiv un marș; tramvaiele și autobuzele au fost decorate cu citate din scrierile lui Havel, iar pe rețelele sociale s-au organizat mese rotunde cu participarea celor care l-au cunoscut.

Împlinirea unui deceniu de la moartea lui Havel a fost marcată și de Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea, care începând din 1995 își are sediul european la Praga tocmai din inițiativa fostului președinte ceh.

Pe clădirea radioului s-a proiectat sâmbătă o fotografie a lui Havel cu inscripția „Mulțumim”, la fel ca în decembrie 2011, când a murit.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG