Linkuri accesibilitate

Zîmbiți, vă rog! Vă dăm la televiziunea rusă de stat


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Se pare că pe fața liderul nord-coreean Kim Jong Un a fost pus un zîmbet care nu era al lui în emisiunea din seara de duminică 3 iunie a televiziunii de stat Rossyia 1.

Așa cum au relatat BBC și portalul rusesc independent Meduza, utilizatorii de rețele de socializare rusești au pus imediat la îndoială autenticitatea imaginii care a fost folosită pentru a ilustra vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Fenian în 31 mai.

Un popular site satiric rusesc, Lentach, a publicat în oglindă pe Vkontakte imaginea de la Rossyia 1 și poza oficială a strângerii de mână dintre Kim și Lavrov.

Dmitri Kiselev modeatorul programului de duminică seara unde a apărut imaginea, a negat într-un comentariu la Radio Govorit Moskva că poza a fost retușată: „Cu siguranță nu. Ei iau tot timpul poze cu obturatoare de mare viteză. De aceea expresiile faciale sînt diferite”.

Mai mulți utilizatori de social media și bloggeri au încercat din răsputeri să detecteze zâmbetul lui Kim în înregistrarea video a strângerii de mână, dar fără succes.

Dați click pe video și încercați să vedeți dacă veți detecta zîmbetul care a apărut pe fața liderului nord-coreean Kim Jong Un când strângerea sa de mână cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost arătată la televiziunea rusă de stat.

Politicianul rus de opoziție Ilia Iașin a folosit un ton mai serios în comentariul său de pe Twitter:

Ilia Iașin: „Ei testează zâmbetul pe fața sumbră a dictatorului nord-coreean, dar mâine ne vor face pe toți fericiți. Rușii vor întîmpina cu un zâmbet bucuros știrile des creșterea prețurilor, a ratelor la întreținiere și a subsidiilor pentru oligarhi.”

Nu e prima dată când canalele televiziunii ruse de stat sînt acuzate să au falsificat imagini în relatările lor. În februarie, Pervîi Kanal a folosit un stopcadruhttps://euvsdisinfo.eu/oops-we-did-it-again/ dintr-un joc pe computere numit Arma 3 în programul lor de știri de duminică seara.

În noiembrie anul trecut, Rossiya 24, canal înrudit cu Rossiya a, a folosit imagini dintr-un joc de computer ca „dovezi de netăgăduit” ale ajutorului dat de trupele americane grupării Statul Islamic în Rusia. Aceste imagini, puse la dispoziție de ministerul rus al apărării, s-au dovedit a fi în realitate stop-cadruri din „AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron” .

Imaginea cu zâmbetul lui Kim Jong-un a fost pusă la dispoziția telespectatorilor ruși de către moderatorul Dmitri Kiselev, aflat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, care e și directorul general al trustului de presă ruses de stat Rossiya Segondya, din care fac parte agenția de presă Ria Novosti și instrumentul de propagandă online Sputnik.

Acest caz e ultimul din mai mult de 100 de exemple de dezinformare din programul dlui Kiselev de duminică seara numit Vesti Nedeli (Știrile săptămânii) incluse în baza noastră de date privind dezinformarea pro-Kremlin.

Priviți video-ul nostru cu exemple de jocuri pe computer prezentate ca documentație autentică în dezinformarea pro-Kremlin.

------------------

Articol apărut pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG