Linkuri accesibilitate

Xi Jinping și „noua eră” de dezvoltare a Chinei


Noul Bioru Politic al Partidului comunist din China: Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, președintele Xi Jinping, premierul Li Keqiang, Wang Yang, Zhao Leji, la întîlnirea cu presa
Noul Bioru Politic al Partidului comunist din China: Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, președintele Xi Jinping, premierul Li Keqiang, Wang Yang, Zhao Leji, la întîlnirea cu presa

Între previziuni: o strategie comercială agresivă, combinată cu încercarea de a reduce la minim influența Statelor Unite în „vecinătatea sa apropiată”, începând cu peninsula Coreea.

Președintele american Donald Trump l-a felicitat pe liderul chinez Xi Jinping pentru „nivelul extraordinar” la care a ajuns după ce, la închiderea Congresului Partidului Comunist, a fost reales președinte, pentru un mandat de cinci ani. Fără nici un succesor clar la orizont. Cei doi se vor reîntâlni luna viitoare, cu ocazia unei vizite oficiale în China, după ce au discutat deja în iulie, la summitul G 20. Într-un interviu cu postul de televiziune Fox Business Network, Trump a declarat că are o „relație foarte bună” cu Xi Jinping, poate „cea mai bună relație” între doi lideri politici. Cu toate acestea, balanța comercială între aceste două mari puteri economice sau criza nord-coreeană rămân surse de tensiuni continue între Statele Unite și China.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Miercuri, Xi a prezentat noua echipă a Biroului Politic – conducerea Partidului comunist – iar analiștii au observat imediat două lucruri importante: nu este nici o femeie și nici un succesor posibil, pentru că toți cei cinci noi membri au între 60 și 67 de ani, deci prea în vîrstă pentru a-i urma la conducerea țării în 2022, când se încheie noul mandat.

În discursul său, președintele Xi Jinping a vorbit despre începutul unei „noi ere” în istoria Chinei, în care un partid comunist, curățat de corupție, va juca un rol și mai puternic. Xi a vorbit despre eradicarea sărăciei, despre o și mai mare deschidere a Chinei spre lume și despre rolul mai important pe care China o să-l joace pe scena internațională, potrivit cu puterea sa economică.

Marți, viziunea politică a lui Xi Jinping a fost înscrisă în documentele de bază ale Partidului comunist, alături de cea a lui Mao, fondatorul Chinei comuniste și a președintelui Deng Xiaoping, arhitectul transformărilor economice. Este motivul pentru care mulți experți sunt de părere că Xi Jinping a ajuns într-o poziție imbatabilă, din care va influența politica țării mult după expirarea celui de al doilea mandat.

Ce ar putea aduce următorii cinci ani? În primii cinci, Xi Jingping a lansat o campanie feroce împotriva corupției, de care s-a folosit pentru a-și îndepărtat potențialii rivali, dar și pentru a limita drastic libertățile cetățenești. Analiștii occidentali, cel puțin, se așteaptă ca această linie să continue, la care se va adăuga o strategie comercială agresivă, combinată cu încercarea de a reduce la minim influența Statelor Unite în ceea ce China consideră „vecinătatea sa apropiată”, începând cu peninsula Coreea.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG