Linkuri accesibilitate

Xenia Sobceak - o candidată controversată la președinția Rusiei


Xenia Sobceak
Xenia Sobceak

Familia fostului primar din Sankt Petersburg face parte din „sistem”, iar fiica lui îl cunoaște pe Vladimir Putin din fragedă copilărie.

Xenia Sobceak, jurnalistă, cunoscută pentru o viață socială activă, dar și pentru faptul că este fiica fostului primar din Sankt Petersburg, Anatoli Sobceak, a anunțat că va candida în alegerile prezidențiale din Rusia, din martie anul viitor. Împotriva președintelui Vladimir Putin, care nu și-a anunțat încă oficial candidatura. Desigur, nimeni nu uită că Putin și-a început cariera politică la Sankt Petersburg, la începutul anilor '90 ai secolului trecut, sub îndrumarea lui Anatoli Sobceak.

Xenia Sobceak a recunoscut că este o decizie neobișnuită, mai ales pentru că îl sprijină pe activistul anti-corupție Alexei Navalnîi, care nu are însă dreptul de a candida, după ce a fost condamnat în mai multe procese de evaziune fiscală. Navalnîi și suporterii săi susțin că este vorba de dosare motivate politic.

Într-un scurt mesaj postat pe Instagram și Facebook, Xenia Sobceak a declarat că s-a decis să condideze pentru a permite alegătorilor să voteze „împotriva tuturor”, un vot de protest împotriva sistemului.

„Votând pentru mine, alegătorii pot spune: gata, ne-am săturat. Iar împreună suntem o forță”, declară între altele Sobceak.

Pentru moment, Navalnîi nu a comentat anunțul, este în închisoare pentru 20 de zile, pentru faptul că a organizat proteste neautorizate.

Dar cum zvonul despre candidature lui Sobceak circula de multă vreme, Navalnîi l-a comentat luna trecută. Nu numai că a reamintit faptul că Xenia Sobceak este un produs al „sistemului” pe care ea susține că vrea să-l înlocuiască. Dar a avertizat că se lasă folosită de Kremlin pentru a da alegerilor prezidențiale de anul viitor un iz de legitimitate. Și pentru a creea iluzia unei diversități, a unei alternative la candidatura lui Putin.

Pentru Navalnîi, Xenia Sobceak nu este decât o vedetă de „reality show” , în căutare de prieteni și „like”-uri pe rețelele de socializare.

Sobceak a asigurat însă că se va retrage dacă Navalnîi primește totuși dreptul de a candida. Ceea ce este puțin probabil. În scurtele ei intervenții, jurnalista vorbește despre lupta împotriva corupției, a minciunii și a hoților, toate teme luate din campaniile lui Alexei Navalnîi.

Xenia Sobceak ar fi prima candidată femeie în 14 ani, un lucru pe care a vrut să-l reamintească și în video-ul postat miercuri, când și-a anunțat planul: anunțul este filmat în bucătărie.

Xenia Sobceak este populară în Rusia, dar nu are pondere politică. Nici credibilitate, atunci când se erijează în purtătoarea de drapel a luptei anti-corupție sau anti-sistem. Familia fostului primar din Sankt Petersburg face parte din „sistem”, iar Xenia Sobceak îl cunoaște pe Vladimir Putin din fragedă copilărie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG