Linkuri accesibilitate

„Îmi pare rău de cei care se simt români doar atunci când vine campania electorală” (VIDEO)


Marea adunare centenară, Chișinău, 25 martie 2018
Marea adunare centenară, Chișinău, 25 martie 2018

Cum se vede luni mitingul unionist de duminică de la Chișinău. Cu microfonul pe străzile capitalei moldovene.

În ajunul marcării a 100 de ani de la adoptarea Declaraţiei de unire a Basarabiei cu România, votată de Sfatul Ţării la 27 martie/9 aprilei 1918, Europa Liberă i-a întrebat pe trecătorii întâlniţi ocazional pe străzile centrale ale Chişinăului ce cred despre acest eveniment istoric şi ce părere şi-au făcut despre Adunarea centerară organizată duminică, 25 martie.

„Îmi pare rău de acei care se simt români doar atunci când vine campania electorală”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct


- „Am fost născută în ’39 în România Mare și mi-aș dori să-mi termin viața tot în România Mare. Sigur că ar trebui tot poporul să dorească aceasta.”

- „Mi-am pierdut fiecare picătură de încredere în politicienii noștri și…”

Europa Liberă: Într-un an electoral o să fie din cei care o să vorbească pro-Unire, din cei care o să condamne unionismul…

- „Nu știu, cred că mai bine ar fi dacă fiecare în parte ar simți necesitatea asta de a fi iarăși ceea ce au fost.”

- „Eu foarte mult apreciez mișcarea unionistă, pentru că îi de ajuns să fim sub ocupația asta de atâția ani. O sută de ani au trecut și de acum trebuie odată și odată să ieșim din mocirla asta, pentru că nimic bun n-au făcut pentru noi, pentru națiunea noastră.”

Europa Liberă: Dar ce pot face oamenii?

- „Oamenii trebuie să se deștepte…”

Europa Liberă: Când spuneți, iată, că lumea ar trebui să se deștepte, ce aveți în vedere? Cum ar trebui să arate?

- „Am în vedere că trebuie pur și simplu să înțeleagă că atunci când vin alegerile să aleagă normal, să nu-i mai aleagă pe aceștia socialiști, comuniști și nu mai știu ce acolo.”

Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00

- „Eu, de exemplu, nu salut asemenea acțiuni, pentru că noi trăim într-o Moldovă unită. Trebuie să ne consolidăm eforturile și să trăim în înțelegere. Da, noi trebuie să avem relații de prietenie cu toți vecinii: și cu românii, și cu ucrainenii, și cu rușii, dar trebuie să avem capul nostru pe umeri. Cei de la putere să asculte și de alții, dar să facă așa cum e mai convenabil pentru cetățenii proprii.”

- „E clar că politicienilor nu le convine, pentru că, mă rog, politicienii nu vor să-și piardă fotoliile, dar oamenii de rând oricum doresc, pentru că eu, personal, m-am convins că în România e cu totul alt trai.”

- „A fost o perioadă când eram interesată, dar am văzut că la noi în țară cum era haos, așa și o să fie haos. Și eu, de exemplu, ca cetățean al republicii sunt pentru aceea ca ori să fim cu românii, ori să fim noi singuri, dar mai aproape de frații noștri români.”

- „…Dar și prieteni cu rușii. Desigur că oricum n-ar fi e bine când suntem în relații bune cu toți.”

- „Eu mă socot moldovancă. Eu știu că eu îs moldovancă și Moldova este Moldova.”

- „Cumva să ne unim singuri, dar nu să căutăm undeva pe cineva care să ne scoată pe noi din încurcătura asta.”

Europa Liberă: E suficient activismul oamenilor pentru a schimba lucrurile în țară sau este nevoie și de implicarea politicienilor?

- „La noi nu; ei pentru dânșii se gândesc politicienii. Noi avem numai unul dumnezeu, Plahotniuc și, gata, el ce vrea aceea face.”

- „Știm că unirea nu se face atât de ușor…”

- „Ne dăm bine seama că Republica Moldova are destul de multe probleme din toate punctele de vedere și, respectiv, această unire cred că i-ar crea mai multe dureri de cap și României, dar și Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Sunt oameni care ies în stradă, pentru că au convingerea că acest lucru este posibil, să se facă unirea, sunt politicieni care ies la tribună și încurajează oamenii că acest lucru este posibil.

- „Celor care promovează la momentul de față unirea vreau să le amintesc că atât partidele care o promovează acum au fost la guvernare atunci când același Traian Băsescu era președinte al României, astfel că această acțiune putea fi deja realizată, dacă o doreau cu adevărat. Mă rog, cineva o face într-adevăr din inimă, dar îmi pare rău de acei care se simt români doar atunci când vine campania electorală. Mi-ar plăcea să văd dacă în cazul în care România lipsește norma legală care prevede dubla cetățenie, atunci cred că s-ar vedea adevărații patrioți și adevărații promotori ai acestui ideal național.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG