Linkuri accesibilitate

Vor denunța sau nu Statele Unite acordul nuclear cu Iranul?


Donald Trump
Donald Trump

Ca în fiecare început de toamnă, New Yorkul este plin în aceste zile de șefi de stat și de guvern, adunați cu ocazia Dezbaterii Generale a Adunării Generale ONU. Cea mai urmărită prezență a fost a unui debutant: președintele Statelor Unite, Donald Trump, care a ținut un discurs extrem de critic la adresa a două țări ostile, Coreea de Nord și Iranul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Corespondentul nostru la Washington, Valeriu Sela, s-a oprit în corespondența lui de astăzi asupra mesajului transmis de administrația republicană Teheranului, încercând să anticipeze dacă Statele Unite vor denunța sau nu acordul nuclear din 2015.

Curind, administratia americana trebuie sa decida daca Iranul respecta prevederile acordului nuclear, incheiat in timpul administratiei Obama. Ce va face presedintele Trump?

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump a spus ca a luat o hotarire de-acum, dar ca nu intentioneaza sa o comunice inca. Analisti cred ca Trump fie va denunta si parasi intelegerea, fie va lasa decizia la latitudinea Congresului.

Consilieri ai presedintelui Trump au dat de inteles ca acesta nu este multumit de actuala situatie. Dupa ce pina acum secretarul de stat, Rex Tillerson se pronuntase pentru raminerea in acord, el a declarat de curind ca acesta este insuficient, nu incetineste intr-o masura acceptabila programul nuclear iranian si face complicata responsabilizarea Teheranului. Seful diplomatiei americane a sugerat ca Statele Unite fie vor renegocia acordul fie vor rezolva problemele care deriva din el, in alte maniere.

Acordul negociat de Obama cu un grup de tari intre care Iran Germania, Franta, Marea Britanie, China si Rusia prevede ridicarea treptata a sactiunilor impotriva Iranului, in schimbul reducerii substantiale a programului nuclear al regimului de la Teheran.

Tarile implicate au avut o intilnire in contextul deschiderii Adunarii Generale ONU, aceasta fiind prima data cind secretarul de stat, Tillerson s-a intilnit cu omologul sau iranian, Javad Zarif.

Pe durata alocutiunii sale la ONU, Donald Trump a criticat cu asprime acordul. Trump poate pur si simplu sa paraseasca intelegerea. Dar ia in considerare si o alta optiune: refuzul de a certifica in Congres faptul ca Iranul isi respecta obligatiile, la termenul cerut de intelegere, care e 15 octombrie. Asta in ciuda faptului ca inspectorii internationali sustin ca Teheranul isi respecta obligatiile. Daca procedeaza asa, Trump obliga Congresul sa isi asume reimpunerea sanctiunilor, in termen de 60 de zile.

Ieri, un grup de senatori democrati a cerut Casei Albe si secretarului de stat Tillerson sa prezinte dovezi ca acordul a fost violat, pina la 6 octombrie. Europeni si alti aliati au incercat la New York sa-l convinga pe Trump sa nu se retraga din acord, considerind ca o astfel de actiune are un potential destabilizator.

XS
SM
MD
LG