Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski respinge afirmațiile SUA legate de iminența unei invazii a Rusiei în Ucraina


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga) și președintele SUA, Joe Biden (colaj)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga) și președintele SUA, Joe Biden (colaj)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a respins din nou afirmațiile Statelor Unite că o nouă invazie a Rusiei în Ucraina ar fi iminentă, și asta în încercarea nu numai de a tempera temerile interne, dar și de a ușura tensiunile economice care cresc.

Vorbind în fața reporterilor străini la Kiev, Zelenski a insistat că tensiunile cu Rusia nu au crescut în ultimul timp și că principalul risc acum pentru Ucraina este o destabilizarea din interior. „Nu consider că situația de acum este mai tensionată decât înainte. Există un sentiment în străinătate că suntem în război. Nu este cazul", a spus el vineri, 28 ianuarie. „Nu spun că o escaladare nu este posibilă... (dar) nu avem nevoie să se creeze panică”, a mai declarat Zelenski.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, la începutul acestei săptămâni, a declarat că invazia este „iminentă”. Ulterior, și președintele Joe Biden a fost citat cu declarația că o invazie ar fi de așteptat în februarie. Declarație făcută joi, în cursul unei convorbiri telefonice cu Zelenski.

„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Emily Horne.

Citând însă surse anonime, publicația americană online de politică Axios sugerase că cei doi nu ar fi de acord cu privire la cât de iminentă este amenințarea Rusiei, care a masat peste 100 de mii de militari și armament greu în apropierea graniței cu Ucraina (potrivit estimărilor occidentale).

„Sunt tancuri pe străzile noastre? Nu”, a spus Zelenski. „Dar dacă nu ești aici, acesta este impresia din Anglia, Germania, Franța, sau Lituania... impresia pe care ți-o dau și relatările media este că aici este război, că soldații mărșăluiesc pe străzile noastre, că s-a declarat o mobilizare, că oamenii se refugiază. Nu este cazul. Nu avem nevoie să se creeze panică."

Zelenski a criticat voalat țările occidentale care avertizează că vor impune sancțiuni drastice Rusiei, dacă atacă Ucraina. El a sugerat că este nevoie de sancțiuni care să prevină o posibilă invazie.

„De ce se vorbește despre sancțiuni după un atac?", s-a întrebat președintele ucrainean. „Astfel de sancțiuni cu siguranță nu ne pot ajuta. Se vorbește despre un efort de a proteja țările Uniunii Europene de o agresiune pe scară largă. Dar asta nu se poate face în detrimentul țării noastre”.

„Vorbiți despre necesitatea unor sancțiuni preventive –atunci admiterea noastră în NATO ar fi una. Dacă nu se poate, atunci fiți atât de amabili și prezentați-ne garanțiile dvs. de securitate", a mai spus președintele ucrainean.

Zelenski a arătat că Ucraina are nevoie nu doar de sprijin militar din partea Occidentului, ci și de sprijin politic și economic, inclusiv de 4-5 miliarde de dolari pentru a ajuta la stabilizarea economiei.

El a avertizat, de asemenea, că Ucraina, ca și membrii estici din NATO, ar putea fi expusă și unor atacurilor cibernetice și altor tactici ale Rusiei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG