Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: „Economia rusă în direcția unei perioade de creștere”, dar procentul rușilor sub pragul de sărăcie a ajuns la 13,5%


Vladimir Putin în sesiunea live de întrebări și răspunsuri
Vladimir Putin în sesiunea live de întrebări și răspunsuri

Prime comentarii pe marginea sesiunii publice a președintelui rus de întrebări și răspunsuri.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat, la conferinta sa de presă anuală la care răspunde în direct la întrebarile unor jurnaliști, că țara sa a ieșit din recesiune și că „economia rusă merge în direcția unei perioade de creștere”. Putin a recunoscut că, deși economia Rusiei merge în direcție crescătoare că numărul rușilor care trăiesc sub pragul de sărăcie a crescut la 13,5%. Răspunzînd la o întrebare despre proiectul de lege din Congresul american în care se ia în considerare impunerea de noi sancțiuni Rusiei și întărirea altora deja existente, din cauza anexarii Crimeii acum trei ani și a sprijinii separatistilor din estul Ucrainei, liderul de la Kremlin a declarat că scopul sancțiunilor Occidentului ar fi de a „ține sub frâu” Rusia.

Rusia a intrat în recesiune în 2014, după impunerea de catre Occident a unor sancțiuni economice Moscovei. In războiul din estul Ucrainei au murit până acum peste 10.000 de oameni.

Pe internet, cetățenii Rusiei i-au adresat liderului lor peste un milion și jumătate de întrebări și mesaje, dupa cum declarația purtătorului de cuvînt al președinției, Dmitri Peskov. Peskov a respins relatarile de presă potrivit cărora moderatorii discuției și cei cărora li s-a permis să adreseze întrebări ar fi făcut repetiții pentru conferință într-un complex hotelier din afara Moscovei.

Potrivit agenției de presă RBK, necontrolată de stat, care a citat declarația unui participant la sesiunea de întrebari și raspunsuri cu președintele, celor aleși să pună întrebări li s-a cerut să nu bea alcool cu o zi înainte de eveniment, și nici prea multă apă astazi, căci sesiunea va dura între 4 și 5 ore. Se relatează și că participanților li s-au dat indicații despre cum să fie îmbrăcați.

Președintele Vladimir Putin a răspuns și la o întrebare referitoare la cît vor mai dura sancțiunile impuse Moscovei de Statele Unite și Uniunea Europeană pentru anexarea Crimeii și implicarea în războiul din estul Ucrainei. Putin a răspuns că țările Occidentale și Statele Unite au impus aceste sancțiuni ca să opreasca dezvoltarea Rusiei. „Istoria Rusiei arată că a fost mereu sub sancțiuni” și că „ori de câte ori Rusia a devenit mai puternică, au fost introduse sancțiuni împotriva ei. Dacă n-ar fi fost Crimeea, sau alte probleme, oricum ar fi fost găsit un alt pretext”, a spus liderul de la Kremlin.

In timpul răspunsurilor lui Putin, pentru prima dată în acest tip de transmisiune în direct, au apărut pe ecran și întrebări și comentarii de la public în care Putin era întrebat cînd se pensionează, dacă tolerează corupția și dacă nu i-au ajuns trei mandate de președinte.

Dmitri Peskov a spus că multe din întrebările pe care le-a primit președintele Putin se referă, de fapt, la chestiuni care nu sunt pe agenda și în atribuțiile președintelui, ci mai degrabă de nivel local și regional.

Sesiunile de întrebări și răspunsuri cu președintele Putin, sunt difuzate în direct în emisiunea „Linia Directa” și sunt menite să proiecteze imaginea unui lider care ascultă nevoile electoratului și își conduce țara în mod transparent.

Putin se află la putere din 1999 perioadă în care a ocupat funcțiile de președinte si de premier. Alegerile prezidențiale vor avea loc în Rusia în martie anul viitor și se așteaptă ca Vladimir Putin să candideze pentru un nou mandat, dar pînă acum liderul de la Kremlin nu și-a anunțat candidatura.

XS
SM
MD
LG