Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin - un al șaselea mandat în fruntea Rusiei (VIDEO)


Președintele Vladimir Putin se fotografiază împreună cu adepți ai săi, în Piața Catedralei la Kremlin; Moscova 7 mai 2018
Președintele Vladimir Putin se fotografiază împreună cu adepți ai săi, în Piața Catedralei la Kremlin; Moscova 7 mai 2018

Ceremonia din acest an a fost mult mai sobră decât cea din 2012, după numeroasele demonstrații anti-prezidențiale de sîmbăta trecută.

La Moscova, președintele Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de șase ani la conducerea țării, promițând că se va pune „în slujba oamenilor” și va apăra o țară „a marilor victorii”.

În vârstă de 65 de ani, Vladimir Putin conduce Federația Rusă din 1999, când a fost numit premier, dar a preluat și funcția de președinte interimar, după demisia lui Boris Ielțin. Au urmat două mandate prezidențiale, rocada cu Dimitri Medvedev între 2008- 2012, când a reluat funcția de premier sub președinția protejatului său, și un nou mandat de președinte, de șase ani care s-a încheiat astăzi, pe 7 mai.

Putin depune jurămîntul la Kremlin a patra oară ca președinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Potrivit Constituției, actualul mandat de șase ani, al doilea consecutiv, este și ultimul, iar Putin a declarat în cursul campaniei electorale din martie că nu va încerca sa modifice Constituția pentru a rămâne la putere.

„În mandatul meu de președinte, voi face tot ce-mi stă în putință pentru a mări puterea și prosperitatea țării”, a declarat Putin la depunerea jurământului, la Kremlin. Discursul s-a concentrat pe probleme interne, mai ales legate de standardul de viață al rușilor. Dar a vorbit și despre întărirea armatei.

După ceremonie a stat de vorbă cu invitații, între care premierul Dimitri Medvedev, Patriarhul Kiril și fostul cancelar german Gerhard Schroeder. Când a plecat din palat, s-a oprit să discute cu tinerii veniți la Kremlin să-l felicite.

Odată cu încheierea mandatului prezidențial s-a încheiat formal și mandatul guvernului, dar imediat după ceremonie, Putin l-a propus pe premierul Dimitri Medvedev să continue la conducerea noului guvern.

Ceremonia din acest an a fost mult mai sobră decât cea din 2012, gândită parcă să semnalizeze că aici depune jurământul un lider ocupat și preocupat de binele țării – așa că Putin a fost arătat la televizor cum pleacă din biroul de la Kremlin și se urcă în mașină pentru un drum foarte scurt, spre o altă clădire a palatului, unde se află sala de ceremonii.

Se poate desigur specula că nota de sobrietate a fost voită după ce sâmbătă, în multe orașe din Rusia au avut loc proteste anti-Putin sub sloganul „Nu este țarul nostru”. Protestele, neautorizate, au fost organizate de activistul anti-corupție Alexei Navalnîi și de simpatizanții acestuia. Navalnîi și peste o mie de protestatari au fost temporar reținuți de poliție.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG