Linkuri accesibilitate

Ce consecinţe practice ar putea avea solicitarea anchetatorilor ruşi de a-l da în urmărire pe Vladimir Plahotniuc?


Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc

Unii analişti au presupus că ceea ce i se întâmplă de la o vreme lui Vladimir Plahotniuc ar fi un avertisment de la foşti parteneri din Rusia, acțiune deocamdată în plina derulare, deci cu un final greu de presupus.

Presa rusă este plină astăzi de știri despre presupusa decizie a procuraturii ruse de a-l pune sub acuzare pe liderul democrat Vladimir Plahotniuc și de a-l da ulterior în urmărire internațională. Lipsesc însă informații noi despre acuzațiile care i se aduc. Nu a fost confirmat nici mandatul internațional de arestare. Procurori şi avocaţi moldoveni spun că informațiile prezentate sunt încă vagi, ceea ce subminează credibilitatea demersului rusesc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct


Şeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, pune la îndoială faptul că ar exista dosarul penal inițiat de Comitetul de Anchetă de la Moscova pe numele președintelui PD, Vladimir Plahotniuc, pentru presupusa participare la pregătirea unor omoruri. Această informație apare pe portalul instanţelor din Moscova şi a fost confirmată pentru mai multe publicaţii de secretarul de presă al Judecătoriei districtului Basmanîi.

Dacă acest dosar ar fi fost real, spune Nicolae Chitoroagă, anchetatorii ruşi trebuiau să-şi anunțe colegii lor moldoveni, aşa cum prevăd uzanțele, şi că chiar ar fi existat o cerere de extrădare:

„Doamnă, cum putem noi să vorbim ce urmează dacă noi nu ştim ce este? Eu până când nu văd dosarul oficial eu nu pot să spun că asta este realitatea. Într-un loc vorbesc despre o calificare, în alt loc – cu totul despre alta. Vă dau cuvântul de cinste că eu real am încercat să mă interesez, prin alte căi, care este realitatea şi eu nu am reuşit până acum. Nu ştiu dacă e cazul să credem, pentru că sunt cazuri diferite că se joacă de-a informația şi tot restul. Pur şi simplu, chiar parcă suntem din Soroca cu ghicitul, dar nu putem merge pe calea asta.”

Şeful biroului naţional Interpol de la Chişinău, Viorel Ţentiu, a declarat pentru portalul deschide.md că numele lui Plahotniuc nu figurează în baza de date Interpol, fapt ce ar fi în contradicţie cu cele scrise de presă rusă că ar fi dat în urmărire internaţională.

Fostul procuror general Valeriu Gurbulea la fel a constatat multe piese lipsă în puzzle-ul prezentat de mass-media din Federaţia Rusă şi preluat la Chișinău. Nu este clar dacă presupusul învinuit Vladimir Plahotniuc a fost dat în urmărire internațională şi cu ce probe.

„Aceasta este o soluţie discreționară a autorităților ruseşti, deci ei pot s-o realizeze imediat, pot s-o realizeze peste o bucată de timp. Acest lucru ţine de de aşa-numitul aspect tactic. Cu informaţia generală fără circumstanțe nici nu poţi face concluzii foarte şi foarte clare şi obiective.”

Un alt aspect la care a atras atenţia ex-procurorul general Valeriu Gurbulea e că Interpol verifică orice dosar, dacă acesta respectă nişte condiţii, de exemplu, dacă nu e o urmărire politică, şi este în drept sa răspundă cu refuz. Ulterior, cel dat în căutare este localizat în vederea extrădării. Unele state îşi extrădează cetăţenii, altele nu acceptă acest lucru, mai spune Gurbulea.

Vladimir Plahotniuc, aflat într-o vizită în Statele Unite, nu a comentat învinuirile ce i se aduc. În declaraţiile transmise de peste ocean, prin intermediul serviciului de presă al democraţilor, el a vorbit despre parcursul european, pericolul rusesc şi război hibrid pe care Federaţia Rusă l-ar purta cu tenacitate împotriva Republicii Moldova.

Avocatul Vitalie Negacevschi, care a aparat anterior interesele lui Plahotniuc în câteva litigii, a spus la TV 8 că oamenii legii de la Moscova au comis mai multe încălcări de procedură, motiv pentru care, crede el, e puțin probabil ca Interpol să dea curs solicitării emise de anchetatorii de la Moscova.

La fel ca şi liderul PD, premierul Pavel Filip s-a declarat convins ca acţiunile autorităţilor ruse ar fi de natură geopolitică: „Domnul Plahotniuc este învinuit și de ură rasială, ideologică exact când se află în SUA. Toate aceste lucruri se intensifică când Republica Moldova încearcă sa aibă o poziție de demnitate și verticalitate”, a declarat Pavel Filip.

Unii analişti au presupus că ceea ce i se întâmplă de la o vreme lui Vladimir Plahotniuc ar fi un avertisment de la foşti parteneri din Rusia, acțiune deocamdată în plina derulare, deci cu un final greu de presupus.

Previous Next

XS
SM
MD
LG