Linkuri accesibilitate

Vlad Plahotniuc și Igor Dodon se poziționează înainte alegerilor din toamnă


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Comentarii săptămînale în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Neașteptând să se încheie turul doi al alegerilor pentru Primăria municipiului Chișinău, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a abordat într-un editorial pentru o publicație europeană chestiunea alegerilor parlamentare, dând de înțeles astfel că pentru democrați prioritatea priorităților rămâne scrutinul din toamnă. Preocuparea majoră a partidului de guvernământ este să consolideze opțiunea europeană a cetățenilor și să facă ireversibile angajamentele de asociere și integrare europeană ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Liderul democrat mai spune că de acum încolo Republica Moldova se va confrunta cu o serie de „mari provocări”. Ce anume are în vedere președintele formațiunii de guvernământ?

Gheorghe Cojocaru: „Liderul democrat se arată îngrijorat de capacitatea de consolidare a forțelor pro-europene în situația în care socialiștii, asistați de „un aparat de propagandă străină”, ar înclina balanța în favoarea unei alte opțiuni, pro-Uniunea Eurasiatică. Din această perspectivă, în opinia lui Vlad Plahotniuc, alegerile parlamentare din toamnă vor avea valoarea unui referendum pentru sau împotriva Europei.”

Europa Liberă: Dar ce propuneri ale liderul democrat în această situație?

Gheorghe Cojocaru: „Plecând de la concluziile și constatările reuniunii din 3 mai a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova pe marginea îndeplinirii Acordului de Asociere, liderul democrat promovează încă de pe acum necesitatea unui „dialog politic între toți politicienii reformatori, cu participarea partenerilor europeni”, pentru a asigura continuitatea cursului de integrare europeană. În același context, democrații sunt deciși să includă în textul Constituției prevederea privind vectorul european ca obiectiv fundamental al societății.”

Europa Liberă: De altfel și președintele Igor Dodon a vorbit într-un interviu acordat unei agenții rusești de presă despre alegerile parlamentare din toamnă, numind și data probabilă, 18 sau 25 noiembrie.

Gheorghe Cojocaru: „După atâția ani de opoziție, președintele Igor Dodon și-ar dori ca socialiștii să câștige viitoarele alegeri și să dispună de o majoritate parlamentară confortabilă. Președintele prezice o destabilizare a situației, în cazul unui „scenariu negativ”, și se arată extrem de critic față de „unchiul” de la Bruxelles sau Washington, care i-ar putea încuraja pe rivalii săi, proeuropeni, să formeze o coaliție la putere după scrutinul parlamentar, pentru a-i lăsa în continuare în opoziție pe socialiștii dragi inimii sale.”

Europa Liberă: Între timp, știm că însuși Dodon și-ar dori să viziteze Washingtonul...

Gheorghe Cojocaru: „Da, se pare că la 1 iulie va vizita Washingtonul, dar, așa cum a ținut să precizeze președintele, în cadrul pregătirilor Congresului Mondial al Familiilor, care se va desfășura în luna septembrie anul acesta, la Chișinău.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG