Linkuri accesibilitate

Vlad Lupan: „Partidul Democrat utilizează discrepanța culturală dintre noi și americani”


Vicepreședintele PD, Andrian Candu, la întîlnirea cu Fiona Hill, directoarea pentru Europa și Federația Rusă în Consiliul Național de Securitate al SUA, 20 septembrie 2018
Vicepreședintele PD, Andrian Candu, la întîlnirea cu Fiona Hill, directoarea pentru Europa și Federația Rusă în Consiliul Național de Securitate al SUA, 20 septembrie 2018

Interviul dimineții cu fostul reprezentant la Republicii Moldova la ONU despre semnificațiile călătoriei în Statele Unite a președintelui Parlamentului de la Chișinău.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a călătorit săptămâna trecută la Washington, a întâlnit mulţi oameni din administraţia americană şi mediul de experţi, a discutat cu ei despre stoparea propagandei ruseşti şi despre diversificarea surselor de energie ale R. Moldova. Comunicatele oficiale spun mai puţin sau deloc, însă, despre cum problemele de acasă cu democraţia ale unei administraţii reprezentate de Andrian Candu s-au reflectat în aceste discuţii. Discutăm subiectul cu fostul reprezentant al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan.

Interviul dimineții: cu Vlad Lupan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dl Candu a vizitat săptămâna trecută Washingtonul, tocmai în momentul în care ambasadorul american la Chișinău, James Pettit, aflat pe final de mandat, spunea că procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană a fost încetinit, un mod diplomatic de a spune că progrese, practic, nu există sau că stăm pe loc. Și iată că Andrian Candu era primit în vizită la Washington. Mi-am amintit, exact aceeași situație a avut loc vara trecută, în momentul în care Departamentul de Stat al SUA spunea că invalidarea – netransparentă o numea, neobișnuită, nepotrivită – a alegerilor din Chișinău e o amenințare la adresa democrației moldovenești, premierul Pavel Filip era și el primit în Statele Unite în vizită. Aș vrea să vă întreb dacă vedeți incoerențe aici.

Vlad Lupan: „Și da, și nu. E diferență de stil și de cultură. Primirea unui oficial de rang înalt din Republica Moldova în Statele Unite este văzută de către autoritățile americane ca o modalitate de a transmite mesajele necesare. De exemplu, nemulțumirea de lipsa de progrese care a fost, de altfel, exprimată și de ambasadorul Pettit. Ei nu văd faptul că, de exemplu, să nu primești o persoană este o modalitate de a-ți exprima nemulțumirea. Ei văd că nemulțumirea trebuie să fie transmisă și trebuie să fie formulată clar și din cauza asta ei sunt gata să primească anumite autorități la un anumit nivel.”

Europa Liberă: Să nu înțeleagă administrația de la Washington că acest mesaj de nemulțumire nu ajunge neapărat în Republica Moldova? Probabil ați văzut că atunci când sunt critici, acele critici nu intrau în comunicatele de presă, în schimb, gestul de a primi demnitarii moldoveni acolo, la Washington, în instituțiile statului american are de multe ori mai mare, cum să zic eu...

Vlad Lupan: „Da, pentru că la noi există o cultură din perioada Porții Otomane sau a Kremlinului că, dacă nu te primește cineva, înseamnă că sunt supărați și deci trebuie să le dai ce vor ca să te primească. SUA nu au asemenea stil și ei nu prea îl înțeleg. Deci, ei nu se ajustează atât de mult față de stilul bizantin al nostru. Ei încearcă să transmită mesajul.

La noi e altfel de cultură și noi vedem asta inclusiv prin faptul că o parte din mesaj nici măcar nu a apărut, într-adevăr, în comunicatele de presă. Am observat asta foarte clar, dar este o diferență de stil și este și o anumită neînțelegere. SUA funcționează după stilul lor, însă nu se ajustează după al nostru în care, dacă ești primit, înseamnă că totul e OK.

Să nu uităm încă un element important. Noi cunoaștem foarte bine că o serie din aceste întrevederi au fost organizate inclusiv prin intermediul unui lobby privat, probabil al dlui Plahotniuc. Anterior, din câte înțelegem, era cu grupul Podesta, acum am înțeles că și-au lărgit numărul de firme private pe care le plătesc pentru ca să rezolve lobby și de asemenea dna ambasadoare Balan, de fapt, face lucru de partid, nu atât diplomatic, cât de partid și-i organizează o serie de întrevederi.”

Europa Liberă: Ce înseamnă asta? Ce înseamnă că companii private de lobby se ocupă de organizarea acestor vizite?

Vlad Lupan: „Este utilizarea de către oligarhii din Republica Moldova sau persoanelor cu bani a banilor proprii pentru a-și asigura o serie de întrevederi la nivel înalt pentru a utiliza tocmai percepția moldoveanului de rând că, dacă sunt primiți, înseamnă că sunt acceptați. Este o promovare de imagine, este o investiție. Problema este alta – dacă-i vizită oficială, atunci poate fi plătită doar din bani publici, dacă-i vizită privată, atunci nu se scot comunicate oficiale...”

Europa Liberă: Voi preciza aici că comunicate oficiale s-au scos totuși, dar în aceste comunicate se spunea în felul următor: „Dl Candu vizitează Statele Unite în calitate de vicepreședinte al Partidului Democrat și vizita nu este plătită din bani publici”. Ce fel de vizită este totuși?

Vlad Lupan: „Asta-i talmeș-balmeș. Iată ce fel de vizită-i asta. Ori tu mergi pe linia Partidului Democrat și atunci ești plătit de Partidul Democrat și faci comunicat oficial în calitatea ta de vicepreședinte al Partidului Democrat, nu în calitate de spicher, dacă mergi în calitate de spicher al Parlamentului, atunci mergi pe bani publici și dai răspundere față de populație, față de banii publici. Dacă e o vizită privată, prezentată ca una oficială, atunci banii cheltuiți privați sunt o cheltuială ilegală.”

Europa Liberă: Dar, dl Lupan, ziceați mai devreme că e vorba de companii de lobby care lucrează la greu la Washington pentru a crea imagine Partidului Democrat. Dar cum ar putea cetățeanul de aici să facă distincție între mesaje oficiale și mesaje ale unor companii private de lobby?

Vlad Lupan: „Cetățeanul Republicii Moldova, care în marea majoritate nu știe despre aceste detalii, el nu va vedea o diferență dintre vizitele private și vizitele oficiale. El va crede că totul e OK și, de fapt, va crede că este o

Partidul Democrat actualmente utilizează discrepanța culturală dintre noi și americani ...

expresie de sprijin, de susținere a Statelor Unite față de, în cazul dat, spicherul Parlamentului, dar, de facto, și a Partidului Democrat care este acum în plină campanie electorală, de facto. Partidul Democrat actualmente utilizează discrepanța asta culturală dintre noi și americani în care unii văd lucrul acesta în calitate de „veniți, vă rog, să vă transmitem un mesaj de îngrijorare; nu aveți un comportament adecvat”, iar la noi este prezentat ca „am fost primiți de către cele mai înalte autorități din Statele Unite și deci suntem acceptați așa cum suntem și cu ceea ce facem”, ceea ce nu este așa.”

Europa Liberă: Aș apela la expertiza Dvs. ca să descifrăm aceste mesaje de neliniște ale SUA. Ce trebuie să înțeleagă cetățeanul când Departamentul de Stat zice că invalidarea nepotrivită a alegerilor amenință democrația? Ce trebuie să înțeleagă cetățeanul când ambasadorul american la Chișinău zice că procesul de apropiere de UE a încetinit? Ce ar putea urma, poate?

Vlad Lupan: „După cum vedem, mesajul real al Statelor Unite este unul destul de negativ, începând cu alegerile în mod particular, din câte înțelegem, au fost mesaje foarte dure în timpul vizitei prim-ministrului Filip anterior, foarte dure către autoritățile Republicii Moldova. S-ar fi discutat chiar și anumite

Mesajul real al Statelor Unite este unul destul de negativ...

demisii, dar mesajul e clar: lucrurile nu merg în direcția potrivită. Care ar fi consecințele în asemenea circumstanțe? Deci, iarăși revin la ideea anterioară că noi când vorbim de Statele Unite, noi nu vorbim de Kremlin sau de Poarta Otomană când, dacă nu te primesc, înseamnă că trebuie să le dai ce vor. Cea mai bună analogie probabil ar putea fi cu părinții. Valorile americane presupun că un părinte bine educat, așa cum sunt aici părinții, în general, nu își bate copilul ca să-l convingă să facă ceea ce trebuie, ci își convinge copilul. Cu alte cuvinte, are loc un proces de discuție, de convingere, urmat ulterior de anumite constrângeri; constrângeri de ordin financiar, eventual de lipsă de sprijin.

Până la urmă, poate să se ajungă până la a nu mai fi primite, autoritățile noastre să nu fie primite, însă autoritățile americane pe moment se uită și la situația politică de la noi. Asta este ideea – încearcă să transmită mesajul înainte de alegeri. „Vă rugăm frumos să vă purtați adecvat, pentru că noi sperăm că Republica Moldova va merge pe calea potrivită, așa cum mergem noi cu anumite probleme pe care le avem tot, dar, cel puțin, încercăm să mergem în direcția potrivită. Și atunci veți primi sprijin”. Deci e o motivație pozitivă, spre deosebire de motivația Kremlinului, care seamănă cu un părinte care-și bate copilul și-i mai ia și banii. Analogia este cea cu embargourile. Este o diferență enormă între aceste două stiluri. Unul este un stil de

SUA investește în autoritățile Republicii Moldova, încercând să le convingă că trebuie să meargă pe o cale potrivită ...

pedeapsă, practicat în mod particular în estul Europei de regimurile autoritare și este un stil european, american mai democratic, în care părinții investesc în copiii lor. Tot așa și SUA, practic, investește în autoritățile Republicii Moldova, oricare ar fi ele, încercând să le convingă că, totuși, trebuie să meargă pe o cale potrivită.”

Europa Liberă: Dar, uitați-vă, un scrutin legal a fost invalidat, un sistem nedemocratic a fost adoptat, s-a adoptat și această faimoasă lege a amnistiei fiscale în care din nou toată lumea a cerut guvernului să nu facă asta, șapte cetățeni turci mai nou au fost deportați la cererea unui dictator. Unii s-ar putea întreba: de ce autoritățile de la Chișinău nu se tem sau lasă impresia că nu se tem de criticile americane? Vorbeați și Dvs. mai devreme că a fost un mesaj dur în timpul vizitei dlui Filip, s-au cerut demisii. La Chișinău n-au urmat aceste demisii. De ce Chișinăul își permite așa un gen de dialog?

Vlad Lupan: „Pentru că înțelege că Statele Unite nu sunt Rusia, pentru că înțelege că nu vor urma embargouri, nu vor fi pedepsiți, ci se va încerca civilizat să se comporte cu autoritățile Republicii Moldova, pe de o parte; pe de altă parte, autoritățile Republicii Moldova așteaptă alegerile pentru ca să arate că, „uitați-vă, vedeți rezultatul alegerilor, trebuie să lucrați cu noi”. Cine va fi „noi”, nu știm exact, dar avem anumite presupuneri. Deci, ideea e că, cel puțin, guvernul actual crede că va câștiga, eventual va face în continuare jocul dublu pro-rus/anti-rus, deși în realitate este practic echivalent jocului pro-rus și știe că Statele Unite nu au deprinderea asta de a umbla cu cureaua după ei și utilizează împotriva propriei populații această situație. Situația nu este bună, mesajele sunt foarte clare. Deci, Statele Unite au transmis toate mesajele necesare. Ei au transmis mesaj că autoritățile Republicii Moldova se mișcă spre un regim autoritar, fără respectarea dreptului internațional sau a legilor statului.

Este de asemenea clar că acesta este un model rusesc stricat și aparent de facto demonstrează că ne mișcăm în direcția relației cu Rusia, pentru că acest „cadou” de deportare a acelor învățători care, din câte eu am auzit, nu au întreprins activități de ordin extremist, care ar fi putut motiva într-un fel deportarea lor. Acestora li s-a intrat în apartamente cu forțe speciale, de parcă ar fi fost teroriști. Nu, ei n-au fost teroriști. Ei au fost, în genere, duși la aeroport și asta s-a întâmplat în ziua în care președintele Putin s-a întâlnit cu președintele Erdogan. Acesta este ceea ce numim noi model rusesc stricat – fac ce vreau, când vreau, nu mă uit la lege. Mesajul din partea Statelor Unite

Noi nu putem să ne așteptăm ca SUA să se comporte ca Rusia...

nu a întârziat, inclusiv la alegeri, inclusiv la multe altele. Eu cred că acesta a fost, de fapt, mesajul pe care l-a primit spicherul Candu acum. Acesta-i stilul SUA.

Noi nu putem să ne așteptăm ca SUA să se comporte ca Rusia. Altfel ar fi o dictatură sau o cvasi-dictatură. Cred că SUA vor de asemenea, așa cum am spus, să vadă rezultatele alegerilor din Republica Moldova, deoarece Republica Moldova prezintă un oarecare interes, limitat, din perspectiva proximității față de România unde se află scutul american, dar și din perspectiva faptului că se află în spatele Ucrainei, și după asta va fi luată o decizie finală. Într-adevăr va fi. Posibil că se va renunța la aceste primiri, posibil că și finanțarea Republicii Moldova va scădea.

Totul depinde de autoritățile Republicii Moldova. Ceea ce aparent ei încearcă să compenseze prin relații cu alte state. Noi vedem că Rusia investește politic. SUA, din păcate, nu au așa o deprindere, ei consideră asta o activitate antidemocratică. Sunt mai mulți factori deci care duc la situația actuală, dar nu trebuie să ne închipuim că nu vor fi consecințe. Consecințe vor fi.”

Europa Liberă: Din ce înțeleg, Republica Moldova se află acum în prefața unui punct mort în relație, dacă lucrurile nu se vor redresa? Deocamdată, relația mai există.

Vlad Lupan: „Este așa-numitul tipping point, cum spun americanii, adică punctul de balanță între a cădea și a rămâne pe o relație bună. Totul va depinde de autoritățile Republicii Moldova, pentru că nimeni nu-i împinge pe guvernanții noștri să cadă.”

Europa Liberă: Există acest mecanism al sancțiunilor pe care Statele Unite îl aplică, comunitatea internațională îl aplică. Pentru cei care poate se întreabă de ce nu se aplică sancțiuni mai drastice, Dvs. cum ați răspunde?

Vlad Lupan: „Noi nu funcționăm după principiul Federației Ruse, care peste noapte consideră că vinul nostru moldovenesc este de culoare bună pentru a vopsi gardurile și din motivație politică și autoritară. Vor fi întreprinși pași, au fost deja întreprinși pași, toate vizitele acestea s-au terminat nu atât de bine, cum au considerat autoritățile Republicii Moldova. Chiar dacă le-au prezentat frumos, dar mesajul a fost prost. Următorul pas va fi: „să vedem ce faceți și să vedem dacă vă finanțăm” și ulterior, dacă se merge în continuare pe această cale, doar atunci – gradual, nu peste noapte, gradual, în funcție de comportament –, ca un părinte foarte răbdător, cu înțelegere, care nu recurge la acțiuni nelegale, antidemocratice, se încearcă o convingere, un lucru de convingere, până în momentul în care trebuie să fie luate anumite măsuri.”

Europa Liberă: Acești pași înapoi în ceea ce privește democrația, făcuți de guvernare, deja au afectat relația Republicii Moldova cu Statele Unite, abia urmează? Cum vedeți Dvs. lucrurile?

Vlad Lupan: „Deja au afectat-o, dar în funcție de cum vor evolua lucrurile, o să vedem ce se va întâmpla mai departe. Totul depinde de autoritățile Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Adică de alegeri?

Vlad Lupan: „Adică nu atât de alegeri, cât post-alegeri. Dacă vor continua în stilul acesta, atunci relația se va strica și se va transforma într-o relație mai dură, așa, mai cu consecințe, inclusiv financiare.”

Europa Liberă: Nu au chiar Statele Unite pârghii prin care să determine să fie cumva vocea lor luată în calcul?

Vlad Lupan: „Credeți-mă, acestea sunt pârghii destul de serioase. Pârghii sunt și vor fi aplicate. Pur și simplu, trebuie să avem un pic de răbdare, să vedem care va fi comportamentul și până la urmă care da, într-adevăr, care vor fi rezultatele alegerilor, dar nu asta este important, nu rezultatul alegerilor, nu sfârșitul semestrului, dar comportamentul. Acesta va fi momentul în care va fi ajustată politica. Noi nu trebuie să ne așteptăm la reacții imediate. Asta-i unu.

Doi: noi nu trebuie să ne așteptăm ca Statele Unite imediat să utilizeze cele mai dure măsuri. Vor fi luate măsuri pas cu pas și în funcție de care va fi evoluția Republicii Moldova și autorităților sale. Noi nu trebuie să ne așteptăm la un altfel de comportament, pentru că asta ar semăna cu un om enervat care în cinci minute reușește să se enerveze și să-i dea o scatoalcă altcuiva, să provoace un scandal internațional, după care să încerce să calmeze situația. Noi vorbim despre relații dintre state serioase. Lucrurile nu evoluează imediat și nu întotdeauna public, dar consecințe sunt și vor fi.”

XS
SM
MD
LG