Linkuri accesibilitate

Vlad Țurcanu: „Justiția în Republica Moldova s-a transformat într-o bâtă politică”


La protestele de la Chișinău
La protestele de la Chișinău

Interviul dimineții cu fostul consilier prezidențial despre evenimentele în curs la Chișinău.

Bătălia pentru primăria Chişinău continuă. Mii de oameni au cerut ieri validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o piaţă pe care au umplut-o după ce două instanţe consecutiv au invalidat scrutinul. Cuţitele sunt ascuţite, fronturile clare, finalul necunoscut şi acest final se va afla la Curtea Supremă de Justiţie, singura instanţă care mai poate valida mandatul. Discutăm în această dimineaţă cu analistul politic Vlad Ţurcanu, fost consilier prezidenţial şi fost purtător de cuvânt al candidatului PUN la Primăria Chişinău Constantin Codreanu.

Interviul dimineții: cu Vlad Țurcanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum vi s-a părut demonstraţia de ieri? Citate ca „un semn de trezire politică în Chişinău” sunt adecvate, cum vi se pare?

Vlad Țurcanu, la o dezbatere în studioul Radio Europa Liberă, la Chișinău
Vlad Țurcanu, la o dezbatere în studioul Radio Europa Liberă, la Chișinău

Vlad Ţurcanu: „Manifestațiile de stradă sunt printre puținele instrumente pe care le mai au la dispoziție grupurile politice și sociale situate în opoziție față de tabăra puterii. Și am văzut că acest mod discreționat al Partidului Democrat de a guverna, care practic a monopolizat toate procesele politice, administrative și economice, a plasat în afara jocului opoziția și pe oamenii care gândesc altfel. Iar în această situație măsurile care pot fi folosite pentru a se da replici acțiunilor guvernării sunt cele extreme, cum este protestul în stradă.

„Protestăm. Nu cedăm. Oprim dictatura!”, în faţa Parlamentului de la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00

A fost o acțiune importantă în primul rând pentru a se riposta împotriva deciziei șocante la care au recurs cele două instanțe de a invalida un proces electoral pe motive mai mult decât inconsistente, care nu rezistă niciunei critici, pe urmă trebuie arătat nouă înșine, dar și comunității internaționale că nu ne împăcăm cu o decizie vădit injustă, insultătoare chiar în condițiile în care nici autoritatea electorală nu a avut prea multe pretenții, nici observatorii internaționali nu au avut de spus nimic pentru ca să se justifice o asemenea decizie, iar Occidentul, ca să ne ajute să ieșim din impas, are nevoie de semnale din partea societății moldovenești, primul semnal fiind acela că nu acceptăm asemenea forme ciudate de democrație, aceste devieri de la bunele practici.”

Europa Liberă: Astea fiind spuse, dle Țurcanu, la ce reacție credeţi că ar trebui să se aștepte partidul de guvernare, PD, din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite, după acest semnal, ca să zicem așa?

Vlad Ţurcanu: „Deocamdată nu se comentează prea mult la nivelul puterii pe marginea acelor declarații foarte ferme care au venit și din partea Uniunii Europene, și din partea Statelor Unite ale Americii, dar Republica Moldova de ceva timp și-a pus o carapace care-i permite să funcționeze indiferent de apelurile care vin de peste hotare. Să ne amintim de modul în care s-a reacționat destul de inadecvat la cererile de a se reveni la prevederile Codului Electoral dinaintea modificărilor operate de Partidul Democrat prin care s-a trecut la un sistem electoral mixt. Și de această dată, diverși lideri și decidenți politici de la Chișinău se vor preface că nu s-a întâmplat nimic strașnic, că există instanțe și că acestea – nu-i așa? – sunt independente și pot decide așa cum au decis, dar se poate întâmpla să se nuanțeze o asemenea poziție în funcție de cum se vor derula lucrurile în stradă.”

Europa Liberă: Ce aveți în vedere?

Vlad Ţurcanu: „Este limpede că actuala putere nu acceptă să discute în mod civilizat cu opoziția și dacă presiunea din stradă va fi mare, atunci ar exista o șansă ca să se revină la o masă de tratative și să se acorde acest mandat pe care l-au votat sute de mii de locuitori ai municipiului Chișinău.”

Europa Liberă: Consiliul Superior al Magistraturii a avut o reacție după păstrarea tăcerii o vreme îndelungată. Ați văzut, probabil, această reacție. Ce credeți în general despre felul în care acest episod a expus justiția, ce credeți despre imaginea pe care și-a creat-o justiția cu aceste decizii?

Vlad Ţurcanu: „Aceste decizii luate pe marginea mandatului lui Andrei Năstase nu fac decât să confirme faptul că justiția în Republica Moldova s-a transformat într-o bâtă politică. Pare mai curând o prelungire a factorului politic decât o putere distinctă, independentă, așa cum reiese și din Constituție. Unii magistrați moldoveni s-au specializat în preluarea unor precedente internaționale și prefacerea acestora pentru a se justifica decizii locale fără logică și pe care nu le crede nimeni. Dovadă e că mii de oameni în stradă s-au opus și au avut o altă părere, iar ceea ce a spus aseară Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu face decât să ne întărească în convingerea că puterea de la Chișinău nu este străină de asemenea decizie, pentru că CSM practic a susținut deciziile celor două instanțe de dinainte, și nu doar CSM.”

Europa Liberă: Așa vi s-a părut, a ținut cu ele?

Vlad Ţurcanu: „Practic, a încercat să cheme opinia publică să susțină decizia celor două instanțe, i-a sprijinit pe judecătorii pe care altădată i-a susținut chiar și atunci când s-au comis ilegalități similare. Deci e o

Intrăm într-un impas și este un impas foarte periculos, pentru că oamenii se radicalizează ...

problemă acum cu modul de a percepe justiția. Pe de o parte, trebuie să te supui legilor, să urmezi deciziile instanțelor, pe de altă parte, atunci când acestea sunt injuste pe bandă rulantă, atunci intrăm într-un impas și este un impas foarte periculos, pentru că oamenii se radicalizează, dar asta exclusiv din cauza disprețului la care recurge și puterea, și instrumentele sale pe care le folosește.”

Europa Liberă: Dle Țurcanu, din punctul Dvs. de vedere, discuția urma să se oprească acolo unde s-a spus despre interpretarea chemărilor la vot ca agitație electorală sau totuși era cazul să urmeze această dezbatere despre cum au influențat aceste chemări la vot publicul etc.? Cum vi se pare?

Vlad Ţurcanu: „Putem intra în aceste discuții tehnice. Să încercăm să vedem în ce măsură niște apeluri lansate pe rețelele de socializare au influențat votul, dar contează percepția generală și logica. Nu poate o singură persoană – fie aceasta și judecătoare – să decidă altminteri decât se înțelege inclusiv la nivelul perdantului acelor alegeri din 3 iunie. Mă refer aici la socialiști. Și aceștia au avut o reacție împotriva deciziei instanței – nu-i așa? – chiar dacă ei au inițiat procesul, dar să ne concentrăm mai curând nu pe aspecte tehnice, ci pe motivele care au dus la o asemenea decizie a instanței, care pare să fie influențată, cum spuneam, de factorul politic. Ceva s-a întâmplat după 3 iunie, pentru că Partidul Democrat părea la adăpostul votului uninominal pe care și l-a creat, Partidul Democrat este deținătorul tuturor resurselor administrative, fiind într-o situație confortabilă alături de socialiști în perspectiva alegerilor parlamentare.”

Europa Liberă: V-ați aventura Dvs. să admiteți o versiune, ce putea să se întâmple?

Vlad Ţurcanu: „Brusc am văzut că Partidul Democrat a ales o soluție radicală, când, logic, n-ar fi trebuit să comită mari greșeli până la toamnă, fiind, cum spuneam, cum arătam și mai devreme într-o situație privilegiată față de opoziție. Și acum este, dar în situația în care contextul internațional și regional este așa cum este, avem un context tulbure, există tot mai multe focare de autoritarism, de iliberalism, se speră, probabil, la Chișinău că față de asemenea țări marginale ca Republica Moldova nu se va acorda atâta atenție și încă un puseu dictatorial va rămâne neobservat sau observat pe jumătate și partea justificată în condițiile în care chiar statele Uniunii Europene se pretează unor politici antidemocratice, dar adevărul este că Partidul Democrat a făcut cam tot ce a vrut în ultimii doi ani, de când a preluat puterea și, probabil, sentimentul acesta de atotputernicie îl îmboldește să mai forțeze o dată nota, mai ales că n-a pățit nimic nici după dispariția unui miliard de dolari din vistieria statului, nici după modificarea discreționară a Codului Electoral și se speră, probabil, că se va trece încă o dată cu buretele peste o acțiune care nemulțumește opoziția, dar care poate la nivelul Republicii Moldova nu este așa de gravă. Cam asta ar fi logica.”

Europa Liberă: Deci așa vi se pare – partidul de guvernământ speră că se va trece așa? Am vorbit până acum despre imaginea justiției, este așa cum este, dar imaginea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în Statele Unite, cum vi se pare – a fost cumva afectată de acest episod?

Vlad Ţurcanu: „Cred că și o manifestare de acțiuni de protest nu face bine Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de stabilitate pentru a se putea dezvolta, dar nu acum. Pentru moment mai importante sunt acțiunile de caracter ale cetățenilor și ale societății,

Republica Moldova are nevoie de stabilitate pentru a se putea dezvolta...

iar cât privește imaginea Republicii Moldova, aceasta a fost șifonată atât de tare după acea fraudă bancară, încât este nevoie de o intervenție a justiției care se lasă așteptată pentru ca moldovenii să poată să iasă în lume, să-și scoată capul în lume cu oarece mândrie.

Deocamdată trebuie să înghițim această pilulă amară și să încercăm acasă să demonstrăm că nu ne împăcăm cu un asemenea mod de a guverna, doar că tabăra puterii, puterea în general este pregătită pentru așa ceva și va folosi, probabil, toate instrumentele disponibile – serviciile de securitate, măsurile clasice și convenționale pentru a compromite această acțiune din stradă, pe liderii opoziției, pentru a se întări în fața restului electoratului care nu este atât de activ, care urmărește la ora actuală desfășurarea evenimentelor. Dar e adevărat că în această situație sprijinul din Occident și părerile care au început să curgă dinspre Occident sunt importante pentru revenirea la normalitate.

Ne-am aștepta la mai multă susținere din Occident și poate și acțiuni, pentru că există diverse acțiuni care pot fi folosite împotriva actualei guvernări, care a fost girată până în prezent, din păcate, de anumite state și organizații internaționale, pentru ca aceasta să fie forțată să revină la normalitate, dar senzația pe care o avem în prezent este că nu se întâmplă deocamdată așa ceva.”

Europa Liberă: Ce credeți despre tăcerea PD? Am încercat din răsputeri să obținem un comentariu de la partidul de guvernare, nu am reușit. Ultimul răspuns pe care l-am primit de la un fruntaș al PD-ului era că își vor spune punctul de vedere după decizia Curții Supreme de Justiție. De ce tace PD?

Vlad Ţurcanu: „Da, Partidul Democrat cred că are în rezervă retragerea pe pozițiile inițiale dinaintea deciziei primei instanțe și dacă Curtea Supremă de Justiție ar lua o decizie de validare a mandatului lui Andrei Năstase, atunci puterea s-ar preface că nu s-a întâmplat nimic spectaculos. La Chișinău, în mediile cele mai înalte se vehiculează de obicei diverse scenarii și se aplică acela care convine pentru o situație anume, dar n-ar trebui să credem. Dacă astăzi Curtea Supremă de Justiție ar răsturna deciziile instanțelor de mai devreme, n-ar trebui să înțelegem că procesul democratic, procesul electoral din această toamnă ar urma să decurgă în condiții democratice. Există deja un semnal puternic de alarmă că aceste alegeri vor fi fraudate într-un fel sau altul. Iată deci în felul acesta începem practic campania electorală pentru alegerile parlamentare cu semnale de asemenea fel, care pun la îndoială procesul electoral și procesul democratic din Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG