Linkuri accesibilitate

Vlădica Pavlo, mânăstirea Pecersk și criza ruso-ucraineană (VIDEO)


Lavra, mânăstirea de călugări, Kiev-Pecersk
Lavra, mânăstirea de călugări, Kiev-Pecersk

Starețul Pavlo astăzi la Kiev
Starețul Pavlo astăzi la Kiev

Vlădica Pavel, sau Pavlo, în ucraineană, starețul Mânăstirii Pecersk din Kiev, despre care Ihor Huskov, șeful personalului de la agenția de informații ucraineană SBU, le-a spus astăzi reporterilor că este suspect de „incitare la ură”, nu este un personaj oarecare.

Vlădica Pavlo, Mânăstirea Pecersk și criza ruso-ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00
Link direct

O fotografie a agenție Tass, din colecția Gettyimages, îl înfățișează la un eveniment de la Catedrala lui Isus Salvatorul, împreună cu participanți la cel de-al optulea Festival al Credinței și Cuvîntului, alături de un Patriarh Kiril al Moscovei și al Întregii Rusiei, extrem de zîmbitor, și de diaconul senior Alexandr Karpenko, redactorul-șef al revistei ucrainene Foma, la deschiderea unei expoziții ce sărbătorea împlinirea a trei sute de ani de reînviere a vieții monastice la Lavra Pecersk din Kiev. Starețul Pavlo este, în fapt, un înalt ierarh al Biserii Ortodoxe, avînd titlul de Mitropolit de Vișgorod și Cernobîl.

Mitropolitul Pavlo (stg), cu Patriarhul Kiril al Rusiei, la expoziția de la Moscova, 30 octombrie 2018
Mitropolitul Pavlo (stg), cu Patriarhul Kiril al Rusiei, la expoziția de la Moscova, 30 octombrie 2018

SBU îl anchetează în prezent în baza unui articol din Codul Penal, referitor la „violarea egalității cetățenilor indiferent de etnie, de convingeri religioase, și incitare la ostilitate interconfesională”. În urma raidului membrilor agenției de informații, Vlădica Pavlo, care l-a confirmat, a dat publicității o declarație în care se spune, între altele: „Astăzi se pun numeroase întrebări dacă acțiunile autorității noastre de stat în relație cu Biserica sînt legitime. Pînă la un punct ele sînt ilegale”. Declarația continuă: „Asupra mea, personal, se fac presiuni, se aud amenințări, tot feluri de atacuri și nu numai împotriva mea, ci și a altori episcopi și preoți. Din ce motiv, nu știu.”

Mânăstirea Pecersk este una din cele mai faimoase din Ucraina, loc de turism și pelernaj, în pivnițele ei labirintice păstrîndu-se resturile unor călugări mumificați. Apropiat al Patriarhului Moscovei și Întregii Rusii, mitropolitul Pavlo știe, mai curînd, motivele pentru care este supus la ceea ce numște „presiuni” și „atacuri”.

Raidul SBU a avut loc doar la o zi după ce președintele Petro Poroșenko a anunțat că Ucraina este pe cale să încheie organizarea unei Biserici autocefale, independente de Rusia deci, în urma cartei primite de la Patriarhia Ecumenică de la Istanbul. Patriarhia Kievului s-a desprins de Moscova în 1992, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, iar dorința sa de a obține un statut autocefal recunoscut s-a accentuat după ce Rusia a anexat în mod ilegal Peninsula Crimeea în 2014 și și-a intensificat sprijinul acordat separatiștilor din răsăritul Ucrainei.

Starețul Pavlo mai știe, cu siguranță foarte bine, că Patriarhatul Moscovei a pretins în cadrul reorganizării în curs a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, să păstreze celebra Mânăstire a

Mitropolitul de Kiev și al Întregii Ucraine Onufrie în cursul unei slujbe la Mormântul Soldatului Necunoscut la Kiev, 9 mai 2018
Mitropolitul de Kiev și al Întregii Ucraine Onufrie în cursul unei slujbe la Mormântul Soldatului Necunoscut la Kiev, 9 mai 2018

Cavernelor (sau a Peșterilor) cum este denumită Lavra Pecersk, mânăstire de călugări, care, între altele, este în prezent și reședința Mitropolitului Onufrie, liderul comunității ortodoxe din Ucraina rămasă loială Rusiei.

Într-un interviu cu Radio Europa Liberă, Patriarhul Filaret, care conduce Biserica Ortodoxă a Ucrainei devenită autocefală, declara recent despre liderii ruși: „În prezent știm că ei vor să creeze condițiile, pentru a pretinde că îi protejează pe credincioșii ortodocși. Știind aceasta, nu vrem să le dăm nici un motiv de amestec în afacerile noastre interne și, în consecință, nu vor fi clădiri de biserici ocupate cu forța”.

Dar, tot înaltul ierarh Filaret atrăgea atenția spunînd: „Toată lumea știe că Mânăstirea Pecersk din Kiev este un sanctuar, loc sfânt, ucrainean, ceea ce o face proprietate de stat.. De aceea, ei pot invoca orice, dar legile spun ceva cu totul diferit [de voința lor].”

Vedere aeriană a Mânăstirii Cavernelor (Peșterilor) sau Kyiv-Pecersk Lavra, Kiev, 10 noiembrie 2018
Vedere aeriană a Mânăstirii Cavernelor (Peșterilor) sau Kyiv-Pecersk Lavra, Kiev, 10 noiembrie 2018

Mânăstirea a fost fondată în anul 1051, iar în 1996 a căpătat titlul de monument istoric-cultural de importanță națională, aflat și pe lista monumentelor UNESCO, dar în 2010, Parlamentul a refuzat să adopte o rezoluție specială cerînd trecerea ei în patrimoniul exclusiv al statului ucrainean. Jurisdicția asupra ei este împărțită între Muzeul Național de stat, Complexul istorico-cultural Pecersk și Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

În ce-l privește pe starețul Mânăstirii Pecersk el este cunoscut de mult pentru atitudinile sale de confruntare cu autoritățile, un episod ce ar putea fi privit umoristic, din 2015, arătîndu-l într-o poziție de combatant cu poliția din Kiev după ce Mercedes-ul său clasa „S” fusese oprit deoarece ignorase un semn de circulație ce interzicea trecerea mașinilor pe strada ce duce la Mânăstire.

La cererea permisului de conducere de către ofițerul de poliție, Vlădica Pavlo răspundea cu o întrebare: „Ai fost astăzi la biserică? Gîndește-te la sufletul tău, înainte de a-mi pune întrebări.” Starețul s-a urcat în mașină și a plecat apoi mai departe. Dar a devenit imediat țintă de umor pe rețelele sociale, unde întrebarea „Ai fost astăzi la Biserică” a devenit un soi de passepartout...

XS
SM
MD
LG