Linkuri accesibilitate

Vizită cu scandal în Bulgaria a președintelui macedonean


Preşedintele de la Skopje Ghorghe Ivanov
Preşedintele de la Skopje Ghorghe Ivanov

Primul-ministru de la Sofia Boiko Borisov și vicepremierul și ministrul de externe Ekaterina Zaharieva au refuzat să se întâlnească cu președinele Ivanov.

Prim-miniștrii grec și macedonean întâmpină mari dificultăți în a-și convinge rivalii politici de acasă să accepte proaspăta lor înțelegere în privința denumirii Macedoniei. Grecia care are o provincie omonimă, s-a opus mereu folosirii acestei denumiri de către vecina sa post-iugoslavă, împiedicând aderarea ei la NATO și UE. Săptămâna aceasta premierii Alexis Tsipras și Zoran Zaev au căzut de acord să pună capăt disputei alegând denumirea de Republica Macedonia de Nord. Dar președintele macedonean a spus că este împotriva acordului cu Grecia, cauzând tensiuni diplomatice și cu o altă vecină Bulgaria, unde s-a aflat astăzi în vizită.

Vizita oficială în Bulgaria a președintelui FRI Macedonia Gheorghe Ivanov a fost însoțită de scandaluri. Primul-ministru Boiko Borisov și șefa diplomației Ekaterina Zaharieva și-au anulat întâlnirile cu oaspetele ca o reacție la opoziția acestuia la acordul cu Grecia privind noua denumire a republicii.

La conferința de presă comună, președintele Rumen Radev a declarat că a avut un dialog foarte greu cu omologul său macedonean. Bulgaria este îngrijorată de escaladarea tensiunilor politice la Skopje și de întreruperea dialogului între instituții într-un moment atât de important pentru aceasta țară.

Radev a avertizat că viitorul acord eleno-macedonean a pus din nou în actualitate probleme moștenite din trecut. El a salutat eforturile pentru rezolvarea disputei - un pas important în integrarea europeană și euroatlantică a țării vecine. Şi a spus într-un mod indirect că președintele macedonean merge împotrivă intereselor țării sale.

Gheorghe Ivanov a spus că momentul actual este foarte sensibil pentru Macedonia. El nu poate accepta acordul cu Grecia pentru că necesită amendarea constituției. Ivanov s-a plâns că a fost izolat de tratativele cu Grecia și a avertizat că nu va parafa acordul convenit. Aderarea la NATO și UE, după el, nu justifică cedările din partea Skopjei.

Primul-ministru Boiko Borisov a declarat că nu dorește să se implice în afacerile interne ale vecinilor. Guvernul bulgar nu se va lăsa atras în disputele ce au loc la Skopje...

Primul-ministru Boiko Borisov și vicepremierul și ministrul de externe Ekaterina Zaharieva au refuzat să se întâlnească cu președinele Ivanov, invocând drept motiv, după cum notează ziarul „Sega”, comportamentul președintelui macedonean fața de primul-ministru Zoran Zaev și refuzul său de a sprijini acordul cu Grecia.

Borisov a declarat că nu dorește să se implice în afacerile interne ale vecinilor. Guvernul nu se va lăsa atras în disputele ce au loc la Skopje.

„Integrarea în NATO și UE este de o importanță crucială pentru Macedonia și nu trebuie pusă la îndoială”, a spus Borisov, adăugând, „întâmpinarea cu trâmbițe a președintelui macedonean ar fi fost o trădare a eforturilor primilor-miniștri Zaev și Tsipras”.

Ivanov a declarat că Borisov este prim-ministru al unei țări care exercită președinția Consiliului Uniunii și în aceasta calitate trebuie să încurajeze dialogul.

Radev, la rândul său, a constatat că Borisov recomandă rezolvarea problemelor la Skopje prin dialog, dar evită dialogul la Sofia.

XS
SM
MD
LG