Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă s-a întors de la Parlamentul European cu un „bilanț catastrofal” (G4media)


Ziare de la București
Ziare de la București

„Adevărul” scrie că Viorica Dăncilă și ministrul de justiție Tudorel Toader au fugit pur și simplu de jurnaliștii de la Bruxelles.

„Mesajele pro-europene ale guvernării corupte de la Chişinău creează în rândul electoratului moldovean o imagine falsă asupra integrării R. Moldova în UE”, a declarat într-un interviu acordat publicației on-line Jurnaliştii.ro analistul politic Vladislav Şaran, cercetator științific al Institutului de Cercetări Politice și Juridice al Academiei de Științe a Moldovei.

Analistul se referă la posibilele rezultate ale alegerilor parlamentare programate pentru februarie 2019: probabil că niciun partid unionist nu va intra în parlament, așa că ar trebui „mai degrabă să mizeze pe victorii în circumscripții teritoriale”. Sunt motive de teamă că „în viitorul legislativ va ieși la suprafață fenomenul traseismului politic, când un politician își va lăsa partidul său și va adera la altul. Astfel că multe alianțe gândite în prealabil ar putea fi date peste cap de trădători care vor migra în altă tabără”.

Vladislav Șaran mai spune în acest interviu că Maia Sandu și Andrei Năstase folosesc tema pro-europeană în această perioadă preelectorală. Dar „eu, spune invitatul jurnalistii.ro, aș atenționa asupra faptului că reformele în Moldova pot fi realizate numai cu asistență financiară din partea partenerilor externi, care, în mare parte, sunt cei europeni și SUA. Maia Sandu și Andrei Năstase, în cazul accederii lor la guvernare, pot obține suportul UE numai dacă vor demonstra profesionalism și nu vor repeta greșelile actualei guvernări”. De notat că, potrivit lui Vladislav Șaran, Partidul Democrat nu are interes în federalizarea țării, adică în aplicarea planului Kozak.

În an centenar - vorba preferată a doamnei premier - plecăm tot mai mult cu coada între picioare din Europa...

Articole foarte acide după vizita de 48 de ore a premierului român Viorica Dăncilă la Parlamentul European, o vizită menită să calmeze nemulțumirile exprimate în ultima vreme despre guvernarea de la București și care vor face obiectul unei dezbateri în prima decadă a lui octombrie. G4media scrie că Viorica Dăncilă s-a întors cu un „bilanț catastrofal”: „I-a făcut drogați pe românii care au manifestat pe 10 august, a fugit de ziariștii străini, i-a mințit pe colegii socialiști că PSD nu se implică în referendum, a mințit că Iohannis a revocat-o pe Kovesi, iar în loc de „protestatari” a spus „protestanți”. După întrevederile cu liderii principalelor grupuri doctrinare din Parlamentul European, aceștia au ieșit cu declarații foarte necomplezente față de oficialul român.

Adevărul scrie că Viorica Dăncilă și ministrul de justiție Tudorel Toader au fugit pur și simplu de jurnaliștii de la Bruxelles. Tot aici, un alt articol dezvăluie că Dăncilă a absentat până și de la cockteil-ul de nivel înalt care trebuia să-i încununeze mini-turneul, dar, ce-i drept, n-au venit nici personalitățile anunțate pe afiș. „Niciun înalt oficial european promovat pe afişele intens colorate nu a venit să gireze cu prezenţa această mascaradă tristă menită să încununeze un fiasco”, scrie Ramona Strugariu de la Adevărul, care adaugă: „Încet, încet, pentru tot ce fac la guvernare nişte iresponsabili, nu mai interesăm pe nimeni. (...) În an centenar - vorba preferată a doamnei premier - plecăm tot mai mult cu coada între picioare din Europa şi iubim marii clasici în viaţă ai totalitarismului”

XS
SM
MD
LG