Linkuri accesibilitate

Violenţe la Chemnitz


Extremişti de dreapta, la protestul din Chemnitz, 27 august 2018
Extremişti de dreapta, la protestul din Chemnitz, 27 august 2018

Demonstranţi xenofobi au atacat străini, după ce un germano-cubanez a murit în urma unei altercaţii cu un sirian şi un irakian

În oraşul est-german Chemnitz au avut loc demonstraţii de protest după ce în noaptea de sîmbătă spre duminică a fost înjunghiat un germano-cubanez, în vîrstă de 35 de ani, de către un sirian şi un irakian. Cei doi făptaşi, în vîrstă de 22, respectiv 21 de ani, au fost arestaţi.

Deocamdată nu se cunosc detalii privind cauzele conflictului, izbucnit între făptaşi şi victimă. Procuratura din Chemnitz a confirmat (pentru postul de televiziune public, ARD) doar că cei doi care au comis crima sînt refugiaţi care au participat la o petrecere populară în aer liber.

Deja duminică seara au avut loc demonstraţii la care au participat cîteva sute de persoane. Potrivit presei germane, între protestatari s-au aflat numeroşi extremişti de dreapta care au scandat lozinci xenofobe. Unii dintre ei au salutat cu „Heil Hitler”. Luni seara au urmat alte proteste, organizate de data aceasta de către grupări radicale de dreapta, ca cea intitulată: „Pro Chemnitz”. La aceste demonstraţii au participat cîteva mii de persoane. Unui protest contra xenofobiei şi violenţei, organizat de către mişcarea intitulată „Chemnitz Nazifrei” – Chemnitz fără nazişti - s-au alăturat aproximativ 1.000 de persoane. Poliţia a intervenit pentru a evita altercaţii între cele două blocuri de manifestanţi. Potrivit poliţiei (citată de postul naţional de radio, DLF) demonstranţii extremişti au aruncat petarde şi obiecte contondente. Au fost rănite cel puţin şase persoane. S-a mai precizat că demonstranţii xenofobi au atacat străini. Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă.

Guvernul federal de la Berlin şi guvernul landului răsăritean Saxonia au condamnat violenţele, afirmînd că în Germania nu pot fi tolerate acţiuni care se sustrag puterii judiciare. Referindu-se la incidentele din Chemnitz, purtătorul de cuvînt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a vorbit despre „intoleranţă şi extremism”.

Christine Mügge, parchetul Chemnitz (Foto: TV/ARD)
Christine Mügge, parchetul Chemnitz (Foto: TV/ARD)

Primul ministru al landului Saxonia, creştin-democratul Michael Kretschmer, s-a referit la propaganda violentă pe internet, declanşată de către extremiştii de dreapta după incidentul din Chemnitz. Ministrul saxon de interne a spus că este vorba despre „escaladarea [violentă] a atins o nouă dimensiune”.

Critici la adresa grupurilor agresiv-xenofobe au fost lansate şi din partea unor organizaţii non-guvenamentale. Potrivit unui expert al Fundaţiei berlineze, anti-rasiste, „Amadeu Antonio”, (citat de ziarul „Die Tageszeitung”), „societatea germană este puternic polarizată, iar unii oameni spun, fără ocolişuri, ce oameni doresc ei să fie toleraţi în Germania şi ce oameni nu sînt agreaţi de ei”. Reţelele de socializare, a precizat acelaşi expert, au jucat un rol esenţial pentru mobilizarea participanţilor la manifestaţiile extremiştilor de dreapta din Chemnitz. În acest oraş există o scenă extremistă bine organizată. Este vorba, în primul rînd, de susţinători violenţi ai mişcării Pegida (acronimul pentru: „Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului”) şi ultraşi, influenţaţi de ideologia extremist-rasistă, cunoscuţi sub denumiri ca „NS-Boys“ (băieţii naţional-socialişti) sau „Kaotik Chemnitz“.

Atitudinea partidului anti-european şi anti-migraţie, Alternativa pentru Germania (AfD) nu şi-a ascuns simpatiile pentru cei care la Chemnitz au atacat străinii. Deputatul AfD din Bundestag, Markus Frohnmaier (născut în România), a scris pe Twitter: „Dacă statul nu-şi mai poate apăra cetăţenii, oamenii se deplasează în stradă şi se apără singuri. Foarte simplu! Azi este o datorie cetăţenească să opreşti ‚migraţia cuţitarilor’”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG