Linkuri accesibilitate

Victor Gotișan: Coabitarea cu politicul a știrbit din încrederea în Biserica Ortodoxă


Victor Gotișan, cercetător în comunicare, licențiat în teologie
Victor Gotișan, cercetător în comunicare, licențiat în teologie

Prin scrisoarea trimisă Patriarhului Kiril, Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, Vladimir, ar transmite „un strigăt de ajutor” superiorului său, dar și un mesaj „indirect” către guvernarea actuală, care nu ar răspunde îndemnurilor de colaborare, consideră Victor Gotișan, expert în teologie.

În podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă, Gotișan, care este cercetător mass-media și licențiat în teologie, analizează scrisoarea mitropolitului expediată Patriarhului Kiril încă pe 5 septembrie, dar dezvăluită mai târziu, în octombrie.

ÎPS Vladimir constată, în răvașul său, că Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) ar risca să ajungă la periferia societății moldovene, inclusiv pentru că Patriarhia Rusă, căreia i se subordonează, susține războiul împotriva Ucrainei. Gotișan crede că Mitropolia Moldovei s-ar putea simți decuplată de Patriarhia Rusă din cauza războiul din Ucraina.

„(...)Mitropolia Moldovei vrea să dea un semnal Patriarhiei Ruse că ei au fost lăsați, oarecum, în urmă sau în spate, adică nu li s-a mai acordat aceeași atenție (...). Avem războiul din Ucraina, avem ceea ce se întâmplă în Ucraina cu Biserica Ortodoxă și, respectiv, este un mod, cum am spus, de a striga după ajutor. Dar în același timp, probabil, mitropolitul a simțit că el poate să fie stăpân la el acasă, prin o autonomie mai mare”, spune Gotișan în podcast.

Poate obține Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove mai multă autonomie de la Moscova?

Pentru Gotișan pare greu de crezut că mitropolitul Vladimir ar putea obține de la Patriarhia Rusă, după această scrisoare, mai mult decât un grad mai mare de independență, dar rămânând totodată în continuare în arealul de influență al Kremlinului.

„S-a văzut deja că propaganda rusă în Republica Moldova nu mai funcționează sau irită societatea, deci cel mai probabil se va merge pe un scenariu soft. Adică [Moscova] va oferi autonomie mult mai mare Mitropoliei Moldovei, nu autocefalie, dar raportarea se va face oricum acolo, la Moscova. Și când spun asta, mă bazez pe un argument. De exemplu, dacă luăm la puricat biografia, în primul rând, a Mitropolitului Vladimir și a tuturor celorlalți episcopi, vedem că ei sunt ancorați direct în patriarhia rusă sau în lumea rusă. Eu nu sunt sigur că cineva poate, la o pocnitură din degete, pur și simplu, să-și schimbe radical toate pozițiile și toate opiniile”, declară invitatul podcastului.


Epistola care conține mai multe reproșuri ale mitropolitului la adresa patriarhiei este, în opinia lui Gotișan, și modul în care ÎPS Vladimir transmite un mesaj clericilor săi: „să nu părăsim acum turma”, în contextul în care mai mulți preoți au anunțat în ultima vreme că au plecat de la Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldovei la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.

Interlocutorul Europei Libere explică plecarea unor clerici la Mitropolia Basarabiei prin faptul că această instituție are și o misiune socială în comunități, nu doar una pastorală, deși în scrisoarea sa către Patriarhul Kirill, Mitropolitul Vladimir spune că preoții ar fi „tentați de Statul Român, care le oferă preoților un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

Vorbind, între altele, despre relația dintre Stat și Biserică în R. Moldova, Gotișan subliniază că cele două ar trebui să conlucreze în anumite domenii, dar să rămână separate.

„Practic până la actuala guvernare, a fost un fel de coabitare a Bisericii Ortodoxe sau a clerului cu politicul, ceea ce a fost în defavoarea Bisericii Ortodoxe din Moldova și acesta, după părerea mea, a fost unul dintre aspectele care a tras Biserica în jos în sondaje”, opinează Victor Gotișan.

Ce mai puteți afla din acest interviu:

  • De ce scrisoarea Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kiril ar putea fi considerată un „afront adus Patriarhiei Române și latinității în general”.
  • Rivalitatea dintre Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove
  • De ce va conta reacția unor episcopii din BOM la epistola trimisă Patriarhului rus?
  • Din ce motive în regiunile din sudul R. Moldova se atestă plecări mai frecvente din rândul clericilor Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove?
  • Ar putea exista o evaluare a preoților care trec de la Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove la cea a Basarabiei?

„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG