Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: „A fost furat ultimul lucru care a mai rămas la cetățean: votul”


Protest împotriva sentinţelor pronunţate de magistraţi de a invalida alegerile locale anticipate din Chişinău
Protest împotriva sentinţelor pronunţate de magistraţi de a invalida alegerile locale anticipate din Chişinău

„Rolul” Facebook în alegerea primarului de Chişinău şi reacţiile critice din exterior.

Nevalidarea alegerilor din municipiul Chişinău, decizie menţinută de Curtea de Apel, rămâne a fi cel mai comentat subiect al săptămânii. Analistul politic Victor Ciobanu spune că s-a aşteptat la o altă decizie din partea Curţii de Apel, ţinând cont şi de reacţiile critice din exterior, dar aşteaptă să vadă cât de departe se va merge.

Victor Ciobanu: „A fost furat ultimul lucru care a mai rămas la cetățean: votul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:41 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle Ciobanu, încotro se îndreaptă Moldova după nevalidarea acestor alegeri locale?

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

Victor Ciobanu: „Moldova se îndreaptă spre un regim absolut autoritar. Dacă pentru anul trecut am primit calificativul de regim hibrid, după care a mai rămas o singură treaptă până la regim autoritar, iar aceste clasamente se fac pentru anul precedent și noi le vedem iată că ultima din ceea ce a mai avut Republica Moldova, ceea ce se numea în spectrul democratic democrație electorală, iată că și aceasta a fost violată de justiția selectivă și controlată din Republica Moldova. Eu cred că vom sta în clasamentele internaționale foarte prost. După rezultatele acestui an asta se va vedea. Bine, clasamentele internaționale sunt una, problema este ce facem aici, pe interior, pentru că ne îndreptăm spre alegeri parlamentare, care efectiv și-au pierdut orice sens, fiindcă deja nu este problema în validarea sau nevalidarea mandatului primarului ales legitim.

Asta a fost o demonstrație cum se vor desfășura alegerile parlamentare în circumscripții, acolo încă judecătorii vor fi de prin raioane și nu vor sta presa cu ochii pe ei. Deci, acesta este modelul alegerilor viitoare și este foarte grav. Și acum cred că nu putem să ne reducem la o singură cerință, la aceste proteste care se vor desfășura și se vor amplifica doar la cerința validării mandatului. Noi trebuie să cerem alegeri libere, corecte, anularea completă a acestui vot mixt, inclusiv reformatarea tuturor instituțiilor din cadrul acestui proces electoral, dacă vrem să revenim pe calea europeană, democratică.

Asta a fost lovitura decisivă dată democrației, după care nu mai avem niciun reper de care să ne agățăm, să spunem că au mai rămas. Până acum am vorbit de instituții capturate, instituții subordonate politic, despre justiție inexistentă practic și ceea ce am văzut, de fapt asta a fost, pentru că nu poți comenta la modul serios această decizie judecătorească.”

Europa Liberă: Ce evoluții vedeți Dvs. în continuare în relația statului cu cetățeanul și în relația Republicii Moldova cu partenerii din exterior?

Victor Ciobanu: „Prin această decizie, de fapt, acel contract social a fost pur și simplu violat, nu mai există; în cadrul acelei democrații electorale de care vorbeam exista acel contract social în care cetățenii își exprimă votul și eventual pot schimba conducerea, ceea ce este un fundament al procesului democratic în țară. Acum acest contract a fost violat, deci indiferent că cetățenii care au fost pe parcursul acestor ani furați de miliarde din sistemul bancar, furați zilnic prin tot felul de tarife la resurse energetice, furați prin tot felul de servicii contra plată pe care le oferă acest stat ș.a.m.d. Acum a fost furat ultimul lucru care a mai rămas la cetățean, i-a fost furat votul.

După mine, este un delir al guvernării, pentru că nu poți pretinde că după acest demers al guvernării să mai povestești cuiva că noi suntem pe calea integrării europene...

Dacă trecem la relațiile cu partenerii, în pofida tuturor declarațiilor care au fost făcute solidar și foarte tranșant și-au exprimat deja depășind cadrul acela diplomatic au spus că este o încălcare extrem de gravă. După mine, este un delir al guvernării, pentru că nu poți pretinde că după acest demers al guvernării să mai povestești cuiva în orice cancelarie occidentală – indiferent că-i la Bruxelles sau că-i la Washington – că noi suntem promotorii și suntem pe calea integrării europene. Deci, acum toate declarațiile, indiferent că sînt ale premierului, sau ale speakerului, nu au nicio valoare dacă nu se repară situația foarte urgent și foarte tranșant, deși cred că acum este deja mult prea târziu ca să ne oprim doar aici și să cerem doar validarea mandatului.

Sistemul democratic din Republica Moldova a fost demolat și trebuie reclădit din nou pe un fundament sănătos, pentru că în asemenea mocirlă nu poți construi și nu poți pretinde că în general construiești un stat oricare ar fi, nu mai vorbim de stat democratic.”

Europa Liberă: Dvs. admiteți că această decizie a instanțelor poate să fie și una nepolitizată?

Victor Ciobanu: „Nu, nu admit, pentru că a fost un subiect absolut inventat, care cu siguranță nu putea fi scris în nicio instanță, în niciun cabinet judecătoresc cu analize pseudoștiințifice ale impactului Facebook-ului asupra votului, că este decisiv, că este nedecisiv. Acestea sunt funcții absolut improprii unei instanțe de judecată, pentru că dacă era așa și dacă putea fi dovedit impactul Facebook-ului, atunci Trump nu trebuia să devină președinte, fiindcă acolo chiar s-a invocat amestecul serviciilor speciale ale Rusiei. Or, pentru instanță asta nu este probă. Asta este o speculație!”

Europa Liberă: Cui i-ar conveni ca democrația din Republica Moldova să se prăbușească?

Victor Ciobanu: „Deja nu putem discuta în termeni raționali – cui este convenabil, cui e neconvenabil, pentru că am admite că aceste mișcări sunt raționale, ele deja nu sunt raționale. Dacă erau raționale, atunci Curtea de Apel pur și simplu trebuia să anuleze imediat această decizie și să se revină la normalitate, ceea ce demonstra cât de cât că guvernarea este încă adecvată. Acum, ea a demonstrat că de fapt nu este adecvată. Acum nu știu dacă trebuie să mă refer la guvernarea in corpore sau asta este inițiativa unui singur om, care e supranumit și coordonatorul întregii Moldove ș.a.m.d., că este inițiativa lui proprie, dar cert este că o demonstrație de derapare absolut arbitrară în haos.

Da, jocurile politice admit anumite majorări de miză, dar nu în halul acesta, nu atunci când subminezi întreg cadrul democratic dintr-o țară. Cât de departe se va merge, urmează să vedem în următoarele zile. Mai avem Curtea Supremă de Justiție și sper că poate aceasta în ceasul al 12-lea va reveni la o decizie normală, dar deja este prea târziu. Cu certitudine acesta a fost un test din partea coordonatorului, dar toate testările astea pentru interior și pentru exterior au niște limite. Acum au fost depășite absolut toate limitele și eu cred că orice ieșire din situația care s-a creat este proastă pentru actuala guvernare, insistența și păstrarea acestei situații este încă mai proastă.

Eu m-aș aștepta într-o țară normală la demisii masive, a ministrului justiției, a judecătorilor, a tuturor celor care s-ar desolidariza și ar spune că așa ceva este inadmisibil într-un stat de drept, într-un stat democratic...

Deci, rezolvări bune guvernarea deja nu mai are și am ajuns într-un punct critic când guvernarea pur și simplu trebuie să plece. Eu m-aș aștepta într-o țară normală la demisii masive a ministrului justiției, a judecătorilor, a tuturor celor care s-ar desolidariza și ar spune că așa ceva este inadmisibil într-un stat de drept, într-un stat democratic. Iată că la noi deocamdată nu se întâmplă nimic, ceea ce nu înseamnă că nu vom vedea anumite mișcări în zilele următoare.”

Europa Liberă: Am văzut și puncte de vedere care duc la ideea că cineva ar încerca să-i separe pe cei doi lideri din această opoziție extraparlamentară, Andrei Năstase și Maia Sandu.

Victor Ciobanu: „Acestea sunt găinăriile holdingului. Ei cred că inventează strategii și, de fapt, procesul acesta n-a încetat niciodată. De când îmi amintesc de apariția acestor două formațiuni emergente, tot timpul s-au băgat strâmbe între acești doi lideri, ca să-l dea pe unul mai tare, pe unul mai mare. Eu cred că lecția alegerilor din Chișinău a fost însușită de această opoziție și nu văd alte variante decât de a merge iarăși în front comun. Până acum ziceam la alegerile care vin, acum nici nu sunt sigur că mai are rost în asemenea condiții de mers la alegeri. Eu cred că trebuie de mers doar la proteste cu revendicări mult mai dure, inclusiv de protestat atâta timp până această guvernare va pleca.”

Europa Liberă: Verdictul instanțelor vine după ce au fost admise contestațiile din partea socialiștilor, iar PSRM zice că din toată această situație ei au doar de pierdut.

Victor Ciobanu: „Socialiștii au demonstrat pe tot acest parcurs, de la alegerile prezidențiale încoace și chiar mai înainte că sunt partenerul mai mic al actualei guvernări. Ceea ce spun ei în declarații este una, ceea ce fac de fapt - alta, pentru că recursurile cu siguranță, am văzut în noaptea alegerilor candidatul lor a recunoscut rezultatul alegerilor, președintele Dodon a recunoscut înfrângerea candidatului socialiștilor, după care a venit o solicitare cu siguranță iarăși de la PD și socialiștii iarăși s-au încadrat în acest joc perfid de a mai crea anumite probleme. Iată că au creat problemele...”

Europa Liberă: Ei spun că nu au cerut invalidarea rezultatelor scrutinului.

Victor Ciobanu: „Exact! Dacă ne uităm pe sesizare, așa cum a fost scrisă, deci de la instanță se cerea constatarea unui fapt de încălcare care cade sub incidența unei infracțiuni administrative și se pedepsește maximum cu o amendă, dar în niciun caz nu anulează rezultatele alegerilor.”

Europa Liberă: Păi, până la urmă această victimizare care vine din tabăra socialiștilor e motivată?

Victor Ciobanu: „Acum, socialiștii să suporte consecințele, deoarece tot timpul au făcut jocurile astea și cu mixtul, și cu procurorul ș.a.m.d., în care ne explicau diferite lucruri năstrușnice, dar care evident erau – dacă ne uităm de cine sunt lansate și cui sunt convenabile – în favoarea actualei guvernări și se comportau efectiv ca un partener mai mic al actualei guvernări. Acum au văzut și se victimizează. Nu au decât să adopte o poziție mult mai tranșantă, să declare ceea ce declara Dodon înaintea alegerilor prezidențiale – că va lupta cu oligarhul, va cere restituirea miliardului – să demonstreze prin fapte, nu prin declarații aceste lucruri. Vom vedea. Eu cred că socialiștii acum se gândesc foarte bine că această corabie, binom PD-PSRM se duce la fund și ei acum caută variante să rămână la suprafață. De aici și încercările acestea stângace de a se victimiza, dar eu cred că ei trebuie să ia o poziție absolut tranșantă față de actuala guvernare, dacă vor să mai supraviețuiască ca entitate politică.”

XS
SM
MD
LG