Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Problema e că domnul Dodon a intrat într-o relație foarte strânsă cu Partidul Democrat” (VIDEO)


Ce pot face și ce nu pot face protestele pașnice într-o democrație.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:32 0:00
Link direct

Opoziția pro-europeană a organizat duminică la Chișinpu un protest împotriva votului mixt, la care au participat, potrivit organizatorilor, cîteva mii de persoane. Demonstranții au adoptat o rezoluție în care au cerut Uniunii Europene și Statelor Unite să sprijine în continuare democratizarea Republicii Moldova, și să impună sancțiuni împotriva deputatilor care au votat în favoarea votului mixt, nesocotind recomandările Comisiei de la Veneția.

Europa Liberă: Domnule Boțan, este logică întrebarea următoare: Igor Dodon a revenit iar de aceeași parte a baricadei cu foștii săi camarazi de proteste – Usatîi și alții care vor același lucru: doborârea actualei majorități parlamentare?

Igor Boțan: „Domnul Dodon cu certitudine are nevoie de un protest, dar un protest contrafăcut. Problema e că domnul Dodon a intrat într-o relație foarte strânsă cu Partidul Democrat de la guvernare, deși în campania electorală își îndemna contracandidații să semneze un fel de angajament că nu vor coopera în nici un fel cu partidul de guvernământ, cu Partidul Democrat. Acum, dacă ne uităm atent, toată lumea – aici, în țară și peste hotare, fie că e vorba de Uniunea Europeană sau de Federația Rusă - vorbește despre: fie un tandem Plahotniuc-Dodon, fie un cartel Plahotniuc-Dodon, fie un binom Plahotniuc-Dodon. Și acest lucru s-a confirmat de câteva ori: atunci când au fost împărțite posturile de ambasador, atunci când au fost redistribuite funcțiile în întreprinderile importante de stat, în primul rând, la Moldova-Gaz și la votul mixt. În strategia pe care o desfășoară domnul Dodon și domnul Plahotniuc, ideea principală este polarizarea. Ei, fiind în tandem, cartel sau binom, nu pot forma un sistem bipolar pe spectrul politic din Moldova. De aceea este important să demonstreze că se desolidarizează, disociază și aici ideea unui protest sub egida Președinției cred că ar fi un fel de salvare pentru sistemul bipolar pe care domnul Dodon împreună cu domnul Plahotniuc îl construiesc aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar opoziția care cere anularea legii privind schimbarea sistemului de vot îl va accepta alături pe Dodon?

Igor Boțan: „Nu, pentru că ei au agende diferite. Opoziția emergentă proeuropeană spune că vrea anularea votului mixt, pe când domnul Dodon vrea să protesteze, chipurile, împotriva faptului că Curtea Constituțională i-a interzis desfășurarea referendumului. Referendum care a fost de asemenea inventat, iar acuzațiile pe care i le aduce domnul Dodon Curții Constituționale sunt ridicole, pentru că domnul Dodon în niciun fel nu a reacționat la adoptarea deciziei din 4 martie, în care aceiași judecători ai Curții Constituționale cu cetățenie românească i-au deschis calea spre alegerile directe ale șefului statului și au interzis, de exemplu, prin menținerea plafonului de vârstă pentru candidați, le-a interzis lui Usatîi, lui Dorin Chirtoacă să participe.”

Europa Liberă: Adică, Dodon a fost beneficiarul acelei decizii?

Igor Boțan: „Sigur că da. Și atunci, domnul Dodon în niciun fel nu s-a revoltat, deși…”

Europa Liberă: Dar ultima sa revoltă este motivată de faptul că n-a venit Rogozin, că autoritățile, vezi, Doamne, au pornit un război pe față împotriva lui Rogozin și a Kremlinului și Dodon se simte chemat să reprezinte interesele lui Rogozin, în cazul dat. Pentru asta vrea să cheme baionetele în Piața Marii Adunări Naționale?

Igor Boțan: „Probabil, inclusiv pentru asta, dar am văzut reacțiile lor furibunde, ale socialiștilor, împotriva deciziei Curții Constituționale, pe care o consideră politizată. Repet, nu s-a gândit la acest lucru atunci când Curtea Constituțională i-a deschis calea spre Președinție.”

Un nou protest la Chișinău contra schimbării sistemului electoral
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Europa Liberă: Dar protestele, ca armă împotriva adversarilor, cât de democratică este „dictatura străzii”, sintagmă preluată din limbajul politicienilor bucureșteni? În cazul lui Dodon, dânsul este o instituție bine mersi la putere și este oarecum nefiresc să anunțe cu proteste stradale.

Igor Boțan: „Protestul domnului Dodon și al socialiștilor, dacă va avea loc, va fi un protest de demonstrare a desolidarizării cu guvernarea. Doar atât.”

Europa Liberă: Pe bune? El pe bune se desolidarizează?

Igor Boțan: „Nu poate fi pe bune, pentru că ei promovează aceeași strategie și le convine ambelor formațiuni. Și democraților, și socialiștilor le convine această disociere, acest, chipurile, protest, pe care vine să-l organizeze domnul Dodon.”

Europa Liberă: Deci, ar semăna cu ceea ce a organizat Partidul Democrat în ziua votării lefii mixtului?

Igor Boțan: „Probabil, da. Numai că acolo protestul sau suportul Partidului Democrat a fost îndreptat împotriva acelor care pe bune protestau împotriva adoptării acestui vot. Dar există și alte lucruri care sunt strigătoare la cer. Domnul Dodon, vrem-nu vrem, este președinte și este obligat, spre deosebire de noi, simplii cetățeni, să respecte întocmai legislația și hotărârile Curții Constituționale. Dacă Curtea Constituțională a hotărât la 2 mai că Transnistria este teritoriu ocupat, domnul Dodon, ca șef de stat, cum poate să-l invite pe domnul Rogozin să sărbătorească pe teritoriul Transnistriei care, potrivit Curții Constituționale este ocupat, să sărbătorească cumva și să aducă mulțumiri pentru misiunea pacificatoare a Federației Ruse?”

Europa Liberă: În cele din urmă, Dodon nu s-a dus la Tiraspol. De ce oare?

Igor Boțan: „Pentru că cineva i-a șoptit că este o mare gafă să meargă acolo și să participe la acele festivități în lumina hotărârii Curții Constituționale din 2 mai privind teritoriul ocupat.”

Europa Liberă: În schimb, anunță sus și tare că merge în Iran să se întâlnească cu Rogozin. Asta ce înseamnă în meniul politic al președintelui?

Igor Boțan: „Pentru asta domnul Dodon are o scuză – el merge la început pe Muntele Athos unde, cu o aură pravoslavnică, ortodoxă, va merge într-un stat teocratic musulman cum este Iranul și va negocia acolo cu domnul Rogozin. Deci vor fi niște negocieri cumva consfințite de islam, probabil; asta trebuie să înțelegem.”

Europa Liberă: Are, totuși, o acoperire pentru orice voiaj - este președintele Federației de Șah? Ultima dată când a făcut o vizită cam controversată, dânsul a spus că nimeni nu poate să-l împiedice să meargă în calitate de reprezentant al șahiștilor din Moldova oriunde dorește.

Igor Boțan: „Este adevărat, dar cam toate vizitele peste hotare ale domnului Dodon sunt deocheate. În urma acestor vizite, nu se rezolvă absolut nimic. Iar dacă aruncăm o privire în programul electoral al lui domnului Dodon și realizările care urmau să aibă loc în cele 100 de zile, vedem că situația dimpotrivă se înrăutățește pe dimensiunile respective, și nicidecum nu se îmbunătățește.”

Europa Liberă: Să vă întreb, totuși: Chiar are Igor Dodon la degetul mic diviziile de susținători?

Igor Boțan: „Cred că domnul Dodon are destul de mulți susținători. Problema e că va trebui să coordoneze cu Partidul Democrat cam cât de mulți trebuie să iasă în stradă, astfel încât să fie crezut că pe bune se disociază de Partidul Democrat, dar să nu producă o impresie prea puternică asupra Partidului Democrat și susținătorilor acestuia și asupra partenerilor externi. Deci, vor trebui să găsească și aici un numitor comun – cam cât de mulți ar fi bine să vină și să protesteze, chipurile.”

Europa Liberă: Dvs., totuși, rămâneți la convingerea că își dau unii altora telefoane sau își trimit bilețele cu porumbei de poștă, astfel încât să nu sară calul nici unul, nici altul?

Igor Boțan: „Da, eu nu pot scăpa de această idee că există tandem, cartel sau binom, lucru care a fost demonstrat cu fapte și în lumina strategiei pe care o dezvoltă a unui spectru bipolar în Republica Moldova acest anunțat protest al domnului Dodon este necesar, altminteri…”

Europa Liberă: Dar Dodon a negat acest lucru și s-a oțărât la putere, alias la Plahotniuc. Asta nu-i convingător pentru Dvs.?

Igor Boțan: „Nu este convingător, pentru că domnul Dodon nega acum două-trei luni de zile că votul mixt este cel mai mare pericol pentru Republica Moldova, ca peste noapte, fără ca să știe membrii de partid, să vină și să spună că asta este soluția care avantajează cel mai mult Partidul Socialiștilor. Și există multe alte exemple. Cu susținerea Alianței pentru integrare europeană când Partidul Comuniștilor era gata-gata să preia puterea, dacă nu se alegea domnul Timofti cu voturile domnului Dodon și multe, multe alte exemple care arată că domnul Dodon este un jucător. Deocamdată abil, dar iată că toate aceste trocuri pe care le folosește devin evidente și ele nu pot fi folosite la infinit.”

Europa Liberă: Deci este un șahist bun? Deocamdată nu are un adversar pe potrivă?

Igor Boțan: „Da, este un șahist bun, dar mutările pe care le face sunt practic aceleași și ele sunt lesne de însușit de către cei care observă procesul din țara noastră.”

Europa Liberă: Și deocamdată este în faza de debut?

Igor Boțan: „Este în faza de debut, dar este un șahist mult mai puternic ca el care aranjează lucrurile în această țară și deocamdată vedem că nu acest om din umbră, numit „coordonator al guvernării”, face cedări, ci Dodon îl ajută ca să-și promoveze ideile și să aranjeze lucrurile așa cum îi convine mai bine.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG