Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Guvernarea încearcă să manipuleze opinia publică”


Interviu cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

Lidera de opoziție, Maia Sandu, spune că, în urma avizului Comisiei de la Veneția, a declarațiilor făcute de numeroși oficiali europeni și de Bridget Brink de la Departamentul de Stat american, după toate aceste aceste îndemnuri Partidul Democrat de guvernământ ar trebui să renunțe la planurile de modificare a sistemului electoral. Intervievată de Valentina Ursu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a mai spus că nu va da curs invitațiilor de a negocia cu PD pe această temă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Opinia formulată de Comisia de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral a fost așteptată, chiar mult așteptată. Ați putea să punctați succint ce ar trebui să facă puterea de la Chișinău după publicarea acestui aviz?

Maia Sandu: „După mine, lucrurile sunt foarte clare. Raportul Comisiei de la Veneția spune că nu este indicată schimbarea sistemului electoral. Iar asta înseamnă nu altceva decât abandonarea acestei inițiative și revenirea la problemele cotidiene ale cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum să abandoneze această idee, pentru că atât democrații, cât și socialiștii dau asigurări că vor aproba proiectul votului mixt în luna iulie, cel mai probabil, așa că nu se întrezărește că ar putea cineva să facă un pas înapoi?

Maia Sandu: „Decizia le aparține, dar vocile de la Bruxelles și de la Comisia de la Veneția au fost foarte clare: toată lumea spune că guvernarea trebuie să îndeplinească întocmai recomandările Comisiei de la Veneția, iar principala recomandare înseamnă nepromovarea în continuare a acestei inițiative. Dacă guvernarea, și când zic „guvernarea” mă refer la Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, vor alege să promoveze în continuare această inițiativă, trebuie să-și asume toate consecințele, în special de înrăutățire a relațiilor cu partenerii europeni.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei din opoziție, cum credeți, există posibilitate să fie îmbunătățit actualul sistem electoral, cel proporțional, sau să rămână așa cum este?

Maia Sandu: „Noi am făcut propuneri pentru a îmbunătăți legislația existentă, ceea ce ține de asigurarea mai bună a drepturilor la vot pentru cetățenii din diaspora. Deci, am făcut un șir de propuneri pe care guvernarea le-a văzut și dacă e responsabilă putem să revenim să discutăm aceste propuneri. Dar schimbarea sistemului electoral, în cazul lor, este inspirată de dorința de a manipula și de a frauda următoarele alegeri și nu de alte obiective.”

Europa Liberă: Dar și până acum s-a vorbit că sunt fraudate alegerile, chiar și în baza actualului sistem electoral.

Maia Sandu: „Este adevărat și suntem conștienți de aceste pericole, de aceea noi am propus câteva măsuri, una dintre care este supravegherea video a procesului de votare în fiecare secție de vot. Doar că în cadrul sistemului pe care îl propun socialiștii și democrații, oportunitățile de fraudare vor fi mult mai mari.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, speakerul Andrian Candu a declarat că vor continua dezbaterile, inclusiv cu dumneavoastră, cei care reprezentați opoziția extraparlamentară. Sunteți dispuși să mergeți la aceste discuții?

Maia Sandu: „Nu sunt sincere aceste declarații ale președintelui Parlamentului. Atunci când a fost organizată o dezbatere cu participarea a două fundații germane, președintele Parlamentului a rămas la dezbatere doar pentru prima jumătate de oră în care și-a ținut el discursul. Nu l-a interesat care sunt opiniile celorlalți participanți. Respectiv, eu înclin să cred că în continuare va dori să mimeze acest proces.”

Europa Liberă: Dar, totuși, e nevoie de o apropiere a deputaților de alegători. Cum vedeți dumneavoastră această apropiere a parlamentarilor de cetățenii care atât de mult arată că sunt nemulțumiți de clasa politică?

Maia Sandu: „Cetățenii au nevoie, în primul rând, de oameni care sunt responsabili și sunt onești, pentru că deputații care responsabili și onești vor fi aproape de toți cetățenii Republicii Moldova. Nu avem astăzi situația în care unii deputați să promoveze drepturile și interesele unui raion, iar cetățenii din alte raioane să fie privați de acest interes. Noi avem o situație foarte clară: toți cetățenii Republicii Moldova sunt privați de atenția parlamentarilor, pentru că aceștia slijesc unor interese obscure, unor interese de grup.”

Europa Liberă: Dar atunci când cetățenii spun că nu au încredere în partide, credeți că în partidele extraparlamentare încredere au?

Maia Sandu: „Bineînțeles. Cetățenii nu au încredere în partidele care sunt astăzi la guvernare. Pentru că partidele de la guvernarea au responsabilitatea să facă ceea ce au promis în campania electorală, și anume să asigure condiții de viață mai bune pentru toți cetățenii. În primul rând, partidele de la guvernare sunt vizate atunci când cetățenii spun că nu sunt satisfăcuți de clasa politică. Partidele din opoziție urmează să demonstreze în campanie cât de convingătoare sunt și după aia, dacă obțin votul cetățenilor, să demonstreze pot să conducă țara mai bine, mai responsabil. Și Partidul Acțiune și Solidaritate, cu siguranță, este un asemenea partid.”

Europa Liberă: Cât de mult contează dacă vor ține cont sau nu autoritățile de la Chișinău de acest aviz al Comisiei de la Veneția atunci când vor continua să solicite asistență financiară din partea Ucraina? Pentru că, deocamdată, o influentă comisie din Parlamentul european a anunțat că a aprobat recenta înțelegere între instituțiile puterii din cadrul Uniunii Europene privind acel ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

Maia Sandu: „Decizia despre acordarea asistenței macrofinanciare va fi luată în plenul Parlamentului la începutul lunii iulie și nu putem să spunem acum care va fi decizia Parlamentului. Dar, în orice caz, Comisia a indicat deja că debursările propriu-zise vor depinde de faptul dacă guvernarea va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția sau nu.”

Europa Liberă: Guvernarea zice că va ține cont, pentru că sunt niște condiții tehnico-juridice.

Maia Sandu: „Guvernarea încearcă să manipuleze opinia publică, dar cei de la Bruxelles știu foarte bine să citească un raport al Comisiei de la Veneția. Ei nu au nevoie de interpretarea autorităților de la Chișinău.”

Europa Liberă: Dacă Maia Sandu și Partidul PAS ar fi fost ei autorii acestui proiect de lege, ar fi gata să facă un pas înapoi, să cedeze și să nu mai pună în discuție acest proiect de modificare a legii electorale?

Maia Sandu: „În momentul în care vii cu o inițiativă și instituții cu expertiză în domeniu îți prezintă dovezi suficiente că această inițiativă nu este una bună, atunci orice om rațional va abandona această inițiativă și se va concentra pe alte lucruri, pe alte idei care sunt mai bune.”

Europa Liberă: Cine poate fi victorios și cine poate fi perdant în cazul în care se renunță la modificarea acestei legi?

Maia Sandu: „Democrația și noi toți avem de beneficiat dacă sistemul electoral nu se schimbă. În momentul în care se va insista, atunci vor avea de suferit relațiile Republicii Moldova cu instituțiile europene, care nici acum nu sunt foarte bune, și va avea de suferit procesul democratic, care și el are foarte multe carențe dacă este să ne amintim de situația pieței libere în Republica Moldova, de modul în care sunt intimidate organizațiile non-guvernamentale, de faptul că oamenii sunt privați de dreptul de a merge să protesteze atunci când vor să protesteze împotriva autorităților. Ultimul element de democrație, și anume dreptul de a alege pe cale pașnică și democratică guvernarea se încearcă să fie furată de către autorități.”

Europa Liberă: Și dacă domnul Plahotniuc retrage acest proiect de lege din Parlament, atunci deveniți susținătorii ideii lui?

Maia Sandu: „Noi nu susținem ideile lui, dar dacă va retrage acest proiect de lege, va proceda cum îi cer organizațiile internaționale. Alte idei nu avem cum să le sprijinim.”

Europa Liberă: Și, în concluzie, dacă sunt ignorate aceste decizii, credeți că se schimbă, se deturnează parcursul pe care și l-a ales Republica Moldova, mă refer la integrarea europeană și ajunge în brațele Rusiei, așa cum încearcă multă lume, mai ales din mediul de experți să acrediteze ideea?

Maia Sandu: „Acum suntem pe o integrare sau pe o pseudo-integrare europeană, dacă este să judecăm după acțiunile guvernării. Retorica este una corectă în mare, dar acțiunile trădează altceva decât intenția de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. Dar dacă se va merge împotriva tuturor recomandărilor care vin de la Bruxelles și care vin de la Comisia de la Veneția, atunci vom observa, vom documenta și la nivel de retorică o abatere de la parcursul european al țării.”

Europa Liberă: Acțiunile de protest mai contează în această situație?

Maia Sandu: „Evident că așteptăm să vedem care vor fi acțiunile de mai departe ale autorităților și nu excludem și potențiale proteste.”

XS
SM
MD
LG