Linkuri accesibilitate

Valentin Dediu: „Dodon își scoate masca de pe față. El singur s-a denunțat”


Igor Dodon la Moscova, 17 ianuarie 2017
Igor Dodon la Moscova, 17 ianuarie 2017

Despre conflictul diplomatic moldo-rus, în dialog cu fostul director interimar al SIS.

Aflat în Federația Rusă, președintele Igor Dodon au declarat că relațiile dintre moldo-ruse nu s-au aflat niciodată atât de aproape de marginea prăpastiei. Aflat din nou în vizită în Rusia, Dodon a comentat decizia de miercuri a Moscovei de a expulza la rândul ei cinci diplomați moldoveni drept un „răspuns simetric” la anunțul de luni seară al guvernului de la Chișinău privind decizia de a expulza cinci diplomați ruși. „Iată încotro duc deciziile iresponsabile ale guvernării moldovenești și ale majorității parlamentare, luate nu după interesele cetățenilor, dar după interesele geopolitice ale curatorilor din Vest”, a scris președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Fostul șef interimar de la SIS, Valentin Dediu crede că şeful statului face declaraţii periculoase.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:18 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Dediu, afectează sau nu relația dintre Chișinău și Moscova expulzarea celor cinci diplomați ruși?

Valentin Dediu: „Într-o măsură oarecare, afectează, fiindcă orișice expulzare, orișice acțiune, că asta e o acțiune nu simplă, e o acțiune mai dură împotriva activităților reprezentanțelor diplomatice, afectează și se va răsfrânge negativ. După cum vedem, reacția nu s-a lăsat mult așteptată și partea moldovenească tot a fost prevenită și a primit o lovitură prin expulzarea celor cinci diplomați ai Republicii Moldova din Moscova.

Europa Liberă: Am reținut o declarație pe care o făcea un fost ofițer al KGB-ului retras ulterior ca general FSB, un politician rus, Vladimir Jabarov, îmi pare, el acuza autoritățile de la Chișinău de reglarea unor conturi cu președintele considerat în Republica Moldova pro-rus Igor Dodon și că aceasta ar fi de fapt motivul ultimului scandal politic, nu activitatea de spionaj, pe care diplomații ruși o desfășoară pe teritoriul Republicii Moldova.

Valentin Dediu
Valentin Dediu

Valentin Dediu: „Diplomații străini sunt anunțați ca persoana non-grata sau expulzați din țară ca o măsură de curmare a activităților subversive împotriva statului în care ei se află cu statut de diplomați sau, cum se mai spune în limbajul diplomatic, activitatea lor era incompatibilă cu statutul de diplomat.

Europa Liberă: E adevărat că aveau o activitate de spionaj și cât vă permite statutul să spuneți, pentru că ați condus Serviciul de Informații și Securitate, la ce s-ar reduce această activitate de spionaj?

Valentin Dediu: „Dacă serviciile speciale au ieșit cu un document motivat și au demonstrat conducerii statului că aceste persoane au activat în detrimentul securității Republicii Moldova, înseamnă că ei au la bază niște materiale și, de regulă, nu se anunță nici într-un caz motivul expulzării. Ceea ce ține de această grupă, cunosc o singură persoană, Grudin, care este ofițer al Serviciilor de Informații al Ministerului Apărării, așa-numitul GRU, care a fost prins în flagrant delict atunci când se întâlnea cu agentul lui din Republica Moldova. De aceea, aici de-acum nu putem să negăm faptul că el activa nu în conformitate cu statutul pe care îl avea ca statut de diplomat.

Europa Liberă: V-ați referit la dosarul ex-deputatului Bolboceanu?

Valentin Dediu: „Exact. Dosarul acesta și tot ce s-a petrecut. Este cunoscut acest fapt nu de anul acesta, operațiunea aceasta a durat mai mulți ani. Bravo ofițerilor SIS că au reușit să documenteze acest caz. Ceea ce ține de alte persoane, posibil că au fost și sunt unele materiale pe activitate și îmi permit să presupun, fiindcă nici serviciul nostru, nici alte servicii nu vor divulga motivul real care a stat la baza acestor anunțări de persoana non-grata. Presupun că acest grup de persoane care a fost expulzat avea o legătură cu anumite evenimente din Republica Moldova. Presupun că ei conlucrau pentru a controla anumite situații, dar cel mai bine spus, a influența anumite situații din Republica Moldova. Și toți erau membri ai unui grup bine închegat.”

Europa Liberă: Dar faptul că șeful statului a reacționat bolnăvicios și chiar domnul Dodon a spus că va convoca Consiliul Suprem de Securitate, pentru că s-a luat această decizie de către guvernare. Cum înțelegeți Dvs. acest lucru?

Valentin Dediu: „Îmi pare rău că în ramurile puterii din Republica Moldova nu există o înțelegere comună a pericolului și securității statului. Îmi pare rău că mâna dreaptă face una și mâna stângă face alta. Cred că este o grabă de convocat pentru acest motiv, dacă era cazul de convocat Consiliul Suprem de Securitate, se putea de găsit altă formulă sau altă temă de discuții, în cadrul cărora să fie inclus acest subiect, dar, dacă s-a inclus acest subiect, domnul Dodon își scoate masca de pe față și eu, de pildă, consider că el singur s-a denunțat ca o persoană care mai mult apără interesele altui stat decât ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cineva spunea că, dacă se egalează cu o trădare a interesului național în favoarea interesului altui stat, șeful statului încalcă prevederile Constituției.

Valentin Dediu: „Trebuie demonstrat acest lucru și, dacă s-a găsi cineva mai activ, mai îndrăzneț, să încerce să documenteze activitățile acestea, cred că...”

Europa Liberă: Activitățile șefului statului?

Valentin Dediu: „Da, activitățile, abaterile, poate prin cunoștință sau necunoștință de cauză, cu voia sau fără de voia lui, dacă chiar nu este activitate, este, cel puțin, o expunere de poziție care lasă mult de dorit și pot fi interpretate ca niște expuneri care nu corespund intereselor statului.”

Europa Liberă: Unele surse spuneau că cineva dintre acești cinci diplomați ruși mergeau deseori la Tiraspol, făceau naveta Chișinău-Tiraspol în susținerea unui regim anticonstituțional, separatist.

Valentin Dediu: „Nu este necesar să fii de la serviciile speciale, fiindcă Ambasada Federației Ruse niciodată n-a ascuns faptul susținerii regimului de la Tiraspol, nu numai acești diplomați pleacă la Tiraspol pentru a susține acest regim, majoritatea. Politica ambasadei, politica statului rus este de a susține acest regim. Au diferite motive, dar este cunoscut faptul că acest regim este o făcătură sau un copil al Federației Ruse. Mai mult ca atât, la orice sărbătoare a Federației Ruse, cei de la Tiraspol sunt prezenți la prima oră acolo. Poate demnitari din Republica Moldova nu sunt în așa cantitate și raport între persoane câte sunt cei de la Tiraspol, dar am înțeles că și atașatul militar, șeful atașatului militar al Federației Ruse din Republica Moldova a participat nu numai la o ședință acolo, nu numai la o manifestație, la mai multe, susținerea este pe toate căile. Ar fi fost cazul poate de scos la iveală un caz aparte și să fie demonstrat concret că, uite, prin măsura aceasta s-a adus prejudiciu statului Republica Moldova și atunci ar fi mai pe înțeles, dar, la urma urmei, dacă luăm în sumă toate activitățile, se primește un tablou foarte urât din partea reprezentanților Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG