Linkuri accesibilitate

Vadim Pistrinciuc: „Majoritatea parlamentară se află într-o mare derivă politică


Vadim Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc

Interviu cu deputatul liberal-democrat despre amânarea alegerilor parlamentare și amnistia fiscală

În ultima zi a sesiunii parlamentare, înainte de vacanța de vară, majoritatea parlamentară a decis ca alegerile generale să aibă loc pe 24 februarie 2019. Președintele legislativului de la Chișinău Andrian Candu a explicat că alegerile s-au amînat pînă la limita permisă de lege pentru a da timp electoratului și partidelor să cunoască mai bine noul sistem electoral mixt, care va fi aplicat pentru prima data în februarie anul viitor. Deputatul liberal-democrat Vladimir Pistrinciuc crede că guvernarea și-a luat răgaz până la iarnă pentru că ar fi într-o mare criză de imagine.

Vadim Pistrinciuc „Majoritatea parlamentară se află într-o mare derivă politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:23 0:00
Link direct

Europa Liberă: V-a surprins mutarea datei alegerilor? Deși se încadrează în termenul legal, totuși s-a vorbit foarte mult că 30 noiembrie ar fi putut să fie ziua când cetățenii să fie chemați la urne. Iată că majoritatea parlamentară a decis o altă dată.

Vadim Pistrinciuc: „Nu m-a surprins foarte mult. Pe mine m-au surprins alte chestii pe care le-a făcut guvernarea, cum ar fi aceste legi privind amnistia de capital, în contradicție cu angajamentele noastre internaționale. Asta deja este o chestie minoră, mai ales luând în calcul că totuși se încadrează în limitele legale.”

Europa Liberă: De ce au ales ei anume această dată ca să fie ziua alegerilor?

Vadim Pistrinciuc: „Fiindcă sunt acum într-o situație foarte dificilă, sunt în relații destul de reci, pe alocuri și ostile cu partenerii de dezvoltare, relații care n-au să rămână la nivelul acesta, au să fie și alte acțiuni din partea partenerilor și probabil că-și iau mai mult timp pentru a rezolva aceste probleme. Pe de altă parte, partidul de guvernământ, toată majoritatea parlamentară se află într-o mare derivă politică. Nu mai are

Au o imagine foarte proastă, deci societatea fierbe, oamenii nu-i vor, oamenii protestează, în societate este foarte multă instabilitate.

încrederea populației de mult timp, dar deși un pic parcă se normalizaseră lucrurile, acum ei sunt într-o derivă totală, sunt antipopulari, au un rating foarte minor și probabil că își rezolvă acest timp pentru a face diferite mișcări politice, pentru a pregăti mai bine circumscripțiile, candidații, fiindcă au o problemă foarte mare, inclusiv cu candidații lor și cu candidații pe care-i găsesc independenți. Au o imagine foarte proastă, deci societatea fierbe, oamenii nu-i vor, oamenii protestează, în societate este foarte multă instabilitate. Ea se vede și la proteste, și în acțiunile statului și probabil că vor să folosească timpul acesta pentru a-și curăța terenul. Din păcate, trebuie să prevedem, sper să greșesc, dar vor fi și acțiuni împotriva opoziției, care vor trebui să-i neutralizeze pe mulți din candidații opoziției la alegerile parlamentare, dar încă o dată sper să greșesc și, pe de altă parte, au nevoie de timp ca nu știu ce să mai facă pentru ca cel puțin să nu aibă 95% din cetățeni care îi desconsideră și-i urăsc. La asta se gândesc ei, dar cred că nu mai are sens tot ce fac ei. Ei pot rămâne la guvernare doar prin folosirea instituțiilor. Din păcate, asta este realitatea deja cunoscută de către toți.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus ceva mai devreme că Partidul Democrat de guvernământ ar avea probleme să identifice persoane care să-i reprezinte în campania electorală, adică să fie candidați pe lista de partid și în circumscripții. De ce ar avea ei această problemă?

Vadim Pistrinciuc: „Eu cred că ei au greșit foarte mult cu PR-ul, să zicem așa. Ei tot timpul încearcă să arate că lucrurile sunt extrem de frumoase, că justiția este independentă, dar în premieră s-au anulat alegerile în Republica Moldova într-o modalitate absolut uluitoare – să-i zicem – chiar și pentru Republica Moldova. Ei vorbesc de relația cu Uniunea Europeană și am văzut care au fost rezoluțiile de acolo. Deci, ei prin modalitatea prin care comunică cu oamenii demonstrează că sunt într-o disonanță totală. Vedeți, în politică se mai admit minciunile, dar măcar seamănă cu adevărul, dar la ei nici nu seamănă cu adevărul. Cum poți să spui tu de justiție independentă când știi că fiecare al doilea cetățean știe o istorie sau a avut un contact, sau e la curent cu anumite situații care demonstrează contrariul? Asta e o mare problemă a lor,

Natural nu ai cum să ieși din groapa de neîncredere și anxietate socială în care se află ei.

cred că a fost în primul rând și de aici aroganța asta politică pe care au demonstrat-o ei, folosirea instituțiilor pentru a pune presiune peste oameni din alte partide, aleși locali, centrali etc., care s-a împrăștiat până la măduva societății, până la firul ierbii și, din păcate, ei nu înțeleg care au să fie reacțiile, nimeni nu poate să calculeze care au să fie reacțiile, dar nimic nu-i poate ajuta în contextul actual să câștige într-un mod natural, organic alegerile, doar încă o dată manipulările, folosirea instituțiilor statului, activități îndreptate împotriva opoziției prin intermediul justiției și al instituțiilor statului, fiindcă natural nu ai cum să ieși din groapa de neîncredere și anxietate socială în care se află ei.”

Europa Liberă: Dar Partidul Democrat – prin comunicatele de presă – anunță că aproape lunar crește numărul simpatizanților, al membrilor de partid, iar Dvs. vorbiți despre o criză de candidați în deputați din partea acestei formațiuni?

Vadim Pistrinciuc: „Mă rog, când ești la guvernare, nu ai criză de oameni, dar ce folos că ei au atâția membri de partid, când toată lumea știe că ei sunt foarte urâți de către cetățeni? Este un partid care nu este dorit de către oameni la guvernare. Partidul Democrat are două mari probleme, care sunt problemele întregii țări. Prima – ei nu pot pleca de la guvernare și a doua – ei nu pot câștiga alegerile pe cale legală. Iată din cauza acestor mari două probleme este ținută în șah toată țara și toată mișcarea țării către un proces organic de dezvoltare.”

Europa Liberă: Nemulțumit de această strămutare a datei alegerilor s-a arătat și șeful statului. Igor Dodon a spus că Partidul Democrat își taie singur creanga de sub picioare.

Vadim Pistrinciuc: „Eu n-am observat nemulțumirile lui, probabil că era timpul să arate și el măcar o nemulțumire de ceea ce face Partidul Democrat și a ales-o pe cea mai inofensivă. Faptul că există un parteneriat camuflat între președintele Dodon și majoritatea parlamentară și Partidul Democrat nu este un secret, cel puțin evenimentele politice din Chișinău, dar cred că deja și în localitățile din Moldova, așa că eu n-aș lua în serios avânturile critice ale dlui Dodon.”

Europa Liberă: Dar pe cine ar avantaja, dacă ar exista un asemenea parteneriat între Igor Dodon și liderul PD?

Vadim Pistrinciuc: „Eu nu pot să vă spun pe cine ar avantaja mai mult. Aparent, ei ambii se simt confortabil în acest parteneriat pe care îl au. N-am văzut să se plângă prea tare, așa, uneori se mai plâng ei din politețe unul pe altul, dar în realitate cred că e reciproc avantajos.”

Europa Liberă: Dar admiteți că ei și-au repartizat zonele de influență?

Vadim Pistrinciuc: „Sigur că și le-au repartizat. Asta nici nu-i ascuns; asta se observă.”

Europa Liberă: Și ce i-au lăsat în grija dlui Dodon cei de la guvernare?

Vadim Pistrinciuc: „Gestionează exporturile către Federația Rusă prin anumite companii, prin aceste liste preferențiale care au fost făcute. Dl Dodon este foarte mulțumit de acest lucru. Au televiziuni, au activități – să spunem – în relații cu Biserica, cu Federația Rusă etc. Observăm că ei... Într-un fel, asta este divizarea responsabilității la ei – Dodon este responsabil derelația cu Federația Rusă, relația cu fețele bisericești ș.a.m.d. Deci, ei numai că nu se numesc o coaliție, dar în realitate parteneriatul există, nu mai este deja un secret politic.”

Europa Liberă: Și ce vor decide alegerile parlamentare din 24 februarie?

Vadim Pistrinciuc: „Miza lor e să rămână la putere cu orice preț - cu Dodon, fără Dodon, astea deja sunt detalii tehnice. Eu sper însă acest lucru să nu se producă și aș face un apel și către ei. Ei trebuie să înțeleagă că regula de aur a unei democrații este alternanța puterii și ea trebuie să plece atunci când oamenii n-o mai doresc. Ei ar trebui să înțeleagă acest lucru și să nu meargă mai departe în înșurubările pe care le fac, fiindcă asta poate fi o soluție de o noapte, dar nu-i o soluție de lungă durată.”

XS
SM
MD
LG