Linkuri accesibilitate

Vaccinarea: guvernul interpretează optimist o realitate îngrijorătoare


O organizație neguvernamentală care monitorizează eforturile autorităților de combatere a pandemiei de COVID-19 a spus joi ceea ce se vedea cu ochiul liber și așa: procesul de vaccinare s-a împotmolit. Asociația pentru Democrație Participativă, ADEPT, a făcut constatarea într-un raport de monitorizare a perioadei august – decembrie. Experții ADEPT au reamintit că guvernul și-a propus să atingă încă astă toamnă o rată de vaccinare cu schema completă de 70%. Dar chiar și azi astăzi rata oficială este sub 30%. Ministra Sănătății Ala Nemerenco spune că în realitate rata s-ar apropia de 50%, dar chiar și așa până la atingerea țintei propuse este mult.

Vaccinarea: guvernul interpretează optimist o realitate îngrijorătoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

Datele prezentate de autorități arată că, de la începutul procesului de vaccinare, o treime din populație s-au imunizat cu două doze. În ultimele săptămâni sunt tot mai mulți cei care își aplică doza booster, adică a treia doză de vaccin anti-COVID.

Miercuri, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că rata de imunizare a cetățenilor cu reședința în R. Moldova a ajuns la cota de 47 la sută din populație: „Acoperirea vaccinală cu schemă completă, conform ultimelor date ale Recensământului, este circa 30%, iar dacă efectuăm calculul conform datelor Biroului Național de Statistică, este 47% - cifra reală, ceea ce totuși corespunde realității”.

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT analizează constant modul în care autoritățile gestionează criza pandemică. În opinia directorului executiv al asociației, Igor Boțan, autoritățile ar da dovadă de duble standarde atunci când fac trimitere la datele Biroului Național de Statistică pentru a interpreta rata vaccinării. Or, asta ar însemna că trebuie să raporteze la aceste date inclusiv numărul infectărilor zilnice și a deceselor, ceea ce ar arăta un tablou mai îngrijorător decât cel prezentat zilnic de Ministerul Sănătății:

„De ce menționez acest lucru? Pentru că în cazul dezbaterilor în parlament a moțiunii de cenzură (împotriva ministrei Sănătății n.r.) dna ministru a invocat cifre care sunt împărtășite și cu instituțiile internaționale și care arată că R. Moldova gestionează relativ bine criza pandemică. Acum, dacă spunem că în cazul vaccinării trebuie să calculăm procentul celor vaccinați de la o cifră mai mică, în mod logic trebuie să facem același lucru și pentru calcularea ratei deceselor și ratei contaminării. Atunci vom putea estima mult mai corect efectele și modul în care autoritățile gestionează criza pandemică”.

Toate aceste inexactități au un impact negativ asupra percepției cetățenilor,

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, crede că autoritățile „își dau cu stângul în dreptul” atunci când încearcă să lustruiască cifrele privind gestionarea pandemiei. De ce? Pentru că există riscul ca cei care stau la dubii dacă să se vaccineze sau nu, ar putea pierde din elan, crezând că situația nu este atât de gravă. În realitate, spune expertul, este greșit să se creadă că vaccinarea nu ajută în lupta contra virusului: „Putem intui în mod absolut obiectiv că toate aceste inexactități au un impact negativ asupra percepției cetățenilor, de aceea este foarte important ca să se facă ordine în statistici, în prezentarea datelor, carențele care există să fie eliminate, astfel încât să știm cu toții că datele statistice cu care operăm sunt cele mai bine echilibrate și putem face concluzii despre toate procesele care au loc în acest efort de combatere a crizei pandemice.”

Joi au fost înregistrat peste 1400 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Autoritățile sanitare anticipează că 20 la sută dintre cei infectați vor avea nevoie de spitalizare. La începutul acestei săptămâni s-a anunțat prezența tulpinii Omicron al virusului SARS CoV-2, considerat mai contagios decât celelalte tulpini, însă mai puțin agresiv.

XS
SM
MD
LG