Linkuri accesibilitate

România. Va fi pedepsită Viorica Dăncilă pentru folosirea peiorativă a cuvântului „autist”?


Viorica Dăncilă, imagine de arhivă.
Viorica Dăncilă, imagine de arhivă.

Dăncilă este al treilea premier reclamat la CNCD pentru folosirea nepotrivită a acestui cuvânt.

Premierul român Viorica Dăncilă pare să nu înțeleagă cât de gravă a fost exprimarea ei atunci când a vorbit despre „autiștii” care i-ar „dezinforma” pe reprezentanții Uniunii Europene despre ceea ce se întâmplă în România.

„Acești oameni sunt autiști și nu văd și nu aud”, a spus Dăncilă acum o săptămână. Imediat, Asociația Părinților Copiilor cu Autism i-a transmis șefei guvernului de la București o scrisoare deschisă în care afirmă printre altele că folosirea termenului „autism” cu „sens profund negative, într-o dispută politică, este o jignire adusă persoanelor cu această afecțiune”.

Dăncilă și-a cerut scuze, după ce a văzut această scrisoare, dar CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) s-a sesizat din oficiu și a fost citată să participe la audieri în acest caz marți 20 februarie, a anunțat președintele CNCD Csaba Asztalos.

Șefa guvernului de la București s-a făcut însă că nu înțelege și a declarat că va trece vineri pe la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, precizând apăsat că nu a fost invitată.

Viorica Dăncilă a vorbit despre cât de multe a făcut în cariera ei pentru persoanele cu dizabilități, lăsând să se înțeleagă că scuzele publice o scutesc de ancheta CNCD. sau că această instituție ar putea să-i facă o favoare.

Poate că șefa executivului român nu cunoaște istoria instituțională a CNCD, care până acum nu s-a lăsat intimidată, deși a analizat cazuri ale unor politicieni versați și cu greutate.

Totuși, președintele senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost iertat în 2014 pentru o declarație similară în care, referindu-se la fostul lider al liberalilor spunea: „poziţiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parţiale sunt ale unei persoane care suferă de autism”.

La fel și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu care tot în 2014 scria pe contul său de Facebook că „autismul politic a devenit paradigmă pe scena politică”.

Atunci CNCD a ajuns la concluzia că afirmațiile celor doi nu au depășit limitele libertății de exprimare, recomandând însă persoanelor publice să nu mai folosească „autist/autism” cu alte sensuri decât cele corecte.

Mai poate CNCD să-i dea o lecție noii șefe a guvernului, doar fiindcă trebuia să-și aducă aminte de antenționările anterioare? Sau poate că tocmai din pricina acestor atenționări, Viorica Dăncilă ar trebui să primească o pedeapsă cât de mică?

Împreună cu prim-ministra Dăncilă a fost chemat la audieri și moderatorul emisiunii unde șefa guvernului i-a jignit pe cei suferinzi de autism. Este vorba despre Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, care în timpul emisiunii nu a spus nimic pentru a repara lucrurile.

Acum două săptămâni, CNCD a decis sancționarea fostului premier Mihai Tudose cu „avertisment”, după ce pe 15 ianuarie, când încă era premier, spusese că dacă vreodată steagul secuiesc va flutura pe instituțiile din Covasna și Harghita, toți ungurii „vor flutura lângă steag”. La rândul lui, fostul șef al executivului și-a cerut scuze, ceea ce a atenuat cumva pedeapsa CNCD.

Tot recent a fost amendat și jurnalistul Cristian Tudor Popescu de la Digi24 cu 1000 de lei, adică puțin peste 200 de euro după ce într-o descriere a asociat-o pe Viorica Dăncilă cu €pavianul cu matie”.

Apoi și-a cerut scuze că a jignit pavianul, pentru ca ulterior să explice că a fost doar un comentariu „estetic”.

Mulți demnitari importanți din România au fost sancționați de CNCD, între care și câțiva miniștri de externe, care au făcut declarații stânjenitoare despre romi.

Au fost analizate de către CNCD și declarații ale premierilor români și chiar ale unui fost președinte.

Consiliul Național de Combatere a Discriminării a demonstrat în ultimii 15 ani că joacă un rol moderator într-o societate dominată de reflexe autoritariste și discriminatorii.

XS
SM
MD
LG