Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate INFO:


Invitata ediției este Elena Cioina

„Ministerul Sănătății a cerut o anchetă pe cazul decesului fetiței din Sângerei, care s-ar fi intoxicat cu medicamente și într-un final a fost transportată cu echipa SMURD la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. O comisie de la Institutul Mamei și Copilului, ultima instituție medicală din Moldova, unde a fost spitalizată pacienta, investighează acum acțiunile efectuate de fiecare spital prin care aceasta a trecut – Spitalul Raional Sângerei și Spitalul Municipal Bălți. Fetița a decedat ieri dimineață, la București, după ce toate funcțiile vitale ale organismului au cedat. Ea a fost transportată de urgență în stare de comă, cu insuficiență hepatică și renală, pentru a i se face epurare hepatică în cazuri de intoxicații cu paracetamol. În Republica Moldova procedura nu se face din cauză că aparatajul destinat acesteia nu are softul necesar.

Decis. Medicii de familie își vor putea deschide cabinet individual. Premierul, Pavel Filip spune că astfel „Medicii vor avea pacienți mai mulți și vor câștiga mai mult”. Guvernul a aprobat proiectul de reformare a medicinii primare și instituirea cabinetului individual al medicului de familie la finele săptămânii trecute. Se întâmplă după ce proiectul propus de autoritate pentru dezbateri publice a fost retras, iar altul nu a fost prezentat opiniei publice.

Documentul prevede modificări și completări la mai multe legi, inclusiv cea a ocrotirii sănătății, Codul fiscal, Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, etc, dar și reglementări noi ce vizează: asistența medicală primară, medicul de familie, practica medicului de familie,cabinetul de medicină de familie, formele de organizare a cabinetului etc.

A intrat în spital cu doi rinichi și a ieșit cu unul, fără să știe nimic. Medicul a scăpat de pedeapsă, deși instanța a stabilit că a fost malpraxis. Este vorba de un medic, urolog de specialitate, care poate profesa liniștit în continuare, chiar dacă acum opt ani a lăsat o pacientă fără un rinichi și nici măcar nu i-a spus despre acest lucru. Deși instanța a recunoscut că se face vinovat, acesta nu a mai putut fi tras la răspundere, motiv că a trecut termenul de prescripție pentru executarea pedepsei penale.

O gravidă din raionul Briceni este blamată de comunitate că s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Femeia muncea la grădiniță. Istoria ei a ajuns în atenția opiniei publice, după ce informația a fost postată într-un grup de femei, pe Facebook. Autorul mesajului afirma că pacienta ar fi dădacă la grădinița din raionul Briceni și că ar suferi de o formă de tuberculoză pulmonară. Acum, gravida este spitalizată la Institutul de Ftiziopneumologie, iar medicii spun că starea ei se ameliorează. La rândul lor, specialiștii din raion testează persoanele cu care pacienta a intrat în contact, inclusiv copiii de la grădiniță, personalul, etc.”

XS
SM
MD
LG