Linkuri accesibilitate

Corupția universitară: un fenomen care se generalizează?


O sută de perchiziții făcute la studenți și profesori din Arad în dosarul „Diplome de licență fără studii”.

În România, astăzi au avut loc peste o sută de perchezitii la cadre didactice si studenti de la universitatile „Vasile Goldiș” si „Aurel Vlaicu” din Arad, acestia fiind suspectati de fapte de coruptie într-un dosar denumit generic „Diplome de licență fără studii”.

În topul universităților publice corupte, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad se află pe locul trei, marcată, după modelul hotelurilor, cu o singură stea din punct de vedere al criteriilor integrității, transparenței, administrării și al meritocrației. Mai rău decât această universitate stau Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, care nu primește nicio stea, și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, clasificată cu una singură. Cealaltă universitate unde au descins astăzi procurorii, numită „Vasile Goldiș” este privată, deci nu apare în acest clasament. Percheziţii au loc loc și în alte județe, în campusuri şi la profesori şi studenţi din Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

O sută de perchiziții au fost făcute la studenți și profesori din Arad în dosarul „Diplome de licență fără studii”, în care sunt suspectați mai mulți studenții străini care nu știu limba română și care promovează la examene care se țin în limba română în schimbul banilor. Este vorba mai cu seamă despre studenți arabi și italieni care studiază medicina și stomatologia, potrivit unor surse citate de presa centrală. În timpul examenelor susţinute on-line aceștia primeau răspunsurile corecte la testele grilă, pe telefoanele mobile trimise de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text (SMS).

Descinderea procurorilor de la Arad, arată cât de grave sunt lucrurile, cu toate că nu e de loc o surpriză. În fiecare lună, apare cel puțin un profesor universitar acuzat de mită sau chiar condamnat. La începutul lui iulie, de pildă, procurorii au perchiziționat 13 birouri, cabinete și locuințe ale unor cadre didactice de la Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Au fost vizați profesori faimoși, Florin Mihai Filipoiu, şeful Catedrei de Anatomie, şi Alexandru Bucur, șeful Disciplinei de Chirurgie oro-maxilo-facială de la Facultatea de Medicină Dentară. Și tot la începutul acestei luni, profesorul Călin Mureșan de la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată de la studenți, pentru a-i promova în sesiunea de restanțe.

În luna mai, Costică Lupu de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost arestat la domiciliu și acuzat că a primit bani și bunuri materiale de la mai multe persoane, inclusiv de la profesori din învățământul preuniversitar pentru a obține gradul I.

Sunt prea multe exemple și prea dese, care sugerează că a da bani pentru a trece examenele ar fi ceva obișnuit în multe dintre universitățile din România.

Ministerul Educației a reacționat astăzi precizând că profesorii găsiți vinovați de corupție vor fi excluși din învățământ, fără dreptul de a mai reveni în sistem. Dar această amenințare este tartivă și oarecum inutilă, pentru că judecătorii oricum le vor interzice pentru o perioadă revenirea la catedră. Ar fi nevoie de noi criterii de angajare și de reevaluarea facultăților, mai ales a celor din orașele mici de provincie, unde calitatea profesională a celor care merg să predea este adesea precară.

În Raportul făcut de România Curată, pentru a ierarhiza 48 de universități publice - doar cele care organizează și studii doctorale - pentru perioada 2012-2016, experții în educație au ajuns la concluzia că 25 dintre aceste universități românești se plasează sub media națională după criteriile de evaluare folosite: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, meritocrația și antidiscriminarea.

Nu există nicio universitate de nota opt din zece (maxim). La categoria patru stele se află șase universități notate între șapte și opt (Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj Napoca, Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Unviersitatea București, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș), în timp ce la categoria zero stele apar instituțiile sub nota patru (Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița).

XS
SM
MD
LG