Linkuri accesibilitate

Uniunea Sovietică n-a murit. Uniunea Sovietică e în noi…


Emblemă abandonată pe marginea drumului în regiunea Rostov-pe-Don a «Kolhozului „Sovetskaia Rossiia”» inaugurat în 1929
Emblemă abandonată pe marginea drumului în regiunea Rostov-pe-Don a «Kolhozului „Sovetskaia Rossiia”» inaugurat în 1929

Societatea dezagregată, absenţa unei idei naţionale, reducerea fericirii la confortul casnic ne arată că mai suntem sovietici.

Barometrul Opiniei Publice dat publicităţii deunăzi ne spune, iată, că fiecare al doilea moldovean intervievat regretă destrămarea Uniunii Sovietice. Dacă s-ar organiza un referendum, 40% dintre cei chestionaţi ar revendica întoarcerea în URSS.

E o veste şocantă? Toată lumea e perplexă? Să fim serioşi! Sunt lucruri cunoscute aici. De aia nici agitaţie mare nu e. Uniunea Sovietică n-a murit. Ea e în noi. Aş vrea să zic iată ce.

Uniunea Sovietică n-a murit. Uniunea Sovietică e în noi…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Deşi e anul 2018, mulţi moldoveni au rămas în esenţă nişte oameni sovietici. Omul sovietic avea un ideal: să aibă un apartament, o maşină şi să meargă verile la mare. Fericirea pentru omul sovietic era redusă la aceste lucruri pe care nu le aveau chiar toţi. Fericirea omului sovietic însemna confortul casnic generat de obţinerea unor lucruri. La fel e şi acum. Moldoveanul tranziţiei depune eforturi colosale ca să-şi facă o casă, o maşină. Plecarea la mare a rămas şi ea, doar că Zatoca a fost eclipsată de Antalia.

Moldoveanul sovietic miza pe un stat care, în caz de forţă majoră, trebuia să-i asigure nişte facilităţi. Moldoveanul tranziţiei visează la acel stat ocrotitor şi nu e fericit că trebuie să-şi soluţioneze problemele de unul singur.

Retragerea moldoveanului de azi în citadela sa familială, egoismul său, incapacitatea de a se solidariza cu alţii au toate rădăcini sovietice, provin din obişnuinţa sovietică de a reduce fericirea la apartament, maşină şi mare.

Societatea dezagregată, absenţa unei idei naţionale, reducerea fericirii la confortul casnic ne arată că mai suntem sovietici. Dar degeaba ne amenajăm apartamentele şi casele, dacă dincolo de ele nu putem construi nimic. Mizeria de dincolo poate să intre oricînd în casele noastre.

XS
SM
MD
LG