Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata rubricii este Galina Vasilieva, redactor-şef adjunct.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct


„Proprietarii restaurantului din capitală Smokehouse au deplâns presiunile exercitate de Pretura sectorului Centru a căror scop ar fi obţinerea de mită. Conflictul s-a iscat din cauza interdicţiei de a prelungi programul de lucru al localului după ora 10 seara. Pretura a respins acuzaţiile invocând plângerile locatarilor din blocurile alăturate şi regulamentul Consiliului municipal. De cealaltă parte, proprietarii restaurantului susţin că nu au văzut nicio plângere, iar restricţionarea programului de lucru le-ar afecta afacerea. Restaurantul Smokehaouse a fost deschis în 2015 de către doi americani şi partenerul lor din Moldova. Proprietarii localului şi-au propus de la bun început să-şi dezvolte afacerea fără a da mită. Le-a luat un an pentru a obţine toate documentele necesare. NewsMaker a încercat să intre în dedesupturile conflictului şi să afle dacă e posibil în Moldova să ai o afacere fără dare de mită.

Violenţa sexuală poate cauza victimei traume fizice şi psihice ireparabile şi să-i pericliteze reputaţia şi cariera. Studiile ONU arată că 40 la sută din locuitorii Moldovei consideră că femeia ar provoca singură violul. NewsMaker a discutat cu avocata Centrului pentru drepturile femerilor Arina Ţurcan despre avatarurile prin care trec victimele violenţei sexuale pentru a-şi face dreptate în instanţe. Avocata a explicat de ce aceste victime evită frecvent să contacteze poliţia, mai cu seamă dacă locuiesc în sate.

Cea mai mare problemă a femeilor din Moldova este discriminarea pe piaţa muncii şi absenţa solidarităţii între ele. Cel puţin aşa consideră Alina Andronache, reprezentanta Platformei pentru egalitate de gen, care întrunește 26 de ONG-uri. Ea a vorbit într-un interviu pentru NewsMaker despre o temă mai puţin abordată în public şi anume cum trebuie aplicate principiile egalităţii de gen în viaţa familială, inclusiv în educaţia copiilor. Interviul îl puteţi citi pe site începând cu 8 martie.

Parlamentul a modificat Codul procesual penal astfel încât procurorii să poată redeschide cauze penale. Anterior acest lucru îl puteau face numai judecători în decursul unui an după clasarea cauzei. Amendamentul a fost propus în ultimul moment în dezbaterea în lectura a doua a proiectului de către deputatul PDM Igor Vremea. În 2015 Curtea Constituţională a declarat neconstituţională posibilitatea ca procurorii să reinițieze cauzele penale clasate. Procurorii au ignorat cel puţin de două ori această prevedere legală. De exemplu, la decizia procurorului general Eduard Harunjen, a fost redeschis dosarul penal împotriva avocatei Ana Ursachi şi a fostului activist din partea Partidului Nostru, Felix Grincu. Experţii cu care a discutat NewsMaker menţionează că parlamentul a lărgit substanţial atribuţiile procurorilor, dându-le practic undă verde de a exercita presiuni asupra politicienilor. Detalii citiţi pe site-ul nostru în zilele următoare”.

(Traducere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG