Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate.INFO


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct


„Începând cu 7 decembrie în Republica Moldova va demara programul de imunizare contra HPV. Jumătate din totalul de 34.700 de doze deja sunt distribuite în țară. Prima doză de vaccin o vor primi fetițele născute în anul 2007, iar cea de-a doua doză va fi administrată începând cu luna iunie 2018. Astfel Moldova se aliniază celor 33 de țări din Europa care au adoptat în cadrul programului de imunizări acest tip de vaccin și a celor 74 de țări din întreaga lume. Deocamdată vaccinarea nu este obligatorie.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a emis un ordin, care nu este afișat pe pagina oficială a instituției, prin care solicită la 15 instituții să coordoneze toate invitațiile la emisiuni și toate interviurile pentru „asigurarea unei vizibilități pozitive a ministerului”.

Ordinul prevede ca persoanele responsabile de comunicare din toate instituțiile subordonate vizate să trimită Ministerului informațiile despre toate campaniile pe care le organizează și despre toate evenimentele la care participă directorii instituțiilor. Același ordin mai prevede ca evenimentele organizate să fie coordonate cu serviciul de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Fondată acum un an, Societatea pe Acțiuni „MoldFarm” nu-și poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, din cauză că nu are suficient capital social. Deși autoritățile au atenționat anul trecut Ministerul Sănătății că fondarea unei instituții cu scopuri atât de îndrăznețe cu un capital de doar 20.000 de lei face ireală funcționarea acesteia, hotărârea de creare a acesteia oricum a fost aprobată. Astfel, Ministerul Sănătății prevede majorarea capitalului social al Societăţii pe Acţiuni „MoldFarm” cu 1.000.000 de lei, din bugetul de stat.

Farmacia Universitară „Vasile Procopișin”, unica farmacie universitară de tip de deschis, nu va mai fi impusă să procure medicamente prin licitații publice, după ce deputații au reparat o eroare, comisă în 2016, când s-au votat o serie de modificări la Legea achizițiilor publice, punând farmacia pe același cântar cu instituțiile medicale care gestionează bani publici. Farmacia Universitară Vasile Procopișin, exercită mai multe funcții importante - este bază clinică și asigură procesul de instruire practică pentru studenți și rezidenți, este unitate unde se prepară medicamente și soluții unice, procură direct medicamente cu scopul de asigurare a populației cu medicamente și asigură instituțiile medicale cu produse farmaceutice, prin încheierea contractelor cu acestea.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG