Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct

„În premieră în Republica Moldova a fost efectuată operația de artroplastie totală de umăr, ce constă în schimbarea ambelor componente a articulației umărului. Operația efectuată ieri la Institutul de Medicină Urgentă a durat trei ore și a fost realizată de Alina Glavan și Vadim Madan, ambii medici la institut și un asistent din Franța. Pacientul în vârstă de 56 de ani care a primit o endoproteză suferea de artroză severă și nu-și putea mișca umărul drept. O astfel de endoproteză costă 85.250 de lei.

Importatorul de medicamente Esculap Farm, amendat de Consiliul Concurenței cu peste 1 milion de lei pentru abuz de poziție dominantă, a obținut câștig de cauză până la instanța supremă. Amenda a fost aplicată în anul 2015 când compania ar fi refuzat să facă livrarea unor medicamente pentru Institutul Cardiologic. Astfel, după doi ani de la acea criză puternică de medicamente din instituțiile medicale, aproape toate companiile farmaceutice implicate au reușit să iasă învingătoare în procesul cu Consiliul Concurenței.

Încă un economist, dat afară ilegal, va beneficia de compensații în mărime de peste 250.000 de lei, cu taxe incluse. De această dată este vorba despre vice-directorul pe economie de la Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime - Vladislav Savin, care a fost concediat la sfârșitul anului 2014. Procesul a durat până acum, iar în final acesta a reușit să demonstreze că spitalul i-a încălcat drepturile, atunci când l-a eliberat din funcție, prin reducerea acesteia. Demiterea acestuia creează o gaură în bugetul instituției de peste 250.000 de lei.

Rezistența la antibiotice, cât și administrarea irațională a lor nu mai pot fi ținute sub control. Riscurile sunt multiple și țin de faptul că ne vom confrunta în viitor cu afecțiuni pentru care nu vor mai exista tratamente, căci bacteriile care trebuie distruse prin antibiotice devin, de fapt, rezistente la ele, avertizează specialiștii. De asemenea, sistemele de sănătate sunt puse în fața unui risc financiar crescut de rezistența la antibiotice, de aceea soluția este administrarea controlată a acestora.”

XS
SM
MD
LG