Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata emisiunii este Lucia Bacalu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct

„Formația folclorică „Codrencele” de la Rădenii Vechi, raionul Ungheni, a avut o prestație de zile mari la Festivalul Internațional de Folclor Românesc cu genericul „Folclorul uneşte românii de pretutindeni la Buzău”. Primarul Vera Golan a declarat pentru „Expresul” că formația a fost aplaudată minute în șir de publicul care, la un moment dat, s-a ridicat în picioare. De notat că participarea acestei formații folclorice la un festival peste Prut a fost o premieră. Invitația le-a fost făcută de către interpreta de muzică populară Ofelia Florica Haranguş şi prozatorul Marian Rădulescu, organizatorii evenimentului de la Buzău.

Un nou serviciu la Biblioteca publică raională Dimitrie Cantemir din Ungheni. Aici va fi amenajat, în scurt timp, un spațiu pentru copiii cu vârsta de până la șase ani. Astfel, părinții lor vor putea participa fără grijă la evenimentele culturale organizate de bibliotecă. În acest timp, copiii vor avea colțul lor, unde un bibliotecar care se va ocupa cu ei. „Ideea de a amenaja un astfel de spațiu am preluat-o din SUA, unde am fost într-o vizită de studiu”, a explicat Aliona Manciu, șefă de serviciu la bibliotecă. Imediat ce a revenit din deplasare, a și purces la realizarea acesteia.

Trei cetățeni ai orașului german Buhl s-au aflat, în aceste zile, la Călărași, raionul care este înfrățit cu Buhl. Au veni să vadă de ce au nevoie pompierii voluntari de aici, ca mai apoi să ofere toate cele necesare pentru o activitate de calitate.

Atenția li s-a îndreptat spre satele Sipoteni și Onișcani, pe care le-au și vizitat. Imediat după încheierea celor două vizite, Betina Streiker, reprezentantă a primăriei Buhl, a declarat pentru Expresul: „Am întâlnit la Călărași primari puși serios pe treabă. Mi-a plăcut ceea ce am văzut. Sunt sigură că, în 2-3 ani și la Sipoteni, și la Onișcani, vor activa posturi de pompieri voluntari la fel de bune ca în Germania”.

La Nisporeni, deșeurile biologice sunt transportate și gestionate conform tuturor cerințelor. Asigurările vin din partea lui Andrei Cîrlig, șeful Inspecției Raionale Ecologice. Dânsul susține că, din moment ce au fost create toate condițiile pentru stocarea acestora, nu mai există nici o scuză pentru a nu respecta regulile. Asta au înțeles și agenții economici ce dețin abatoare.
Problema a fost soluționată odată cu apariția poligonului de deșeuri la Nisporeni, în 2015. Tot atunci a fost construită și o groapă specială, numită „Becker”, atât pentru deșeurile biologice, cât și pentru cele anatomice.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG