Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitata emisiunii este Victoria Vasilos.

„Gheorghe Airini este unul din cei mai experimentați agricultori din raionul Glodeni. E un profesionist și perseverent, mereu în căutare și tinde, an de an, să facă agricultură așa cum scrie cartea. În premieră în acest sezon agricol s-a ambiționat să crească o cultură rentabilă, nepracticată pe scară largă de agenții agricoli din republică. Este vorba de năut, o cultură a viitorului, așa cum îi place dumnealui să-i spună, destul de solicitată pe piața externă. Prețul de realizare pentru un kg constituie 22 de lei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct

În raionul Glodeni activează 71 de instituții de cultură: 27 de case și cămine culturale, 32 de biblioteci, nouă muzee de istorie și etnografie și trei școli de arte.

Doar trei licee teoretice din raionul Glodeni dețin, conform Codului Educației, numărul necesar de elevi. Este vorba de Liceul Teoretic din Balatina, Liceul Teoretic „Vasile Coroban” și Liceul Teoretic „Lev Tolstoi” din orașul Glodeni. Recent Consiliul Raional a aprobat reorganizarea Liceului Teoretic din Cuhnești în gimnaziu.

Avînd în vedere faptul, că acum doi ani filiala „Tutun CTC” din raionul Glodeni și-a sistat activitatea, suprafețele ocupate cu această cultură tehnică în teritoriul raionului, s-au redus la minimum. Sunt deja doi ani de cînd niciun agent economic agricol din teritoriu nu plantează tutun.

Și suprafețele semănate cu sfeclă de zahăr s-au redus considerabil. Odată ce a fost sistată activitatea fabricii de zahăr din Glodeni agricultorii evită să mai cultive rădăcini dulci. În anul curent sfecla de zahăr se întinde pe o suprafață de doar 1240 de hectare.

S-a decis. În orașul Glodeni va fi construit încă un bloc locativ cu 30 de locuințe sociale în cadrul unui proiect susținut financiar de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Costul total al proiectului constituie 1 milion de euro.

Recent în cadrul unei solemnități desfășurate în Piața Marii Adunări Naționale, raionului Glodeni i-au fost distribuite două microbuze destinate transportului elevilor spre instituțiile de învățămînt. Acestea vor fi puse la dispoziția Liceului Teoretic din Balatina și Școlii Sportive pentru Copii și Juniori Glodeni.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG