Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitatata de astăzi este Elena Cioina, coordonatoare media al platformei E-sănătate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct


„Codul Penal va prevede amenzi de peste 60.000 de lei și închisoare pentru acte de huliganism asupra medicilor. Guvernul a aprobat un proiect de lege, potrivit căruia, în Codul Penal urmează să fie introduse noțiunile de „medic” și „lucrător medical”, precum și o completare care presupune o amendă de până la 67.500 de lei pentru huliganism față de personalul medical care se află la datorie sau până la 5 ani de închisoare. Mai concret, dacă proiectul va trece toate etapele de adoptare, va fi stabilită amendă de la 750 până la 1350 de unități convenționale pentru huliganism față de personalul medical și până la 5 ani de privațiune de libertate.

Câți medici de familie au mai rămas în Moldova? Datele preliminare arată că anul trecut mai activau 1.630 medici de familie. Deși nu este o scădere drastică, reiese că într-un singur an am pierdut 26 de medici de familie. Nu există date statistice privind numărul localităților rurale unde nu există un medic de familie, însă există date care reflectă unde situația este mai gravă. Se întâmplă la centru, dar și la sud, unde lipsa de specialiști este critică.

În zona de nord, cea mai bună acoperire se atestă în municipiul Bălți, unde este asigurat un raport de 5.6 la 10.000 de locuitori. În total, vorbim de 85 de medici.

În zona centru cel mai asigurat raion pare să fie Ialoveni, cu 54 de medici de familie și un raport de 5.3 la 10.000 de locuitori.

Cel mai rău stau lucrurile în raioanele Cantemir, Șoldănești, Vulcănești, Hâncești, Leova, unde raportul este de 2.1 și 2.8 medici la 10.000 de locuitori, pe când media europeană recomandată este 6.6 la 10.000 populație.

Persoanele care consumă droguri au rămas fără medicamentul vital pentru cazurile de supradozare cu opiacee. Responsabilii spun că preparatul „este un serviciu suplimentar”, deci nu e obligatoriu. În afară de Naloxonă, organizațiile care lucrează cu persoanele din grupurile cu risc de infectare cu HIV atenționează că beneficiarii nu dispun și de substanțele elementare pentru îngrijirea venelor, tratarea rănilor și plăgilor purulente. De vină ar fi reducerea finanțării din partea Fondului global de luptă cu HIV/SIDA cu 40 la sută și preluarea serviciilor de către stat.

În Moldova serviciile de reabilitare medicale și sociale pentru persoanele cu deficiențe severe de vedere pot fi considerate un lux. Singura organizație care le poate oferi dispozitivele necesare acestor pacienți se află în municipiul Chișinău și există, în mare parte, datorită donatorilor străini. Statul oferă sub 10 la sută din banii necesari pentru acoperirea serviciilor. Această organizație se numește „Low Vision” și activează deja de 9 ani. Însă prea puțini slab-văzători știu despre ea, deși serviciile sunt disponibile pentru oricine are probleme grave cu vederea. Citiți pe Sănătate.Info un reportaj despre acest centru.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG