Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata serii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link direct


„Rețeaua parlamentară de combatere a tuberculozei a regiunii europene și Asiei Centrale, din care fac parte 33 de deputați moldoveni, își propune, prin intervenții comune cu autoritățile și ONG-urile, să elimine tuberculoza până în anul 2030. Din partea Moldovei, co-președinte al grupului este Oxana Domenti, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Astfel, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea să aplice cele mai noi tehnologii și protocoale clinice. Asta cu doar 91 de medici ftiziopneumologi, care ridică un salariu între 5.000-8.000 de lei pe lună, iar tinerii specialiști refuză formare în domeniu. Tratamentul unui caz simplu de tuberculoză costă statul 36.000 de lei, iar un caz de tuberculoză multidrog rezistentă ajunge să coste 120 de mii de lei, iar al unui caz de tuberculoză cu rezistență față de preparatele din ambele linii costă 180.000 de lei.

Deși sunt în ușoară scădere, statisticile pentru Republica Moldova rămân îngrijorătoare. În 2017 au fost înregistrate 3.358 de cazuri de tuberculoză, în comparație cu anul 2016 când au fost înregistrate 3.376 de cazuri.

O mamă din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, a povestit că fiul ei a fost vaccinat la grădiniță, în sala de joacă, alături de alți copii. Ea a aflat doar post-factum și s-a alertat, neștiind ce i s-a administrat copilului, în ce condiții și cum acesta a reacționat. Șeful Centrului de sănătate din localitate confirmă că micuții au fost vaccinați în masă, unii dintre ei nu în cabinetul medical, așa cum ar fi fost normal să se întâmple. Șeful Centrului de sănătate Fundurii Vechi, Victor Botnari, susține că nu au vrut să riște. „Avem aceste viroze care bântuie în țară și să-i aducem la noi la instituție am fi pus copiii la risc”.

Ala Valenga, medicul bătut acum mai bine de o săptămână de ruda unui pacient la Spitalul nr. 1 din capitală, a sesizat de sine stătător Inspecția de stat a Muncii despre incidentul în care a fost implicată. Doctorița spune că deși a fost agresată în timpul serviciului, iar din acest motiv și-a pierdut temporar capacitatea de muncă, administrația nu a anunțat despre acest lucru Inspecția și nici nu i-ar fi acordat ajutorul necesar obligatoriu pentru astfel de cazuri. Ea povestește că a ajuns pe cont propriu la medicul legist și apoi la Spitalul de Urgență, unde a fost internată cu fracturi ale coastelor. De cealaltă parte, administrația instituției medicale se justifică și spune că deși au examinat cazul angajatei în cadrul unei comisii, incidentul nu s-ar încadra în categoria accidentelor de muncă”.

XS
SM
MD
LG