Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata rubricii de astăzi este Galina Vasilieva, redactor-şef adjunct.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct


„Autoritățile Moldovei nu au îndeplinit principala recomandare a Comisiei de la Veneția și OSCE referitoare la reforma electorală – cea de a nu modifica sistemul electoral. Despre aceasta se spune într-o declarație comună aprobată de Comisia de la Veneția și Biroul OSCE pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului. În aceasta se mai conține lista noilor recomandări pentru îmbunătățirea legislației electorale. Comisia de la Veneția și OSCE vorbesc critic despre decizia de a organiza alegeri în circumscripțiile uninominale într-un singur tur, considerând că este necesar de a oferi candidaților independenți posibilitatea de a se promova și în circumscripțiile naționale. Ce mai trebuie să schimbe parlamentarii în legislația electorală, citiți pe site-ul NewsMaker.md.

Dmitri Șevcenko, unul dintre învinuiții de tentativă de omor asupra președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost audiat la Judecătoria Chișinăul, sectorul Centru. El a declarat că nu a știut despre pregătirea atentatului, a fost bătut în timpul procesului de urmărire penală și a depus mărturii fiind forțat, în lipsa avocatului. Șevcenko a declarat că i s-a spus că are drepturi doar pe hârtie. În reportajul NewsMaker puteți citi cum s-au desfășurat audierile.

Primarul liberal din satul Ghelăuza, Străşeni, Nicoleta Malai, care este acuzată de corupere pasivă, se află în izolatorul CNA. Marţi ea s-a simţit rău în sala de judecată, fiind luată cu ambulanța. Ulterior Nicoleta Malai și-a pierdut cunoştinţa din nou în izolatorul CNA. PL cere plasarea ei în arest la domiciliu, întrucât ea nu ar prezenta pericol pentru societate şi ar avea un minor care stă fără supraveghere acasă. Avocatul primarei, Ion Ungurean, consideră că dosarul clientei sale este motivat politic. Corespondenta noastră Alexandra Batanova a încercat să descurce ițele acestui caz. Cum a ajuns Malai în arest şi ce legătura ar avea PD cu acest caz citiţi miercuri pe NewMaker.md.

În acest an electoral democrații au promis să de-a îndărăt reforma optimizării şcolilor. Vor nu doar să stopeze închiderea şcolilor, dar şi pe unele să le redeschidă. Una dintre acestea e şcoala din satul Ţepilova, din Soroca. Redeschiderea şcolii la 2 februarie a avut loc cu scandal. Majoritatea părinţilor susţin că cererile lor de a deschide şcoala au fost falsitate, iar copiii erau impuși să se transfere. În reportajul semnat de Olga Gnatcova, care va fi publicat miercuri, veţi afla de ce după o lună şi jumătate conflictul nu s-a epuizat şi de ce ombudsmanul consideră că este un caz de încălcare a dreptului la educaţie”.

XS
SM
MD
LG