Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Gazeta Basarabiei


Invitatul de astăzi este Dorin Dușceac

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct

„Republica Moldova are nevoie de cetăţenii săi plecaţi peste hotare, pentru că doar împreună cu ei poate fi integră. De aceea, vom face totul ce ne stă în puteri pentru a vă oferi în continuare oportunităţi pentru a vă aplica ideile şi abilităţile acasă” – acesta este îndemnul pe care Olga Coptu, șefa Biroului Relații cu Diaspora, îl formulează la adresa concetățenilor noștri din afara țării, prin intermediul ediției din aprilie 2017 a ziarului migranților, „Gazeta Basarabiei”. În același apel, care apare pe prima pagină a ziarului, șefa BRD le spune migranților: „Pentru noi rămâneţi a fi partenerii de încredere ai ţării, acei oameni valoroşi pentru care trebuie gândite politici şi mecanisme de reîntoarcere.”

În editorialul intitulat „Numărătoarea diasporei”, subsemnatul face o trecere în revistă a dificultăţilor apărute de-a lungul anilor în procesul de evaluare obiectivă a numărului cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi cu traiul în afara ţării. „Ne aflăm într-o situaţie în care răspunsul la întrebarea <<cât de numeroasă este diaspora originară din Republica Moldova?>> este unul extrem de complicat. Nu fiindcă nu ar exista un astfel de răspuns, ci fiindcă există atâtea răspunsuri câte modalităţi de a pune respectiva întrebare” – notează autorul. În calitate de metodă de a depăşi controversa generată de această dilemă permanentă, autorul articolului propune „să ne poziţionăm într-un alt mod de gândire: indiferent de numărul exact al moldovenilor aflaţi peste hotare, să ne concentrăm efortul pe respectarea şi asigurarea drepturilor acestor oameni, oricare ar fi locaţia lor geografică într-un anumit moment”.

Pagina doi a Gazetei prezintă cititorilor un studiu valoros semnat de Ecaterina Deleu, doctorandă la Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Știinţe a Moldovei. Cartea intitulată „Generaţii secunde de migraţie: cazul Republicii Moldova”, reprezintă o abordare complexă a diferitor aspecte ce ţin de integrarea peste hotare a migranţilor moldoveni şi a copiilor lor, şi este un rezultat al unei serii de cercetări de teren, fiind esenţială pentru înţelegerea fenomenului migraţiei originar din Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG