Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” de Ungheni


Invitata rubricii este directoarea Lucia Bacalu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct


„O troiță aniversară, dedicată centenarului Unirii Basarabiei cu România, va fi inaugurată la Nisporeni duminică, 25 martie. Aceasta a fost realizată la inițiativa și cu implicare nemijlocită a Asociației culturale Ginta Latină „EcoLatinie” din Nisporeni.

Troița respectivă va veghea Nisporeniul chiar la intrarea în oraș, în zona autogării, a precizat pentru „Expresul” Dumitru Lupei, președintele Asociației Ginta Latină. Pe lângă elementele caracteristice, pe această troiță se va regăsi și harta României Mari.

Banii pentru a o realiza au fost adunați de la mic la mare. Adică au contribuit și localnicii, și Ginta Latină din Nisporeni, dar și Ginta Latină din Sângeorz-Băi, oraș înfrățit cu Nisporeniul.

Maria Cristea, celebra creatoare de costume naționale din Chișinău, fondatoarea Casei Portului Popular „Casa Cristea”, a venit la Temeleuții Călărașilor, pentru a le fi aproape femeilor interesate de broderii. Asta grație unui nou serviciu instituit la biblioteca din localitate, întitulat „Melodia mâinilor dibace”. Timp de câteva luni, zeci de femei din partea locului au învățat arta broderiei , iar cele mai îndemânatice dintre ele au fost angajate ulterior în atelierul Mariei Cristea.

„Dar din dar se face rai”, asta și-a spus primarul satului Măgurele din raionul Ungheni, Sergiu Bodrug, când a decis să doneze bibliotecii locale cărțile pe care i le-a făcut cadou primarul municipiului Buzău. „Am hotărât că valoarea lor va crește dacă vor fi citite și de generațiile tinere. Mi-am dorit să le fac accesibile pentru toți”, și-a explicat gestul primarul. A transmis setul respectiv bibliotecii chiar în aceste zile. „Nu este un gest măreț, dar mă simt bine când pot contribui la dezvoltarea valorilor morale”, a declarat dânsul pentru „Expresul”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG