Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est Curier” de la Criuleni


Invitata rubricii este Svetlana Cernov.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct


Locuitorii satelor subordonate Republicii Moldova aflate în stânga Nistrului reclamă încălcarea dreptului la libera circulaţie. Unul dintre ei, un antreprenor din Cocieri a încercat să treacă cu automobilul de pe un mal pe altul, ca să ajungă cu marfa la magazinul pe care-l administrează, dar nu i-a reuşit: s-a prăbuşit maşina sub gheaţa râului, în condiţiile în care bacul nu mergea din cauza gheţii şi nici aeroglisorul, spun responsabilii, nu a putut traversa. L-am întrebat ce l-a motivat să-şi rişte viaţa şi ce crede despre oportunitatea unui pod peste Nistru, care să sigure libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova anul împrejur. Aflaţi răspunsul lui din materialul „Nu din beton, un pod de argint putea fi construit”.

O oră şi un sfert au dezbătut consilierii locali din s. Izbişte problema salubrităţii localităţii, la începutul fiecărei primăveri. Nu e atât de mult gunoi, spunea primarul, cât de dezorganizaţi sunt locuitorii care îl lasă pe unde apucă. Aleşii locali au discutat cum să-i responsabilizeze pe cetăţeni şi cât de oportună ar fi angajarea unei persoane sau înfinţarea unui serviciu comunal, achitat parţial de locuitori. Elevii din gimnaziul Izbişte asamblează drone. Succesul are mai mulţi factori: o profesoară inimoasă şi gata de noi ascensiuni cu elevii săi, o directoare de gimnaziu receptivă la tot ce dezvoltă creativitatea elevilor, un sponsor în persoana unui conaţional care s-a stabilit departe de patrie şi 12 băieţi care au învăţat a munci în echipă, pentru un scop comun. Orientarea profesională e garantată, afirmă cel care a dăruit elevilor echipamentul şi i-a ajutat şi cu un curs adaptat de instruire, tradus din italiană în română.

Boşcănenii, încă liberi de grijile câmpului, vor avea ocazia în fiecare duminică să se întrunească în sala sportivă a liceului din localitate, pentru a participa la Spartachiada locală, programul căreia, al treilea an deja, include competiţii la volei, tenis de masă, baschet, şah, joc de dame, darts, mini-fotbal şi atletism între echipele locale. Orice locuitor e binevenit să participe, afirmă organizatorii, iar consiliul local a asigurat şi un fond de premii şi speră, că localnicii vor îndrăgi sportul şi vor pune preţ de modul sănătos de viaţă.

[Transcriere: Tamara Grejdeanu]

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG